kinderen-backpacken-indonesië

Een baby op de rug, een peuter in de draagzak en een grote dochter die dapper meeliep. Fenna en Ruud Egberink gingen vorig jaar backpacken met hun kinderen door Indonesië.

“Ruud en ik gingen op reis met de gedachte: we willen graag veel van Indonesië zien, maar als dat niet lukt, hebben we ook een leuke vakantie. Als je met drie kinderen reist, bepalen zij het tempo. Hebben zij een dag geen zin, dan zullen wij het rustig aan moeten doen. We lazen dat advies ook tijdens onze voorbereiding. ‘En tempels zijn natuurlijk geen optie’ stond er dan bij. Naast allerlei tips voor grote malls met speeltuinen. Gelukkig bleek al snel dat onze kinderen de grootste tempelfans waren. Dat vonden ze grote speeltuinen, met al die trappen en richels om op te klimmen en standbeelden waar ze hele verhalen bij bedachten. Ze probeerden de hiëroglyfen in de hindoetempels te ontrafelen – dat waren spannende raadsels.

Toen onze oudste dochter Juliette bijna drie jaar was, zijn we met haar door Thailand, Maleisië en Singapore gereisd. Dat ging zo goed dat we na de komst van Noah opnieuw zoiets wilden doen. Ruud en ik houden van backpacken, het is iets wat we onze kinderen willen meegeven. Noah bleek een minder makkelijke reiziger dan Juul, die altijd met iedereen contact maakt en alles leuk vindt. Hij kan wat eenkennig zijn en zet soms ineens z’n hakken in het zand. We hebben daarom onze poging opgegeven en even gewacht. Toen onze Quinn een jaar was, wisten we: nu moet het gebeuren. Juliette was zeven, Noah drieënhalf. Hij paste nog net in een peuterdraagzak. Wel zo fijn als hij moe werd, of eigenwijs zou besluiten vijf weken lang niet te lopen.

Hiken met kinderen ging ook wonderbaarlijk goed. Sterker nog: hoe onbegaanbaarder
de weg, hoe leuker ze het vonden. Je kon Noah niet blijer maken dan met een tocht door de jungle; bij de eerste helling begon hij al te juichen. Rijstvelden waren daarentegen totaal niet aan hem besteed. Niets te klauteren, veel te saai. Het was een van de vele dingen die ik van tevoren niet aan had zien komen. Net zoals de reacties van de lokale bevolking. Natuurlijk had ik wel verwacht dat we een bezienswaardigheid zouden zijn met onze blonde dochter en blozende baby, maar dat Noah ook zo veel aandacht zou krijgen, was een verrassing. Hij is de oudste zoon, dat is daar van grote waarde. Al werd het hem soms wel een beetje te veel, al die mensen die hem wilden aanraken. Ze vonden het vaak alleen maar schattig als hij ‘nee’ zei. Ruud kreeg ook steeds de duimen omhoog: twee zoons – dat had hij goed voor elkaar.

Dit reisverhaal staat in Kek Mama 01-2016. 

 

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >