Maria Montessori de film: ‘Alles wat kinderen nodig hebben is liefde’

06.06.2024 13:39
De film Maria Montessori Bron: cineart.nl

De Italiaanse Maria Montessori (1870) was haar tijd ver vooruit. Als eerste vrouw koos ze voor een technische studie en daarna voor een studie geneeskunde. In 1896 studeerde ze af als eerste vrouwelijke arts in Italië. Uiteindelijk ontwikkelde ze haar eigen onderwijsmethode die tot op de dag van vandaag in het onderwijs gebruikt wordt. In de film Maria Montessori, die nu in de bioscoop draait, zien we het ontstaan van haar prachtige, tijdloze methode.

Montessori is voor vele ouders nog steeds een groot inspiratiebron in de opvoeding van kinderen. Help mij het zelf te doen van mooi samen hoe de methode werkt. Montessori gaat uit van het kunnen van het kind en geeft het vertrouwen met een flinke dosis liefde en geduld. De onderwijsmethode ontstond toen Montessori werkte met kinderen met een beperking. Het viel haar op dat kinderen leren vanuit intrinsieke motivatie, van ervaring en via hun zintuigen.

De film Maria Montessori

De film Maria Montessori laat een deel van haar leven zien. Montessori was haar tijd ver vooruit, ze was een feminist die niet wilde trouwen met de vader van haar kind. Ze wilde dit niet, omdat ze geen bezit wilde zijn en haar eigen keuzes wilde maken. Daardoor kon ze niet samenwonen met haar baby, in die tijd was dat niet gebruikelijk namelijk. Uiteindelijk erkent de vader het kindje en ziet ze haar zoon jarenlang niet.

In de film werkt Montessori met kinderen met een beperking en bewijst ze een moeder (ook ongetrouwd) dat haar verstandelijk beperkte dochter net zo goed kan leren als ieder ander kind. De moeders bouwen een band op en helpen elkaar in hun verdere leven.

Gehandicapte kinderen als acteurs

De film gaat over een deel van het leven van Montessori en haar werk in het onderwijs, maar ook over feminisme en kinderrechten. Montessori was een groot voorvechter voor zowel de rechten voor vrouwen als die van kinderen. Dat is al mooi om te zien en het verhaal wordt versterkt door de geweldige kostuums, de mooiste decors en de acteurs. De kinderen worden namelijk gespeeld door kinderen die echt een handicap hebben, erg mooi gedaan. Ook Montessori wordt door een geweldige acteur gespeeld, de Italiaanse Jasmine Trinca.

De film Maria Montessori draait nu in grote bioscopen en in filmhuizen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.