Een weekend op Texel: dit zijn de fijnste tips van hoofdredacteur Jannine

05.05.2022 09:38

Een tripje naar de waddeneilanden is altijd een goed idee. Eindeloze strandwandelingen, fijne fietstochtjes, neerploffen op terrasjes met uitkijk op de haven en rondstruinen in de duinen. Hoofdredacteur Jannine verzamelde leuke tips tijdens een heerlijk weekend met haar man Erik op het grootste waddeneiland: Texel. Leuk voor met je partner, maar zeker ook met kinderen.

Hoe lekker is het om even met z’n tweeën op pad te gaan. Zonder kinderen. De organisatie kostte een paar grijze haren, want: kind 1 heeft op een onmogelijke tijd een hockeywedstrijd op zaterdagochtend, wie doe je dit aan? En kind 2 heeft zwemles, wie doe je dat aan? Inpakken voor jezelf én de kinderen, inclusief cadeautje voor kinderfeestje en outfits voor verschillende weertypen. Zucht. Maar als Erik en ik samen op de TESO zitten, kan onze minibreak echt beginnen. TESO tip: voor een mooi uitzicht haast je je naar het dek. Heb je een lunch left over? Gooi het in de lucht en de meeuwen maken jouw eerste vakantiekiekje compleet. Opgepast voor meeuwenflats.

Wat doe je als allereest op Texel? Juist, een visje eten in de haven. Bij visrestaurant ’t Pakhuus in Oudeschild hebben ze een heerlijke lunch en dinerkaart en vergeet de wijn niet. Na de lunch loop je nog een rondje door het sfeervolle havenstadje.

We verbleven het weekend in Hotel Texel. Het enige hotel op het eiland met zowel een zwembad als een wellness, inclusief allerlei heerlijke behandelingen. Overigens is de wellness ook te bezoeken voor niet gasten van het hotel. Het eten, de cocktails, de zalige bedden en het overheerlijke ontbijt maakten van ons verblijf een feestje. Het hotel heeft overigens ook een leuke speelplaats buiten en entertainment voor de kleintjes binnen. En wat de echte Texelse experience helemaal compleet maakt is het unieke wolbad.

wolbad Texel

Ik wol wel
In een prachtig en uiterst schattig buitenhuisje staan 2 houten kribbes (bedjes van hout). Terwijl jij je ogen sluit wordt je ingepakt met meters schapenwol. In alle rust dommel je weg in het tuinhuisje, terwijl je huid zich tegoed doet aan het lanoline dat zich in het schapenwol bevindt. Dit wolvet werkt als een soort masker voor je huid. Een echte aanrader en een ervaring die je alleen op Texel op kunt doen. Helemaal leuk om als duobehandeling te doen.

Een bezoek aan Texel is natuurlijk niet compleet zonder fietstocht. Aangezien wij het liefst zoveel mogelijk op één dag proppen, want ja: we zijn er nu, maakten we een tochtje van zo’n 40 kilometer. Oké, wel op een elektrische fiets, want over de dijk aan de oostkant van het eiland met een fikse tegenwind was anders echt de hel geweest. Liever een beetje lui? Dan is een elektrische scooter een uitkomst.

Schaapjes tellen
Ik kon mijn geluk niet op, want we waren in het lammetjesseizoen op het eiland. In het voorjaar wonen er meer schapen dan mensen op het eiland. Op elk weiland, dus zover als je kunt kijken, dartelen witte bolletjes wol door het groene gras. En aangezien deze witte wolligheid nog niet genoeg was voor mij, haalde ik Erik over om langs Schapenboerderij Texel te fietsen waar je met lammetjes (en geiten en konijntjes) kunt knuffelen. Overigens een locatie die je al helemaal niet mag overslaan als je met kinderen bent!

Jannine op Texel

Om te onthouden:

  • De biertjes van brouwerij TX smaakten heerlijk. Vooral de variant goudblond is favoriet.
  • Tijdens onze fietstocht stopten we bij Paal 17 voor lunch. De flammkuchen is een aanrader.
  • Bij restaurant Gusta van Hotel Texel kun je ook heerlijk dineren. Er worden zoveel mogelijk ingrediënten gehaald bij ondernemers van het eiland.
  • Beklim de vuurtoren bij Kaap Noord voor een spectaculair uitzicht. Vanaf Kaap Noord kun je een mooie wandeling maken van zo’n 5 kilometer. Heen over het strand en terug door de duinen. Op de heenweg zagen we een zeehondje op een zandbank. Zo zoet.

Jannine op Texel


Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!