met kinderen backpacken Indonesië

Een baby op de rug, een peuter in de draagzak en een grote dochter die dapper meeliep. Fenna en Ruud Egberink gingen vorig jaar backpacken met hun kinderen door Indonesië.

“Ruud en ik gingen op reis met de gedachte: we willen graag veel van Indonesië zien, maar als dat niet lukt, hebben we ook een leuke vakantie. Als je met drie kinderen reist, bepalen zij het tempo. Hebben zij een dag geen zin, dan zullen wij het rustig aan moeten doen. We lazen dat advies ook tijdens onze voorbereiding. ‘En tempels zijn natuurlijk geen optie’ stond er dan bij. Naast allerlei tips voor grote malls met speeltuinen. Gelukkig bleek al snel dat onze kinderen de grootste tempelfans waren. Dat vonden ze grote speeltuinen, met al die trappen en richels om op te klimmen en standbeelden waar ze hele verhalen bij bedachten. Ze probeerden de hiëroglyfen in de hindoetempels te ontrafelen – dat waren spannende raadsels.

More content below the advertising

Toen onze oudste dochter Juliette bijna drie jaar was, zijn we met haar door Thailand, Maleisië en Singapore gereisd. Dat ging zo goed dat we na de komst van Noah opnieuw zoiets wilden doen. Ruud en ik houden van backpacken, het is iets wat we onze kinderen willen meegeven. Noah bleek een minder makkelijke reiziger dan Juul, die altijd met iedereen contact maakt en alles leuk vindt. Hij kan wat eenkennig zijn en zet soms ineens z’n hakken in het zand. We hebben daarom onze poging opgegeven en even gewacht. Toen onze Quinn een jaar was, wisten we: nu moet het gebeuren. Juliette was zeven, Noah drieënhalf. Hij paste nog net in een peuterdraagzak. Wel zo fijn als hij moe werd, of eigenwijs zou besluiten vijf weken lang niet te lopen.

Hiken met kinderen ging ook wonderbaarlijk goed. Sterker nog: hoe onbegaanbaarder
de weg, hoe leuker ze het vonden. Je kon Noah niet blijer maken dan met een tocht door de jungle; bij de eerste helling begon hij al te juichen. Rijstvelden waren daarentegen totaal niet aan hem besteed. Niets te klauteren, veel te saai. Het was een van de vele dingen die ik van tevoren niet aan had zien komen. Net zoals de reacties van de lokale bevolking. Natuurlijk had ik wel verwacht dat we een bezienswaardigheid zouden zijn met onze blonde dochter en blozende baby, maar dat Noah ook zo veel aandacht zou krijgen, was een verrassing. Hij is de oudste zoon, dat is daar van grote waarde. Al werd het hem soms wel een beetje te veel, al die mensen die hem wilden aanraken. Ze vonden het vaak alleen maar schattig als hij ‘nee’ zei. Ruud kreeg ook steeds de duimen omhoog: twee zoons – dat had hij goed voor elkaar.

Dit reisverhaal staat in Kek Mama 01-2016. 

 

carnaval vieren steden
Beeld: Shutterstock

Alle reden tot een feestje, want Carnaval staat voor de deur. Wij zetten de leukste steden om Carnaval te vieren voor je op een rij.

Den Bosch

Met een grote optocht, kinderoptocht en tal van leuke activiteiten is het in Den Bosch alias Oeteldonk feest voor iedereen. Zorg er wel voor dat je een outfit uit de kast trekt in de kleuren van Oeteldonk: rood, wit en geel.
 

More content below the advertising

Maastricht

Ook in het diepere zuiden barst het feest minstens zo goed los tijdens de ‘Vasteloavend in Mestreech’. Niet uit te spreken? Geeft niks, ook zonder het zuidelijke accent ben je hier welkom. Vanaf 11 november leven ze in Maastricht al naar Carnaval toe en tijdens het feest zijn ze uitgedost in de mooiste, vaak zelfgemaakte creaties.
 

Lees ook:
10x carnavalskostuums waar je steil van achterover slaat >

 

Eindhoven

Traditiegetrouw vindt de start van Carnaval in Eindhoven plaats met de niet te missen Lampegatse optocht op ‘zotte zaterdag’. Daarna barst het feest los en wordt in veel bars en clubs een Carnavalsbal gehouden tot in de late uurtjes.
 

Breda

De optocht in het Kielegat – zoals Breda tijdens Carnaval heet – wordt door veel mensen gezien als één van de mooiste optochten van ons land. Hij vindt plaats op maandag en heeft ieder jaar een ander motto. De mooiste praalwagen wint een prijs. Een dag eerder trekken kinderen verkleed en uitgedost door de stad in de zogenaamde Brakkensliert. Eh... hoe? Simpel: ‘brakken’ betekent kinderen.
 

Tilburg

In Tilburg begint Carnaval op vrijdag met een kroegentocht, genaamd de kroegendwéeltocht. Ben je daar zondag eindelijk van bijgekomen, dan gaat het feest door met de grote optocht. Oh, en op maandag duik je gewoon weer de kroeg in. Want dan is het in de ‘Kruikenstad’ traditie om mee te blèren op de grootste Carnavalshits.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Den Bosch met kinderen
Beeld: Shutterstock

Den Bosch: stad van die verrukkelijke Bossche bollen. Maar als je die geproefd hebt, is er nog veel meer te zien en te doen. Wij zetten de leukste uitjes in 's-Hertogenbosch met kinderen voor je op een rij.

Kasteel Heeswijk

More content below the advertising
den bosch met kinderen

Is je kind een ware ridder of kleine prinses? Bezoek dan één van de mooiste kastelen van ons land, vlakbij Den Bosch. Bij Kasteel Heeswijk is elke woensdagmiddag een speciale kinderrondleiding waarbij je onder leiding van een gids alles ontdekt over hoe er vroeger op het kasteel geleefd werd. Pas een echte ridderhelm, beklim de torens en verkleed je als prinses.
 

Noord-Brabants museum

In dit museum leer je alles over de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant.  Ook leuk voor kinderen, want er worden regelmatig leuke activiteiten voor de jonge bezoekers georganiseerd. Denk aan een speurtocht waarbij ze op safari gaan en de dieren moeten vinden die in de schilderijen verstopt zitten. Ook worden er tekeningen gemaakt en moeten er puzzels opgelost worden. Extra fijn: een bezoek aan dit museum is een spotgoedkoop uitje, want kinderen tot 18 jaar zijn gratis.
 

Verkadefabriek

Op nog geen 5 minuten lopen van het Centraal Station van Den Bosch vind je de oude koekjesfabriek van Verkade. Tegenwoordig worden er allerlei leuke theater-, film-, dans- en cabaretvoorstellingen gegeven en kun je er lekker eten. Omdat het zo dicht bij het station ligt, is het een prima uitje om met de trein naar toe te gaan. Kijk hier voor het aanbod van de Kinderkunstfabriek met voorstellingen voor kinderen van 2 jaar en ouder.


Lees ook:
7x de leukste uitjes als je met kinderen in Nijmegen bent >

 

Sportcentrum Sportiom

den bosch met kinderen

Of je Den Bosch nou in de zomer bezoekt of in de winter, in Sportiom is het altijd leuk. Je vindt hier een subtropisch zwemparadijs met een golfslagbad, snelle glijbanen en een avontuurlijke wildwaterrivier. Maar wil je liever schaatsen, dan bind je bij IceFun de ijzers onder en glijd je bergopwaarts en via grotten en een schaatshelling weer naar beneden. Soms gaat het zelfs echt sneeuwen!
 

Choco Loca

Ben je in Den Bosch, dan moet je natuurlijk een Bossche bol proeven. Bij Choca Loca kun je een workshop volgen om alles te weten te komen over deze lekkernij. En natuurlijk mag je er zelf ook één maken en mee naar huis nemen (als hij al niet op is…)
 

Speelparadijs Ballorig

den bosch met kinderen

Heb je geen zin om de stad door te sjouwen, dan ga je gewoon met het hele gezin naar Ballorig. Deze overdekte speeltuin is maar liefst tweeduizend vierkante meter groot en je kunt er ook lasergamen. Voor kinderen tot vier jaar is er een aparte speelruimte. Waar ze zich ook uitleven: je hebt hier geen kind aan ze.
 

Pannenkoekenboot

Bekijk de stad eens vanaf het water en boek een tochtje op de pannenkoekenboot. Tijdens deze gezellige rondvaart kun je onbeperkt pannenkoeken eten en krijg je van alles te horen over de stad. Kinderen mogen ook samen met de kapitein een stukje varen.
 

Bossche Suikeroom

Oké, gezond is het niet, maar lékker! Bij dit leuke winkeltje in het Tweede Korenstraatje in Den Bosch waan je je in een zoet paradijs. Al jaren verkopen ze hier heerlijke drop, zuurstokken Oeteldonkse kikkertjes. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >