Dilemma: ‘Ik twijfel of ik een gps-tracker voor mijn kind moet kopen’

24.06.2024 20:44
ouders-kind-gps-tracker

Dat het ouderschap uitdagend is hoeven we je niet te vertellen. Er is geen handboek en er is geen one size fits all. Logisch dus dat je soms met vragen en dilemma’s zit. Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week: Vera (34) zou graag willen weten hoe anderen over gps-trackers voor kinderen denken.

Vera (34): “Een vriendin van me zweert erbij: dankzij een gps-tracker weet ze altijd waar haar kind is. Ik sta regelmatig met het zweet op mijn rug voor het raam, me af te vragen waar mijn kind blijft. Mijn oudste zoon is gek op buitenspelen en is graag uren met zijn vriendjes op pad. Ze gaan van speeltuin naar speeltuin. Het lijkt me superfijn om dankzij zo’n tracker altijd even te kunnen spieken waar hij uit hangt. Gewoon ter geruststelling. Zo stond ik laatst al op het punt om er een te bestellen, maar mijn man is erop tegen.

GPS-tracker

We hebben nu afspraken met onze zoon over waar hij heen mag en hoe laat hij thuis moet zijn. Mijn man vindt het een belangrijk deel van de opvoeding om onze zoon niet alleen te leren dat hij zich aan deze afspraken moet houden, maar ook dat er consequenties zijn als hij dit niet doet. We willen hem meegeven dat we op hem vertrouwen als we die afspraken met hem maken en dat het belangrijk is dat vertrouwen niet te schenden. Zo’n tracker zou deze belangrijke lessen om zeep helpen, omdat uit de behoefte om altijd te kunnen checken waar hij is, toch een vorm van wantrouwen blijkt. Tenminste, zo denkt mijn man erover.

Schijnveiligheid

Ook vindt hij een gps-tracker een vorm van schijnveiligheid. Zo was er twee jaar geleden in onze buurt een kindje vermist. Uiteindelijk bleek hij verdronken te zijn. “Dat had een tracker niet kunnen voorkomen”, zegt mijn man dan. Ook als ik andere nare onderwerpen als kinderontvoering aanhaal, dan komt hij met een tegenargument: “Het eerste wat ze weggooien is die tracker.”

Dilemma

Nu zijn dit natuurlijk de grootste doemscenario’s. Realistisch gezien zou ik de tracker vooral gebruiken om af en toe even te spieken of mijn zoon nog in de buurt is. Kan dat nou echt zoveel kwaad? Ik ben benieuwd hoe andere ouders hiermee omgaan.”

Meepraten? Dat kan via onze Facebookpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.