Leuk zomeruitje: deze pluktuinen zijn ideaal met kinderen

27.06.2023 11:52
leuk zomeruitje pluktuinen met kinderen Beeld: Shutterstock

Appels, peren, aardbeien en bloemen: pluk ze lekker zelf bij deze pluktuinen en boomgaarden, die Kidsproof.nl voor je verzamelde.

Appeltje eitje

Een geslaagde dag op Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek? Appeltje-eitje met de speeltuin, huifkar, ponyritjes, het poppentheater en zoveel leuke workshops. Je weet gewoon niet wat je moet kiezen. Dat hoeft ook niet, want je mag het lekker allemaal doen. Tip: vanaf half september start hier de zelfpluk van appels en peren.

Emmer en schaar

In het Noord­-Hollandse Bakkum staan van het vroege voorjaar tot de late herfst de mooiste bloemen en planten in bloei. Bij de kassa van Pluktuin Bakkum haal je een emmer op die je helemaal mag vullen met zelfgeplukte bloemen. Vanaf € 10

Pluk een bloem

Dit keer komen de bloemen niet van de markt of uit de winkel, maar is het bosje op de keukentafel een eigen compositie. Bij Pluktuin Amstelveen mogen kinderen zomerbloemen plukken en er een boeket van maken. Je kunt hier (bij opening) trouwens ook lekker eten of een leuke workshop volgen. Toegang gratis (je rekent de geplukte bloemen af)

Lees ook- De leukste blotevoetenpaden in Nederland > 

Wat staat er op het menu?

Van spinazie tot frambozen en van bosui tot radijsjes. Bij Boshoeve Sprankenhof in Udenhout kun je met de kinderen een mandje vers fruit en groente plukken. Wát precies, dat hangt af van de planten die klaar zijn voor de oogst. Leuk om die avond meteen mee te koken.

En die en die en die

De plukschaartjes en manden staan ook klaar bij Pluktuin Stoutenburg. In de kinderpluktuin kunnen kleine bloemisten naar eigen inzicht hun lievelingsboeket samenstellen. Tip: in zo’n kleurrijke tuin maak je prachtige foto’s van je kinderen.

Plukmand mee

Ook fruitkweker Van Reeuwijk Fruit & Flowers staat helemaal in het teken van de zelfpluk. Op het land groeit van alles wat. Van blakend rode aardbeien tot verse groentjes. Je mag zoveel plukken als je wilt. Na afloop wegen ze in de winkel het geplukte lekkers en reken je af. Onze plukmand staat al klaar.

Het schikt

Pluk je lievelingsbloemen in Haalderen bij Pluktuin Pluk en schik ze tot een mooi boeket aan de buitentafel. Als je zin hebt is er ook een kopje kruidenthee met – hoe kan het ook anders – verse kruiden uit eigen tuin.

Kom maar in m’n mandje

Met een mandje aan de arm op weg naar de bloemenpluktuin van Hoeve Ravenstein in Baarn. Vergeet ook niet langs te gaan bij de moestuin vol verse groente en kruiden en bij de kippen, konijnen en geitjes.

Framblij

Bij Plukkerij Framblij in Monster hangen de rijpe frambozen klaar om te oogsten. In de kas mag je met je kinderen jullie favoriete fruit van de struiken plukken. Er zijn frambozen, aardbeien, bramen, perziken en meer lekkers.

Boomspelen

Voor wie niet kan kiezen: bij Fruittuin Verbeek in Oldebroek kun je fruit én bloemen plukken. De boomgaardspeeltuin is hier hartstikke populair. Logisch, met een traptrekker-parcours, airtrampoline en klimbomen. Neem zeker ook een kijkje in de mooie boerderijwinkel.

Meer mooie pluktuinen vind je op kidsproof.nl. Hier staan ze handig per regio bij elkaar.

Speciaal voor Kek Mama selecteerde Kidsproof.nl deze fijne lijst met uitjes. Kidsproof.nl is dé inspiratiesite voor uitjes met kinderen in Nederland, in alle windstreken, voor alle leeftijden en het hele jaar door. De site is handig ingedeeld per regio, zo ontdek je makkelijk welke leuke kinderactiviteiten er allemaal in de buurt zijn.