7x dit moet je zeker zien op Sicilië

04.09.2018 10:40
zien op Sicilië Beeld: Unsplash

Tempels, een vulkaan en heerlijke pasta’s en pizza’s: Sicilië is een fijn eiland om vakantie te vieren. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Heb je inspiratie nodig? Wij helpen je een handje op weg.

Met hulp van Skyscanner zetten we de leukste highlights op een rij.

1. Palermo

In de Siciliaanse hoofdstad Palermo wordt het hectische straatleven moeiteloos afgewisseld met schitterende kerken en kleurrijke markten. Bezoek in elk geval de grote Kathedraal en loop langs de Quattro Canti: een plein in het historische centrum waar de vier seizoenen worden aangeduid.

 

2. Eten

Cannelloni, arancini en pasta alla Norma: het is slechts een greep uit de culinaire hoogtepunten van het eiland. Sicilië staat bekend om haar simpele gerechten met invloeden van zowel het Italiaanse vasteland als uit Noord-Afrika, want het eiland ligt dichterbij Afrika dan bij Rome! Het resultaat: een aantrekkelijk palet van smaken. Zet in ieder geval de zoete cannelloni met een vulling van ricotta op je lijstje – reken maar dat je kinderen daar ook van smullen – en proef de gefrituurde risottoballetjes.

 

3. Etna

Het letterlijke hoogtepunt van je reis naar Sicilië is natuurlijk een beklimming van de Etna-vulkaan. Het is een van de actiefste vulkanen van Europa en zeker de laatste jaren zijn er veel uitbarstingen. In rustige periodes, zoals de herfstvakantie, kun je er echter schitterend wandelen: er loopt een wandelpad naar de krater en de klim omhoog is een van de populairste hikes van Sicilië. Ook met kinderen is een bezoek aan de vulkaan prima te doen. Het eerste stuk leg je af met de kabelbaan, waarna je te voet verder gaat. Maar je kunt natuurlijk ook de kabelbaan weer naar beneden pakken (nadat je een stukje gestold lava hebt meegenomen als souvenir).

 

Lees ook:
5x bijzondere Italiaanse steden >

4. Barok

Nadat Sicilië in het jaar 1693 werd getroffen door een verwoestende aardbeving, werden de steden herbouwd volgens de stijlregels van de barok. Vele honderden jaren later kun je je nog steeds vergapen aan het resultaat: een verzameling van schitterende binnensteden vol indrukwekkende architectuur en barokke gevels. Van Noto tot Modia: de vele kerken en kathedralen zijn een plaatje om te zien. Ook in Syracusa en Catania vind je veel barok. In Syracusa is het trouwens leuk om het Oor van Dionysus te bezoeken: een kalkstenen grot waar je kind zichzelf als echo kan horen. Tip voor Catania: de levendige vismarkt in de ochtend.

5. Tempels

Sicilië staat bekend om de drie oude Griekse tempels die zeker een bezoek waard zijn. De meest bekende vind je in Agrigento bij de ‘Vallei van de Tempels’. Dat complex omvat de overblijfselen van zeven antieke tempels die verrassend goed bewaard zijn gebleven en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Een andere prachtige tempel vind je in het binnenland bij Segesta. Hier kun je een busje nemen naar het hogergelegen amfitheater, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving. De laatste en misschien wel mooiste tempel vind je in Selinunte, aan de kust in het Zuid-Westen van Sicilië. Hier mag je ook zelf in de tempel lopen.

 

6. Etnaland

Blijf je een paar dagen in het oosten van het eiland, sla dan hét familiepretpark van het eiland niet over: Etnaland. Dit waterpark ligt aan de voet van de Etna en is tegelijkertijd een dierentuin. Spot tijgers en olifanten en leef je daarna uit in een bobsleebaan met water, verschillende glijbanen en bubbelbaden.

 

7. Stranden

Met 2600 zonuren per jaar en een kustlijn van 1000 kilometer is het eiland de gedroomde bestemming voor een strandvakantie. Sicilië heeft schitterende zandstranden die overlopen in een azuurblauwe zee en gezellige kustplaatsen waar je graag een weekje aan het strand wil liggen. De mooiste stranden vind je in het westen van het eiland, zoals San Vito Lo Capo, maar vooral de plaatsjes Cefalu (in het noorden) en Taormina (in het westen) zijn populair onder vakantiegangers.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >