‘Moet ik mijn kleuter (5) op laten blijven tijdens het EK?’

22.06.2021 05:02
topstory dilemma opblijven EK kijken Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Jolien (32) is getrouwd met Wouter (39) en moeder van Thomas (5).

“Vanaf het moment dat Thomas kon lopen, had hij een bal aan zijn voet. Hij telde de dagen tot hij eindelijk op voetbal mocht en is met zijn vriendjes altijd te vinden op het veldje voor ons huis. Het EK is voor hem spannender dan Sinterklaas. En ik speel daar maar wat graag op in: de wortels en pompoen vliegen er opeens met onzen tegelijk in nu ik het ‘oranje-eten’ noem.

Ook mijn man is niet voor de buis weg te slaan. Samen met Thomas neemt hij steevast de opstellingen door, en om het feest compleet te maken, eten we elke avond op de bank. Thomas slaapt zelfs in zijn voetbalshirt.
 

Compromis

Toch betekende de eerste wedstrijd van Nederland zo ongeveer een huwelijkscrisis. Thomas wilde dolgraag kijken, maar Wouter vond het veel te laat, negen uur op zondagavond. Daar had hij gelijk in, maar hoe vaak komt zo’n EK nou voor? Bovendien, ik wist zeker dat Thomas na de eerste helft op de bank zou liggen slapen. Soms kun je de strijd beter laten, en lost het probleem zichzelf wel op. Maar Wouter was niet te vermurwen. ‘Weet je wat’, sloot ik het compromis voor Thomas, ‘dan nemen we het op en mag je morgen voor school de eerste helft kijken.’ We zijn toch elke ochtend om kwart over zes al beneden. Met de tweede wedstrijd van Nederland losten we het hetzelfde op.
 

Lees ook
Messi in de dop: als je kind Ajax-materiaal is >

 

Het EK kijken

Sindsdien is het strijd in huis. Want veel klasgenootjes mogen de late wedstrijden wel kijken, zelfs als Nederland niet speelt. Thomas kan daarna op school nooit meepraten. Hoewel Wouter aanvankelijk ook moeilijk deed over de wedstrijden op de vroege avond, heb ik die er wel door weten te krijgen. Dan gaat Thomas een keer om acht uur naar bed in plaats van zeven uur, dat kan hij op zijn leeftijd prima aan. De middagwedstrijden zijn natuurlijk al helemaal geen probleem. Zo maakt hij uiteindelijk het grootste deel van het EK live mee.

Ondertussen vind ik dat een late wedstrijd op de vrijdag of zaterdag heus wel kan. Een perfect compromis, dacht ik zo. Het is ook wel zo praktisch als Thomas dan wakker is, want veel van die wedstrijden kijken we bij vrienden. Nu regelen we daar elke keer een oppas voor. Zo lang duurt het EK niet meer, en daarna is het praktisch vakantie. Moet ik de argumenten van mijn man negeren en mijn kleuter gewoon laat laten opblijven in het weekend? Of moet Thomas de teleurstelling accepteren, en duimen dat zijn bedtijden soepeler zijn tegen de tijd dat het WK aanbreekt?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.