bijzondere Italiaanse steden
Beeld: Unsplash

Vergeet Rome, Florence en Pisa. Ook in de minder bekende steden in Italië kun je heerlijk vakantie vieren. Wij zetten met hulp van Skyscanner 5 bijzondere Italiaanse steden voor je op een rij.
 

Bergamo

More content below the advertising
bijzondere-italiaanse-steden

Deze mooie stad wordt vaak overschaduwd door Milaan, dat er naast ligt. Maar Bergamo is een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven – aan de voet van de Alpen, vlakbij het meer Iseo. In het hoger gelegen gedeelte van de stad vind je Venetiaanse muren die de Piazza Vecchia en de kerk van Santa Maria Maggiore omringen. Pak de kabeltram om naar het lagere gedeelte van de stad te gaan, waar je een terrasje pakt en geniet van het Italiaanse ijs. Voor de kinderen is er dichtbij de stad een grote dierentuin met meer dan 100 soorten vogels, zoogdieren en reptielen. Ook kun je er een rit met een treintje maken. Voor waaghalzen die door de bomen willen slingeren is er het klim- en klauterpark Avventura.
 

 

Lees ook
‘Ik verhuis met mijn gezin naar Italië’ >

 

Lucca

bijzondere-italiaanse-steden

Een middeleeuws, Toscaans stadje op slechts twintig minuten rijden van het bekende Pisa. Bekijk de roodgekleurde daken vanaf de Guinigi toren of wandel over het Piazza dell’Anfiteatro. Het centrum is grotendeels autovrij, maar je kunt heel handig (kinder)fietsen huren en de stad op die manier verkennen. Relax daarna in een van de vijf speeltuinen die de stad rijk is. Blijf je meer dagen, breng dan ook een bezoekje aan het Parco di Pinocchio, een kleine twintig kilometer verderop. Kinderen kunnen er een doolhof verkennen met personages uit het verhaal van Pinocchio.

 

 

Montalcino

bijzondere-italiaanse-steden

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar dit stadje ligt op een Toscaanse heuveltop ten zuiden van Siena. Omgeven door wijngaarden en olijfbomen, badend in de zon… ja, la dolce vita vind je hier. Maak een toer door de wijngaarden (en neem een nipje vino) en geniet ’s avonds van de gezellige, verlichte straatjes met locals. Ook de grote abdij Sant’Antimo is een bezoekje waard. Kinderen kunnen in relïefs dieren herkennen zoals leeuwen en vogels.
 


Siracusa

bijzondere-italiaanse-steden

Dit stadje ligt in Zuid-Italië, om precies te zijn aan de oostkust van het eiland Sicilië. Maar met zo’n tweeënhalf uur vliegen (op Catania) en een uurtje rijden ben je er al. Siracusa ligt aan zee, dus strijk neer op een van de vele terrasjes en geniet van een pasta di mare. Het oude centrum van de stad ligt op een schiereiland, genaamd Ortygia. Slenter door de oude straatjes, waar de was hangt te wapperen in de volle zon, en bezoek oude Griekse ruïnes. Ook leuk: het Oor van Dionysius, een kalkstenengrot waar je gewoon naar binnen kunt lopen. Eenmaal binnen kunnen kinderen zichzelf als echo horen door de hoge wanden.
 


Matera

bijzondere-italiaanse-steden

Vlieg naar Bari, pak de trein en binnen een uur ben je in Matera. Deze plaats is al vaak het decor geweest van films als King David en The Passion of the Christ. Het oudste deel van de stad staat bekend als Sassi en heeft opgravingen van meer dan 9000 jaar oud. Proef de likeur van de stad (rosolio) die gemaakt is van rozenblaadjes of neem een espresso op het San Pietro Caveoso plein. De kinderen kunnen klauteren door de steile straatjes of een kijkje nemen in een van de vele grotwoningen van de stad.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

More content below the advertising

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

More content below the advertising

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >