Van schaduwtekenen tot natuurverven: dit zijn de leukste (creatieve) buitenspeeltips

17.09.2021 10:22

De nazomer doet zijn intrede en de eerste tekenen van de herfst kondigen zich al aan: het is geweldig buitenspeelweer. Minke, moeder van drie en oprichter van @scharrelkids is groot buitenspeelfan en deelt dit keer fijne tips om de buitenspeeltijd eens creatief in te vullen met ‘natuurschatten’.

Natuurmandala

Verzamel zoveel mogelijk natuurschatten zoals blaadjes, bloemen, takjes, besjes, veertjes en stenen. Leg je schatten in een cirkelvormig patroon neer en maak zo de meest prachtige mandala. Ieder seizoen heeft weer andere natuurschatten dus je kunt er telkens opnieuw iets moois van maken.

Schaduwtekenen

Voor deze buitenspeelactiviteit is zon én dus schaduw nodig. Ga eerst op zoek naar een paar mooie dingen uit de natuur. Bijvoorbeeld een bloem, een dennenappel, een blad en een tak. Hang alles met een wasknijper aan een gespannen touwtje. Leg onder het touw een groot blad neer en trek met wasco, stift of potlood de schaduwen van je natuurschatten over.

Natuurverven

Zoek mooie bloemen en blaadjes in zoveel mogelijk verschillende kleuren. Leg alles op een stuk keukenrol en bedek het ook weer met een stuk keukenrol. Sla nu voorzichtig met een hamer op de bedekte natuurschatten en zie wat er gebeurt: de kleuren gaan doordrukken in de keukenrol. Zelfgemaakte natuurverf en échte kunst!

Lees ook – 12x leuke buitenspelletjes tijdens heerlijke herfstdagen >

Journey Sticks

Maak een prachtige herinnering van jouw wandeling door een mooi stuk natuur. Zoek een (wandel)stok en houd tijdens je wandeling je ogen open voor mooie natuurschatten: eikels, dennenappels, bloemen, bladeren. Thuis beschilder je de wandelstok en bevestig je alle natuurschatten met touw of lijm aan je stok: zo maak je jouw eigen ‘journey stick’!

Tekenen in zand

Creatief bezig zijn in de buitenlucht is voor de allerkleinsten soms nog wat lastig. Maar ook die kleine dreumesen en peuters kunnen zich uitleven buiten! Ga in het bos op zoek naar een mooie tak en laat de kleintjes tekenen en ‘schrijven’ in het zand of trek elkaars schaduw over.

 

Minke is moeder van drie meiden en op een missie om zoveel mogelijk kinderen iedere dag naar buiten te krijgen. Ze helpt ouders/verzorgers met haar instagramaccount @scharrelkids en website scharrelkidsclub.nl: een platform bomvol buitenspeelinspiratie én gratis downloads – bijvoorbeeld deze fantastische bingokaarten.

Ze maakte samen met Maja van Spetter een Buitenspeeldoeboek boordevol buitenspeeltips, knutselopdrachten en weetjes. Bestel ‘m hier.