Heel Nederland door met een camper: 8 fijne tips

03.08.2021 09:09
heel Nederland door camper

Fleur (32), Michael (36) en hun kinderen Julie (3) en Given (2) reisden afgelopen jaar met hun omgebouwde truck Manfred door Nederland.

“De zomer van vorig jaar zag er heel anders uit dan we van tevoren gepland hadden. Al een jaar of vier waren we bezig met de voorbereidingen van onze grote reis. Op 30 april zouden we naar Canada vertrekken om daar met onze camper Manfred – vanwege zijn omvang vernoemd naar de mammoet uit de film Ice Age – rond te trekken. Voor onbepaalde tijd. Als we daar klaar waren, zouden we weer verder reizen, naar een ander land.

We waren er helemaal klaar voor, hadden ons huis verkocht en onze banen opgezegd. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. We konden niet meer naar het buitenland reizen. Dan maar in Nederland rondkijken, besloten we spontaan – gelukkig zijn er nog een aantal campings open. Ik moet je zeggen, het is veel leuker dan we hadden verwacht.

 

Michael en ik maakten al heel wat verre reizen en met de kinderen waren we ook al op enkele exotische plekken geweest. Maar dat er zo dicht bij huis zo veel te ontdekken valt, wisten we helemaal niet. Wat is Nederland verrassend mooi, zeg. Het maakt veel goed. Zodra het weer kan, zetten we Manfred op een boot en vliegen we zelf naar Canada. Maar dat we nu noodgedwongen in Nederland moesten verblijven, was echt geen ramp.”

 

Doen

Rollen maar
Het Klimduin in Schoorl is een 51 meter hoge zandberg waar kinderen zich prima vermaken. Rennen, graven of rollen: het kan er allemaal.
 

Overal zand
Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand (13,5 meter hoog) heb je een prachtig uitzicht over de Veluwe. Hij staat op de grootste zandverstuiving van West-Europa, dus neem zeker ook een emmertje en een schep mee.
staatsbosbeheer.nl/Routes/veluwe/wandelroute-kootwijkerzand
 

Viespeuken
Tip: trek de kinderen wind- en waterdichte overalls aan van iELM, dan kunnen ze zo vies worden als ze willen. Dat is tijdens het kamperen in de natuur wel zo fijn.
ielm.nl

 

Lees ook
Dit moet je meenemen als je een dagje weggaat met je kleuter >

Slapen

Terug naar de natuur
Quadenoord is een natuurcamping die prachtig in het bos van Renkum ligt. Zelf je plekje uitzoeken en genieten van de avonturen die het bos te bieden heeft. Er is geen elektriciteit.
quadenoord.nl/natuurcamping
 

Toffe tips
Wil de leukste plekjes vinden om met je camper te verblijven, download dan de app Park4night. Reizigers tippen elkaar en zo beland je soms op de meest prachtige onontdekte plaatsen.
park4night.com
 

Uniek onderkomen
Je droomcamper kun je laten bouwen door Twiga Travel Cars. Dit bedrijf uit Ooij bouwt reisauto’s helemaal naar wens. Zoals Manfred dus.
twigatravelcars.nl

 

Eten

Oergevoel
Wat is er leuker dan je eigen maaltje koken boven een knapperend kampvuur. Neem een vuurschaal mee of kijk wat de mogelijkheden zijn om vuur te maken op de camping waar je verblijft. Kinderen vinden het vaak ontzettend leuk om zelf hun eten te bakken boven een kampvuur.
 

Doe het zelf
Tijdens onze reis waren er nog geen restaurants open, dus dan word je vanzelf inventief. Een aanrader is om wraps te maken; daar kun je namelijk van alles op doen. Dat wat je kinderen lekker vinden dus, maar ook kliekjes van de vorige dag. Snel, makkelijk en het opslaan neemt weinig ruimte in. Ook favoriet bij groot en klein: vleesvervangers. Lekker, relatief lang houdbaar en ook nog eens veel duurzamer dan echt vlees.

Het hele reisverhaal staat in Kek Mama 08-2020.

 

Meer fantastische reisfoto’s zien? Volg het gezin op Instagram

 

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.