Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Elvira (34), geeft les aan groep 8, en vindt wat van Valentijnsdag.
Lees verder onder de advertentie
“‘Juf, ik heb zeven valentijnskaarten gekregen!’ Dat roept Sam de dag na Valentijnsdag door de klas. Zijn buurman Dirk kruipt in elkaar. Hij heeft geen enkele kaart gekregen, weet ik van zijn moeder. We hebben samen staan foeteren over deze uit Amerika overgewaaide feestdag. Wie heeft in godsnaam bedacht dat dit een goed idee is? Het onderstreept de pikorde in de klas, die al wreed genoeg is voor kinderen als Dirk. Hij is sociaal niet behendig, heeft nauwelijks vriendjes, laat staan een vriendinnetje, en wordt altijd als laatste gekozen met voetballen.
Lees verder onder de advertentie
Pikorde
Het werkt in een klas zoals in de samenleving. Hoe hoger je in de pikorde zit, hoe veiliger je plek. Het woord stamt uit de kippenwereld. De meest hooggeplaatste hen mag alle kippen onder haar op de kop pikken. De lager geplaatsten pikken de nog lager geplaatsten. De kip die onderaan staat mag door iedereen worden gepikt. Dat geldt in onze klas voor Dirk. Bovenaan staat de haan. Die heeft geen concurrentie. Dat geldt voor de knappe, populaire Sam.
Ik gun het Sam wel. Als het dan toch over pikordes gaat. In de maatschappelijke pikorde, waar alles draait om geld en status, staat het gezin waarin hij opgroeit in de lagere regionen. Zijn vader verloor zijn baan als vrachtwagenchauffeur door z’n depressies, hij ligt het grootste deel van de dag in bed. Zijn moeder probeert de eindjes aan elkaar te knopen als schoonmaker. Het gezin leeft op vijf euro per dag. Als Sam en zijn drie zusjes luizen hebben, eet hij thuis twee dagen brood, want luizenshampoo kost een tientje.
Dirks ouders staan bovenaan de pikorde. Zijn moeder is bankdirecteur, zijn vader docent wiskunde aan de universiteit. Als Dirk jarig is, trakteert hij de prachtigste kunstwerkjes, gemaakt door zijn oppas. Sam krijgt een zakje drop mee.
Opleiding
Wat opleiding betreft staan de sterren ook gunstiger voor Dirk dan voor Sam. Dirk wordt thuis keihard gepusht, hij wordt elke dag tot in detail overhoord door zijn oppas. Sam heeft niet eens een eigen kamertje om zijn huiswerk te maken. Dirk heeft vwo-advies, Sam vmbo-t. Dirk komt er wel, denk ik. Dwars door de barrières van zijn sociale onhandigheid heen. Hij is een kei in rekenen. Om professor in de wiskunde te worden hoef je weinig sociale vaardigheden te hebben. Bij Sam vraag ik me af of hij zijn plaats in de pikorde later zal kunnen vasthouden. Ik hoop voor hem dat hij leraren krijgt die hem stimuleren, want hij is niet dom.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Kaarten
Ik haat het bestaan van pikordes. Vandaag krimpt mijn hart ineen voor Dirk. Maar toch gun ik Sam al zijn valentijnskaarten. ‘Fijn voor je, Sam’, zeg ik vanuit de grond van mijn hart. Voor mij persoonlijk heeft Valentijn dit jaar toevallig ook goed uitgepakt. Ik heb een valentijnskaart gekregen van meester Paul van groep 7. Vanavond ga ik met hem naar de film.”
Lees verder onder de advertentie
Ieder kind verdient een Valentijn en daar kun jij wat in betekenen: een kleinigheidje voor je kindje kopen. Wij hebben de leukste cadeautjes alvast voor je op een rij gezet. Je vindt ze hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).