Handig: dit mag er wel en niet mee in je handbagage

23.08.2018 08:02
wel en niet mee handbagage vliegtuig Beeld: Unsplash

Je laptop? Stijltang? Opblaasbaar luchtbed? Het kan behoorlijk verwarrend zijn, wat je allemaal aan handbagage mag meenemen als je gaat vliegen. Skyscanner geeft duidelijkheid en zet alle do’s en don’ts over handbagage op een rij.

Scheelt je weer een hoop stress.

 

Laptop of tablet

Wel zo fijn om een beeldscherm bij de hand te hebben als je kind tijdens de vlucht onuitstaanbaar is. Vanuit Nederland mag deze gewoon mee in je handbagage. Je moet bij de veiligheidscontrole wel je laptop uit de hoes halen en in een aparte bak stoppen. Vlieg je naar de Verenigde Staten, dan kan er worden gevraagd om de laptop aan te zetten om te laten zien dat het apparaat werkt.

 

Haarspul en make-up

Kan je niet zonder je föhn, krultang of stijltang? Die mag je gewoon meenemen in je handbagage. Make-up is een ander verhaal, omdat dit in de categorie ‘vloeistoffen’ valt. Voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt dat vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml vervoerd mogen worden in een hersluitbaar plastic zakje met een maximum van 1 liter. Het zakje moet uit je handbagage worden gehaald en apart worden gescreend bij de douane.

 

Lees ook
Video van kindvriendelijk vliegtuigpersoneel wordt massaal gedeeld >

 

Eten en babyvoeding

Flesjes drinken moeten weggegooid worden bij de douane. Eten mag je wel meenemen in het vliegtuig, mits het geen dierlijke producten bevat (zoals vlees of melk). Rijstwafels, snoep of een krentenbol voor je koter moet dus gewoon kunnen.

En hoe het zit met babyvoeding? Vlieg je binnen Europa, dan geldt hiervoor de 100 ml-regel. Ook voor gekookt water, om bijvoorbeeld te mengen met melkpoeder. In dat geval kun je het beste bij de luchtvaartmaatschappij navragen of ze aan boord water voor je baby kunnen koken. Mocht de luchtvaartmaatschappij twijfelen aan de inhoud van een potje babyvoeding, dan bestaat de kans dat je het potje moet openmaken voor controle.

 

Opblaasbare items

De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren voetballen, rugbyballen en andere opblaasbare items als handbagage, op voorwaarde dat deze volledig (of gedeeltelijk) zijn leeggelopen vóór vervoer.

 

Nagelschaar of -knipper

Deze vallen onder ‘puntige of scherpe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht’ en mogen dus niet mee in je handbagage. Toch meenemen? Stop ze dan in je koffer.

Wil je geen gedoe bij de douane, neem dan deze hele lijst door.

 

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >