9x de leukste tips als je met kinderen in Haarlem bent

09.09.2019 15:04
Haarlem tips  kinderen Beeld: Shutterstock

Je kunt er op de fijnste plekken lunchen, het is drie keer rollen naar het strand en er wordt elk jaar een ‘kindermaand’ georganiseerd: Haarlem is een feest voor jong en oud. En als je er dan toch bent, neem meteen onderstaande tips mee.

1. DeDAKKAS

Bovenop een parkeergarage, middenin in de stad, ligt een supergroen stukje Haarlem. In deDAKKAS kun je terecht voor ontbijt, lunch, taart, borrel en diner, met een geweldig uitzicht over Haarlem. Er vinden regelmatig muziek- en kleinkunstvoorstellingen plaats, en relax: de kinderen kunnen hier eindeloos rond rennen, want plek zat, én (haver)pannenkoeken op het menu.

 

2. Natuur Speeleiland Haarlem

Open tot eind oktober, dus grijp je kans nu het nog kan: op Natuur Speeleiland Haarlem in de Veerplas, zie je je kind de hele dag niet meer. Iedereen tussen de 4 en 12 jaar kan er eindeloos hutten bouwen, apenkooien, over het blotevoetenpad wandelen, midgetgolfen, springen en insecten zoeken. Niet dat je als ouder (of jonger of ouder broertje of zusje) niet mag meedoen, maar: ze serveren er ook koffie.

 

3. Kraantje Lek

Onderaan het steile duin De Blinkert in Overveen ligt familierestaurant Kraantje Lek. Het is net verbouwd, maar de witte herberg uit 1542 naast de holle boom is een begrip in de regio. Na een wandeling door Landgoed Elswout, Koningshof of Middenduin, lunch je hier súperkindvriendelijk met het hele gezin. Ideaal herfstuitje!

 

4. Meneer Paprika

In dit café kun je heerlijk ontbijten en lunchen (vooral de taartjes moet je proeven). Alles is vers, huisgemaakt en zoveel mogelijk biologisch. Centraal staat een meterslange Thomas de Trein-tafel. Verder: veel Duplo, Kapla, blokken, boeken, strips en tekenspullen. Buiten is de kinderboerderij, het park en een Natuurspeeltuin.

 

5. Kweekcafé

Nóg een kas, en heerlijke plek om even bij te komen, want kinderen kunnen in de grote speelhoek alle kanten op. Op de kaart vind je goede boterhammen, koffie, maar ook drinkbekers met sap voor kinderen. Buiten is een park, kinderboerderij en Natuurspeeltuin de Paddenpoel, die ook zeker de moeite waard is. Bron foto: Haarlemcityblog.nl

 

6. Natuurspeeltuin de Paddenpoel

Want van houten speeltoestellen tot hutten: alles op dit terrein komt uit de natuur. Neem wel een set droge kleding mee, want door de waterpomp- en gang kunnen kinderen lekker vies worden. Ook fijn: een deel van de Natuurspeeltuin is geschikt voor mindervalide kinderen. 

 

Lees ook
Deze strandtenten zijn het hele jaar open >

 

7. Mini dierentuin Artisklas

De kleinste dierentuin van Nederland, maar daarom zeker niet de minste. Artisklas is in 1964 begonnen in de schuur van een toenmalig medewerker van Artis om kinderen uit de buurt iets te leren over dieren. Inmiddels heb je er binnenverblijven met verschillende soorten reptielen en een buitenterrein voor grotere dieren. Ook nog wat bijleren? In de lesruimte vertellen enthousiaste vrijwilligers alles over de aanwezige diersoorten.

 

8. Strand van Bloemendaal en Zandvoort

Rond Haarlem vind je een kilometer lange kustlijn waar je U tegen zegt: heerlijk om ’s winters een wandeling te maken en ’s zomers je handdoek uit te slaan. Of te genieten in een van de vele strandtenten – San Blasin Bloemendaal en Tijn Akersloot in Zandvoort zijn bijvoorbeeld het hele jaar open. De kleurrijke strandtent Rapanui in Zandvoort is bij uitstek een feestje met kinderen.

 

9. Teylers Museum

Dit is het oudste kunst-, natuurhistorie- en wetenschapsmuseum van Nederland. En ook erg leuk met kinderen. Zo organiseert Teylers wekelijks verschillende familieworkshops en speurtochten. Voor de jongste bezoekers is er het online prentenboek ‘Beer is los’. Op een speelse manier kun je via dit digitale boek het bezoek aan Teylers Museum samen voorbereiden. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >