5x fijne wandelroutes in Utrecht

16.02.2021 09:12
wandelroutes Utrecht Beeld: Shutterstock

Stipt op één staat Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug, maar de provincie Utrecht heeft meer gebieden waar je prachtig kunt wandelen. Dit zijn wat ons betreft de leukste routes met kinderen.

Wandelroute Landgoed Haarzuilens

Aan de rand van de stad Utrecht vind je landgoed Haarzuilens. Het bestaat uit Kasteel de Haar – zeker een bezoekje waard – en de bijbehorende landerijen. Tijdens een mooie wandeling (11 km) door het gebied ontdek je de vele dieren en planten op het landgoed. Hoeveel hazen weet je bijvoorbeeld te spotten, die hier het hele jaar door te vinden zijn?

Download de route hier. 

Liever een kortere wandeling? Deze route is slechts drie kilometer lang.
 

Hoogste punt Utrechtse Heuvelrug

Eigenlijk maakt het niet uit wáár je in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug gaat wandelen, want het bos is overal prachtig. Eén van de vele routes is die naar de hoogste punt van het park: de Amerongse Kop. Onderweg kom je onder meer een nagebouwde grafheuvel tegen, zoals ze die in de bronstijd in deze regio bouwden.

De route is acht kilometer lang en je doet er ongeveer twee uur over.

Hier vind je meer info.
 

Lees ook:
5x fijne wandelroutes in Zeeland >

 

Beleefroute Speelbos Nieuw Wulven

Zijn je kinderen nog klein en zoek je een korte wandeling? Vlakbij Houten vind je Speelbos Nieuw Wulven. Om daar te komen loop je nog geen kilometer door het bos.

Vergeet niet de dierengids van het speelbos te downloaden, zodat je kind onderweg van alles te weten kan komen over de dieren die in het bos leven, zoals de haas en de ringslang. Eenmaal in het Speelbos kunnen ze zich heerlijk uitleven op de speeltoestellen en autobanden.

Download de dierengids hier.
 

Wandelroute Liniepad

Aan de westkant van de provincie Utrecht vind je de Stelling van Amsterdam: dijken met dammen en sluizen en maar liefst zesenveertig forten. Dit historische verdedigingswerk staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens de wandeling over het Liniepad (10 km) loop je langs een aantal van die forten en heb je prachtig uitzicht over het weidse landschap met water en molens. Ook handig: het vertrekpunt is station Abcoude, dus een prima gezinsuitje met de trein.

Hier vind je meer info over de route.
 

Wandelroute Kaapse Bossen

Eén van onze favorieten. Je wandelt namelijk door de schitterende Kaapse Bossen, waar van alles te beleven is voor kinderen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Doornse Kei (een object uit de laatste ijstijd) of beklim de uitkijktoren om hoog boven de bomen te spieken.

Ook de afstand is voor kinderen prima te doen, want de wandeling is zo’n vijf kilometer lang.

Download de route hier.
 

Bron: ANWB, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >