Ga je met de hele familie op vakantie? Zo hou je het voor iedereen leuk

23.07.2019 10:41
met-hele-familie-op-vakantie

Op vakantie met de hele familie is natuurlijk hartstikke gezellig, maar het plannen van een reis voor verschillende leeftijden kan lastig zijn. Een lijstje met tips om het voor iedereen leuk te houden.

Met dank aan Skyscanner.

 

Planning

Kies het juiste tijdstip en de juiste bestemming. Heb je familie verspreid over het hele land? Probeer een bestemming uit te zoeken die ongeveer in het midden ligt. Als je een stuk moet vliegen, dan zijn er bovendien andere factoren om rekening mee te houden. Het is bijvoorbeeld duurder voor een gezin van vier om lange afstanden te vliegen, en veel goedkoper om twee grootouders uit te vliegen. Maar oudere grootouders zijn dan misschien niet in staat om zo ver te reizen. Bekijk daarom goed wat voor jouw familie werkt en bepaal de bestemming (en de datums) zo snel mogelijk. Je hebt te maken met meerdere leeftijden en levensfasen, dus je zult rekening moeten houden met jaarlijks verlof, schoolvakanties en sociale verplichtingen.

Vind de juiste accommodatie. Elke familie is anders, dus denk goed na over de dynamiek van je eigen gezin bij het boeken van een verblijfplaats. Een groot huis of een villa kan per persoon goedkoper uitpakken, maar als je ruimte nodig hebt om plezier te hebben, biedt een hotel met aparte kamers meer privacy. Als familieleden totaal verschillende budgetten hebben en geen compromis willen sluiten, zoek dan naar twee afzonderlijke hotels die dicht bij elkaar liggen. 

Wees eerlijk over geld. Geld kan een lastig onderwerp zijn, zelfs bij familie. Familiereizen worden vaak als geschenken gepresenteerd, waarbij één familie de rekening voor iedereen betaalt. Het is daarom belangrijk om vooraf duidelijk te zijn wat is inbegrepen, dus zoek uit hoeveel geld je wilt uitgeven voor drankjes, eten of activiteiten. Het kan ongemakkelijk voelen om te vragen wanneer iemand al zo vrijgevig is, maar het zal nog moeilijker zijn om dat niet te doen. Stel je vragen beleefd en leg uit dat je budget moet reserveren voor de reis.

 

Lees ook
Waarom Thailand een heerlijke vakantiebestemming is met kinderen >

 

Op vakantie

Kinderopvang. Neem je kinderen mee? Met familie om je heen is er altijd wel een oppas in de buurt, maar ga er niet klakkeloos vanuit dat je elke avond een gratis babysitter tot je beschikking hebt. Hoewel dit soort vakanties de perfecte gelegenheid zijn voor grootouders om lekker veel tijd door te brengen met de kleinkinderen, blijft het ook voor hen een vakantie. Reserveer in plaats daarvan een hotel met kinderopvang, zodat iedereen zijn welverdiende rust krijgt. 

Maak een gedeeld fotoalbum. Een iPhone-album, een WhatsApp-thread of een cloud voor het delen van bestanden is eenvoudig ingesteld en perfect voor familievakanties. Misschien moet je de minder digitaal onderlegde gezinsleden uitleggen hoe het werkt, maar dat is het zeker waard. Er is namelijk niets erger dan poseren voor meerdere groepsfoto’s, terwijl familieleden de behulpzame vreemde vijf verschillende camera’s overhandigen. Als je de foto’s kunt delen, hoef je maar één camera of telefoon mee te nemen.

Meer tips voor het plannen van een groepsreis zonder stress vind je hier.

 

Wil je meer Kek Mama lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van de leukste aanbiedingen.