10x mooie botanische tuinen in Nederland

10.03.2019 09:12
mooiste botanische tuinen Nederland Beeld: Unsplash

Terwijl jij geniet van de mooiste bloemen en planten, is je kind druk met een speurtocht, knutselmiddag of hutten bouwen. En jullie leren gelijk wat bij over de natuur.

Trompenburg – Rotterdam

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een voormalige buitenplaats in Rotterdam (Kralingen) en aangelegd in Engelse stijl. Wat die inhoudt? Slingerende paden, veel water en sierlijk groen. Kinderen zijn de hele dag zoet met een speurtocht die elk jaar wordt vernieuwd.

 

Domies Toen – Pieterburen

In de zomer bloeien hier orchideeën en wilde margrieten, maar veel mensen komen hier om de zeldzame zwartblauwe rapunzel te spotten. Én, helemaal leuk: voor grote groepen kinderen kan op aanvraag een Kabouterpad worden uitgezet.

 

Botanische Tuin – Kerkrade

Deze tuin is een rijksmonument en dat snap je wel als je alleen al de foto ziet. Genoeg genoten van al dat moois? Dan kan je in het theehuis terecht voor wat lekkers.

 

Botanische Tuinen – Utrecht

Voor kinderen worden hier knutselmiddagen en speurtochten georganiseerd, maar ook voor volwassenen zijn de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht de moeite waard. Je vindt er namelijk groen van over de hele wereld. Ook tropische varianten, die in een kas zitten.

 

Landgoed Schovenhorst – Putten

‘Het mooiste geheim van Putten’, zeggen velen. Logisch ook, want je ziet hier de meest bijzondere planten, bomen en bloemen. In het naastgelegen Speelbos kunnen kinderen ravotten terwijl jij aan het bijkomen bent op de picknickplaats. Of ‘uilenles’ krijgen van een valkenier.

 

Lees ook:
5x uitjes voor kinderen die gek zijn op dieren en de natuur >

 

Hortus – Nijmegen

De Hortus Nijmegen bestaat uit twee tuinen: een strak aangelegde theetuin met planten uit binnen- en buitenland en een landschapstuin. Wat je zeker niet moet vergeten als je met kinderen bent, zijn de kindervoorstellingen met poppen.

 

Hortus Botanicus – Amsterdam

Deze tuin ligt midden in het centrum: lekker makkelijk te bereiken dus. Je kunt er een fijne wandeling maken, maar ook worden er het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er voor kinderen de vaste speurtocht Plantentoppers en in schoolvakanties is er elke keer weer wat anders te doen.

 

De Orchideeënhoeve – Luttelgeest

In de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest (Flevoland) reis je van werelddeel naar werelddeel: je loopt door prachtige tuinen en een oerwoud met meer dan tweeduizend soorten orchideeën en natuurlijk vlinders. Ook zie je er papegaaien, leguanen en vissen.

 

Pinetum Blijdenstein – Hilversum

In de botanische tuin Pinetum Blijdenstein vind je prachtige planten zoals cycadeeën, ephedra’s, rhododendrons en vooral coniferen, want in die laatste soort is de tuin gespecialiseerd. De tuin is het hele jaar door open en voor kinderen is er van alles te doen. Je kunt de rugzakroute lopen, waarbij je letters moet vinden en een puzzel moet zien te kraken. Ook wordt er in het najaar een picknickmiddag georganiseerd: spreid je kleedje uit onder de bomen en geniet van proeverijen en een lekkere barbecue.

 

Hortus – Haren

Dit is een van de grootste botanische tuinen van Nederland. Niet zo gek dus dat je hier uren zoet kunt zijn met het spotten van paddestoelen, vlinders en unieke plantensoorten. Als je honger hebt, kun je bij de NOVO-Plantage wat eten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >