‘Daar stond mijn peuter, met haar mond om de rand van een vieze wc’

16.08.2021 10:56
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Elke week vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop het even he-le-maal misging.

Het was een zinderend hete zomervakantiedag in Frankrijk en mijn man en ik bezochten een slaperig dorpje met onze drie jonge kinderen. Manlief en zoons liepen nog een rondje, terwijl mijn peuterdochter en ik alvast een Orangina in het plaatselijke café bestelden.

Het was een typisch Frans dorpscafé, met een zwaar rokende waardin achter de toog, formicatafels, overal asbakken en wat grauwe dronkaards aan de bar die met lodderige ogen naar een televisiescherm staarden. De stamgasten keken met argusogen toe welk tafeltje we kozen en wat we bestelden. Het was verder stil in de zaak.

Lees ook
Opvoedbloopers: ‘Zat ik daar, onze zoon te voeden met een slagroomspuit’ >

WC-incident

Ik moest naar de wc en besloot dat m’n dochter dan maar even mee moest. Ze was tweeënhalf, had een geel zomerjurkje aan en haar zachte blonde krullen plakten op haar hoofdje. Een hok achter in de zaak deed dienst als unisex-wc, met een brilloze pot voor vrouwen en een pisbak voor mannen. Scherpe ammoniaklucht, geen wc-papier; dat werk. Dochter drentelde rond terwijl ik zo weinig mogelijk probeerde aan te raken.

Dat vergde wat organisatie en toen ik opkeek zag ik het: mijn kleine poppetje leunde op de pisbak. Met haar mond om de rand heen. Nee, nee, dat mag niet! Ik sprong op, trok haar daar weg en heb haar zo snel mogelijk en zo goed en zo kwaad als het ging schoongespoeld. Mijn lieve, zachte meisje met haar gele jurkje. Nog dagenlang heb ik haar snoet in de gaten gehouden op uitslag en andere narigheid.

Toen we terug bij ons tafeltje kwamen, waren man en zoons er ook, maar ik durfde niks te zeggen, zo erg schaamde ik me dat dit onder mijn moederlijke toezicht had kunnen gebeuren.
Benieuwd naar meer ‘Dat ging ff mis’-verhalen? Je leest ze elke week op Kekmama.nl.

 

Meer persoonlijke verhalen lezen? Volg Kek Mama op Facebook >