kinderen-backpacken-indonesië

Een baby op de rug, een peuter in de draagzak en een grote dochter die dapper meeliep. Fenna en Ruud Egberink gingen vorig jaar backpacken met hun kinderen door Indonesië.

“Ruud en ik gingen op reis met de gedachte: we willen graag veel van Indonesië zien, maar als dat niet lukt, hebben we ook een leuke vakantie. Als je met drie kinderen reist, bepalen zij het tempo. Hebben zij een dag geen zin, dan zullen wij het rustig aan moeten doen. We lazen dat advies ook tijdens onze voorbereiding. ‘En tempels zijn natuurlijk geen optie’ stond er dan bij. Naast allerlei tips voor grote malls met speeltuinen. Gelukkig bleek al snel dat onze kinderen de grootste tempelfans waren. Dat vonden ze grote speeltuinen, met al die trappen en richels om op te klimmen en standbeelden waar ze hele verhalen bij bedachten. Ze probeerden de hiëroglyfen in de hindoetempels te ontrafelen – dat waren spannende raadsels.

Toen onze oudste dochter Juliette bijna drie jaar was, zijn we met haar door Thailand, Maleisië en Singapore gereisd. Dat ging zo goed dat we na de komst van Noah opnieuw zoiets wilden doen. Ruud en ik houden van backpacken, het is iets wat we onze kinderen willen meegeven. Noah bleek een minder makkelijke reiziger dan Juul, die altijd met iedereen contact maakt en alles leuk vindt. Hij kan wat eenkennig zijn en zet soms ineens z’n hakken in het zand. We hebben daarom onze poging opgegeven en even gewacht. Toen onze Quinn een jaar was, wisten we: nu moet het gebeuren. Juliette was zeven, Noah drieënhalf. Hij paste nog net in een peuterdraagzak. Wel zo fijn als hij moe werd, of eigenwijs zou besluiten vijf weken lang niet te lopen.

Hiken met kinderen ging ook wonderbaarlijk goed. Sterker nog: hoe onbegaanbaarder
de weg, hoe leuker ze het vonden. Je kon Noah niet blijer maken dan met een tocht door de jungle; bij de eerste helling begon hij al te juichen. Rijstvelden waren daarentegen totaal niet aan hem besteed. Niets te klauteren, veel te saai. Het was een van de vele dingen die ik van tevoren niet aan had zien komen. Net zoals de reacties van de lokale bevolking. Natuurlijk had ik wel verwacht dat we een bezienswaardigheid zouden zijn met onze blonde dochter en blozende baby, maar dat Noah ook zo veel aandacht zou krijgen, was een verrassing. Hij is de oudste zoon, dat is daar van grote waarde. Al werd het hem soms wel een beetje te veel, al die mensen die hem wilden aanraken. Ze vonden het vaak alleen maar schattig als hij ‘nee’ zei. Ruud kreeg ook steeds de duimen omhoog: twee zoons – dat had hij goed voor elkaar.

Dit reisverhaal staat in Kek Mama 01-2016. 

 

leuke-uitjes-kinderen-limburg

Niet alleen de Limburgse gezelligheid trekt je naar het zuiden, ook deze uitjes voor kinderen zijn zeker de moeite waard.

BoegaFun - Venray

Een 2000 m² grote binnenspeeltuin voor kinderen van 1 tot en met 13 jaar. Kinderen kunnen hier naar hartenlust klimmen in de attracties terwijl jij een kop koffie met appeltaart neemt.

 

Continium Discovery Center - Kerkrade

In dit interactieve doe-museum kom je handen en ogen tekort. Naast de vaste tentoonstellingen, waarin je van alles leert over wetenschap en techniek, is er regelmatig een nieuwe wisselexpo. In de speciaal ingerichte Science Labs maak je zelf technische gadgets die je mee naar huis mag nemen.

 

SnowWorld - Landgraaf

Een mooi overdekt wintersportdorp in Limburg. Met vijf pistes en acht liften zijn er bij SnowWorld Landgraaf 365 dagen per jaar ontelbare afdalingen mogelijk. Wil je er ook overnachten? Dat kan in het bijbehorende hotel.

 

Brunssummerheide - Limburg

Neem een picknickmand mee, wat leuke buitenspellen en kinderen kunnen hier de hele dag hun lol op. En vergeet ook het bezoekerscentrum zelf niet: je vindt daar informatie over de leukste speurtochten en wandelroutes.

 

Lees ook
Na deze indoor trampolineparken is je kind compleet uitgeteld >

 

Fun Valley - Maastricht

Met mooi weer waterfietsen, stand up paddlen of met minder weer klimmen in het klimpark, spelen in de binnenspeeltuin of naar de Escape Room: kan allemaal bij Fun Valley in Maastricht. Kinderen kunnen zelfs hun eigen ijscoupes maken. Tip: bak tegen de zomer 's avonds een lekker stukje vlees of vis op één van de gratis beschikbare barbecues.

 

Space Jump Parkstad - Kerkrade

Space Jump heeft vijf verschillende area’s, verschillende trampolines, verhogingen en attributen die ervoor zorgen dat je gewichtloos lijkt. Spring vrij rond door het hele trampolinepark, leer nieuwe kunstjes in de Airbag Area of verbeter je techniek in de High-Performance Area. Op zaterdag- en zondagochtend is er de Mini Jump voor kinderen tot 8 jaar.

 

MiniHaven - Brunssum

Hier zijn de kinderen voor een dag kapitein. Ze kunnen kiezen uit een brandblusboot, reddingsboot of cruiseschip. Kinderen vanaf negen jaar mogen zelf varen en krijgen een matrozen- of kapiteinspet, jongere kinderen varen onder begeleiding. Zwemvest verplicht. Let op: opening van de MiniHaven is o.a. afhankelijk van de weersomstandigheden. Bel bij twijfel voor alle zekerheid eerst even met de lokale havenmeester.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gratis-tips-uitjes-Amsterdam

Voor een fijne dag weg (met het gezin) hoef je echt geen godsvermogen kwijt te zijn. Kijk maar: de beste gratis tips en uitjes voor een dagje Amsterdam.

Met dank aan reiszoekmachine skyscanner.nl.

 

Gratis parkeren

Oké, op trein- of benzinekosten kun je moeilijk bezuinigen, maar het is wel fijn om je auto ergens gratis kwijt te kunnen. Lijkt lastig in Amsterdam, valt best mee. Binnen de Ring kun je gratis parkeren in Amsterdam-Oost, op het noordelijke deel van de Fizeaustraat en het Driebrugpad, bij sportpark Middenmeer. Je mag hier maximaal vier uur parkeren. Vanaf hier neem je tram 9 en sta je binnen een half uur op de Dam.

Ook in stadsdeel Nieuw-West en Zuid-Oost kun je op verschillende plaatsen vrij parkeren. De afstand naar het centrum is wel wat groter, maar een rit met het openbaar vervoer is altijd leuk met je kind. In Amsterdam-Noord kun je ook gratis parkeren, maar alleen met blauwe parkeerschrijven. Op zondag kun je sowieso gratis parkeren in Amsterdam, behalve in het centrum (grachtengordel), de Jordaan, nabij Artis, op de NDSM-werf in Noord en in Zuid-Oost.

 

Lees ook
Waarom een stedentrip naar Barcelona geweldig is met kinderen >


 

Musea

En wat te doen als je auto eenmaal staat? Je hebt -tig verschillende mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een stadswandeling: download een stadsgids als app op je telefoon om daarmee door de stad te navigeren. Zowel de VVV als Lonely Planet bieden gratis stadsgidsen van Amsterdam en 't is superleuk om met je kind een route uit te vogelen. Toch liever met een gids wandelen? Kijk dan op Free Tour Amsterdam en wandel met een local. Of neem een kijkje in gratis musea als het Stadsarchief, de Schuttersgalerij of EYE In The Basement. Oh, in Amsterdam bezoek je trouwens ook veel kerken voor nop. Aanraders: de Oude Kerk, Westerkerk, Noorderkerk sen Onze Lieve Vrouwekerk.

 

Het Amsterdamse Bos

Maar je hebt meer leuks zonder dat je een cent hoeft uit te geven. Kijk mee over de schouders van de diamantslijpers van Gassan Diamonds of wandel over de beroemde Albert Cuyp, de Noordermarkt, de Dappermarkt of de Ten Katemarkt. Ook ideaal: de grootste en groenste speelplaats van Amsterdam, het Amsterdamse Bos. Wandel met je kind langs zoetwatermeertjes, bezoek de boerderij en geniet van de natuur. Toch liever in de stad blijven? Maak dan een wandeling door het Vondelpark, Oosterpark, Westerpark of Rembrandtpark.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >