De leukste blotevoetenpaden in Nederland

25.06.2021 10:09
leukste blotevoetenpaden Beeld: Unsplash

Hoppa, uit met die slippers of schoenen en lekker met je blote kakkies de natuur in. Zonder schoeisel lopen schijnt stress te verminderen en reuze gezond te zijn. En je kinderen vinden het ook hartstikke lollig, op blote voeten door de modder rennen. Dit zijn de leukste blotevoetenpaden. 

Christoffelhoeve – Elsendorp, Noord-Brabant

Ga lekker los op dit pad met zandheuvels, steile hellingen, waterpartijen, grind en een hangbrug. De route is 2 kilometer lang en geschikt voor alle leeftijden (onder begeleiding van een volwassene uiteraard). Het pad begint bij de Christoffelhoeve, waar je ook kunt boerengolfen of klootschieten. Of boek een overnachting in een van de trekkershutten.

 

Moddervoetjes – Deurne, Noord-Brabant

In het Toon Kortoomspark in Deurne paradeer je zonder schoenen over bospaden, grasweggetjes en turfpaden. De wandeling prikkelt je voeten met verschillende ondergronden en voor de mini’s zijn er evenwichtsbalken, een wiebelbrug, een moddersloot en een uitkijktoren. Hier rol je moeiteloos met buggy of rolstoel over het pad. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur.

 

Goed voor je voet – Brunssum, Limburg

Dit mega park staat in het teken van blote voeten. BloteVoetenPark ligt in het Limburgse Brunssum en heeft een blotevoetenwandeling van 4 kilometer. Met glibberige modderbaden, waterpartijtjes om in te stampen én spannende hindernissen voor blote voeten. Daar zijn je kleintjes zo een paar uur mee zoet.

 

Buitenpost – Twello, Gelderland

Een van de bekendste blotevoetenpaden des lands, en met reden: dit blotevoetenpad heeft werkelijk álles: gras, modder, een leemkuil, boomstammen, een ondiepe gracht om het tropisch eiland, een glijbaan en een moeras. En o ja, ook nog een yogaweide. De kaart van het bijbehorende restaurant is trouwens ook fijn: huisgemaakte appel-karameltaart, anyone?

 

Op blote voetjes – Gelselaar, Gelderland

Het blotevoetenland van Erve Brooks in Gelselaar wil je niet missen deze zomer. Zeker als het zonnetje schijnt. Hier banjer je op blote voeten door riviertjes en over kriebelige graspaden. Probeer ook één van de andere avonturenpaden of strijk neer in de speeltuin.

 

Stappen maar – Zeewolde, Flevoland

Bij Recreatieboerderij De Sternhof in Zeewolde stap je zonder schoenen over weggetjes van hout, gras, modder en grind. Dat is weer eens iets anders. Het pad is ongeveer 2 kilometer lang en slingert door de bloementuin, een labyrint en de moestuin.

 

Lees ook

9x verrassend leuke buitenspelletjes >

 

Gouwe voeten – Bovenkarspel, Noord-Holland

Een pad met een educatief karakter. De route leidt langs tarwe, fruit, groente, kruiden en hooiland, zodat kinderen leren waar ons eten eigenlijk vandaan komt. Ook een werkelijk briljante toevoeging: in het kreupelbos staat een schreeuwhuisje, waar kinderen ongeremd zo hard mogen schreeuwen als ze willen. Waar kan dat nou nog? (Want: thuis liever niet.) Ook is er een vogelvijver, wilgenbos en windmolen.

 

Trek de stoute schoenen uit – Sint Maartenszee, Noord-Holland

Het blotevoetenpad van Land van Fluwel in Sint Maartenszee is een spektakel voor je blote voeten. Met je koters struin je hier over kriebelige, harde en zachte ondergronden. Op de route vind je een uitkijktoren, stapstammen én aan het einde ook een handig waterkraantje. Zo kan je weer met schone voeten naar huis.

 

Avonturenboerderij Molenwaard – Groot-Ammers, Zuid-Holland

Loop over zand, gras en stenen op dit kleine maar fijne blotevoetenpad. Er is ook een voelbord, voor kids die liever hun schoenen aanhouden. En er is nog meer te beleven op deze boerderij: kinderen kunnen er dieren knuffelen, bootje varen, een koe melken en verdwalen in het wilgendoolhof.

 

Natuurkwartier – Nieuwegein, Utrecht

Is jouw peuter of kleuter nog geen lange wandelingen gewend (of gewoon aartslui)? Deze route duurt maar een half uurtje, en is dus ook geschikt voor kleine kinderen. Het parcours leidt over zacht gras, mos, fijn zand grind, grote keien, houtsnippers, houtstronken en dikke takken. De modderpaden en brug maken het lekker speels.

 

Sokken uit – Opende, Groningen

Tijdens een bezoek aan het Groningse Westerkwartier mogen je sokken en schoenen thuisblijven. Bij Blotevoetenpad Opende van Staatsbosbeheer loop je op je blote voeten door de natuur. En dat is een heel voetenavontuur. Tip: als het net heeft geregend is er veel modder en dat maakt het extra leuk.

 

Schone kleren mee – Blokzijl, Zwolle

Op een zomerse dag is het bij Maisdoolhof en Blotevoetenpad Blokzijl heerlijk ronddwalen. De naam zegt het al: de schoenen mogen hier uit én er is een tof doolhof. Het blotevoetenpad daagt kinderen uit om te klauteren, te voelen en natuurlijk vieze voeten te krijgen. Handig: het graspad is ook toegankelijk met een kinderwagen of rolstoel.

 

 

Nog meer uittips?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of kijk op Kidsproof.nl dé inspiratiesite voor uitjes met kinderen in Nederland, in alle windstreken, voor alle leeftijden en het hele jaar door.