Je kind op schoolreisje? Dit moet je weten

18.10.2018 09:22
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Gaat je kind voor het eerst mee op schoolreisje? Wij zetten alle ins en outs voor je op een rij.

Is een schoolreisje verplicht?

Als het schoolreisje onder het lesprogramma valt, dan is je kind verplicht om mee te gaan. Maar meestal is dit niet het geval en hoeft je kind dus niet perse mee. Voelt je kind er weinig voor? Dan moet de school je kind een alternatief programma aanbieden.

 

Lees ook:
‘Sluit kinderen niet uit van schoolreisje als ouders niet hebben betaald' >

 

Wat kost een schoolreisje?

Bij de meeste scholen worden schoolreisjes betaald vanuit de vrijwillige ouderbijdrage. Dat bedrag varieert per school – van een paar tientjes tot honderden euro’s – en is gemiddeld zo’n 65 euro. Vaak zijn er niet genoeg leerkrachten voor een schoolreisje en wordt aan ouders gevraagd om als extra begeleiding mee te gaan. Heb je hier tijd voor en vind je het lastig om je kind op jonge leeftijd een dag op pad te laten gaan, dan kan het verstandig zijn om je als hulpouder op te geven. Zo help je de school en kun je mooi een extra oogje in het zeil houden.

 

Waar gaat een schoolreisje naar toe?

Er zijn natuurlijk tientallen leuke activiteiten te bedenken voor een schoolreisje. Sommige scholen gaan met kinderen naar een attractiepark, anderen maken uitstapjes in de natuur, zoals een klimpark of het strand. Maar een schoolreisje kan ook heel educatief zijn: de klas gaat naar een museum en heeft niet alleen een leuke middag, maar steekt er ook nog wat van op. Op zoek naar een leerzaam museum? Wij hebben alvast de leukste musea voor kinderen op een rij gezet.

Vervoer

De meeste scholen huren een touringcar voor een schoolreisje. Maar het is ook een optie om met de trein te gaan. In veel steden liggen de bezienswaardigheden namelijk op loopafstand van het Centraal Station. Tip: maak gebruik van de Railrunner van de NS. Hiermee kunnen kinderen van 4 t/m 11 jaar de hele dag onbeperkt reizen met de trein.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >