5x tips voor een bootvakantie met kinderen

01.07.2019 08:57
tips-bootvakantie-met-kinderen

Niets lekkerder dan Nederland vanaf het water bekijken. En dan kun je er met dit mooie weer net zo goed gelijk een vakantie aan plakken, want je kind wil na één dag echt niet meer naar huis. Daarom: handige tips voor een bootvakantie met kinderen.

1. Check de veiligheid aan boord

Een inkopper natuurlijk, maar check bij het huren van een boot altijd of er voldoende bewegingsruimte is en er geen obstakels liggen waar je kind zich aan kan bezeren. Iets minder voor de hand liggend, wel belangrijk: kies niet voor een boot met een zij-ingang naar de salon die alleen via een gangboord bereikbaar is. Kijk ook of de boot een reling heeft én of je je kinderen tijdens het varen te allen tijde goed kunt zien. Ook een goeie checklist is deze van ultramar.nl:

  • Kinderen zonder zwemdiploma moeten aan boord en in de jachthaven altijd een zwemvet aan.
  • Onrustig weer? Aanmeren of afvaren? Sluizen? Maak gebruik van lifelines – zit je kind altijd goed vast.
  • Laat je kind bij aanleggen altijd op een vaste plek zitten.
  • Gebruik relingnetten; zowel de kinderen zelf als ook hun speelgoed kunnen dan moeilijk over boord vallen.
  • Zorg voor een waarschuwingssysteem mocht een kind onverhoopt in het water vallen. Vaak worden deze aan het reddingsvest of aan een arm van het kind bevestigd.

 

2. Kies voor kindvriendelijke jachthavens

Je kunt natuurlijk op de bonnefooi het water op, maar hoe leuk is het voor je kind om aan te meren bij jachthavens met leuke voorzieningen als een speeltuin, voetbalveld, kinderboerderij of zwembad? Zo heb je bij Marina Oosterschelde een subtropisch zwemparadijs met een golfslagbad, een glijbaan, een sauna en kuurbaden, een bowlingbaan, een indoor speeltuin, een tennistafel, trampolines én speelautomaten. In jachthaven Regatta Center in Medemblik zijn er volop voorzieningen zoals een overdekt zwembad, een kinderboerderij, een speelplaats en een zwemstrand. Meer kindvriendelijke jachthavens vind je hier.

 

Lees ook
17x fijne meren en plassen in Nederland >

 

3. Huur een volgbootje

Is je kind oud genoeg? Dan is een volgbootje of rubberboot zeker een voltreffer.

 

4. Zorg voor voldoende afleiding

Als een vaartocht van jachthaven A naar jachthaven B wat langer duurt en je kind we leven genoeg heeft van ’t zwaaien naar andere boten, zorg dan dat er voldoende vertier is op de boot. Speel bijvoorbeeld deze (achterbank)spelletjes of download de favoriete Netflix-titels van je kind van te voren, zodat je geen WiFi-verbinding nodig hebt.

 

5. Maak regels voor vertrek

Niet rennen op het dek, goed vasthouden, nooit je reddingsvest uitdoen: het zijn simpele regels, maar wel goed om deze te bespreken voordat jullie het water op gaan. Ook met je partner, zodat hier op het moment suprême geen gekibbel door ontstaat.

Bron: bootverhuurkalf.nl

 

Goed om te weten: voor een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan vijftien meter én die sneller kan dan 20 km/uur, heb je een klein vaarbewijs nodig. Ook wanneer je met een boot kleiner dan vijftien meter tijdens een controle langzamer vaart dan 20 km/uur, terwijl je boot wél deze snelheid kan halen, riskeer je een boete van € 550 als je geen vaarbewijs hebt. Bovendien krijg je bij een ongeval dan niets vergoed. Bron: verzekervoordelig.nl

 

Nog meer praktische (vakantie)tips?
Volg Kek Mama op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >