Elke woensdag vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Nancy (43) geeft les aan groep 8 op een montessorischool.
Lees verder onder de advertentie
Maandagavond, half negen. Ik krijg een appje binnen. ‘Beste Nancy, zou ik je even mogen bellen? Groetjes, Colette – van Floris.’
Colette is een van de liefste mensen die ik ken. En zeker de liefste stiefmoeder die ik ken. Zonder haar zou Floris, haar stiefkind, nooit op zijn pootjes terecht zijn gekomen. Toen Colette vijf jaar geleden verliefd werd op Diederik, Floris’ vader, belandde ze in een wespennest. Diederik en zijn ex, Mirella, waren in een vechtscheiding verwikkeld om Floris, toen acht jaar. Mirella vormde het grootste probleem; zij is alcoholist en daarbij zwakbegaafd. Floris was toegewezen aan z’n vader, maar Mirella bleef aan hem trekken, waardoor Floris in een loyaliteitsconflict belandde. Diederik heeft een zware baan en liet Floris vaak aan oppassen over.
Lees verder onder de advertentie
Rust
Op school was Floris in die tijd onhandelbaar. Ik gaf hem les in groep zes, zeven en acht, dus ik kon zijn ontwikkeling nauwkeurig volgen. Hij voerde niets uit, was brutaal tegen me, vocht met andere kinderen. Maar aan het eind van groep zes kwam Colette in zijn leven, en toen veranderde alles. Bij haar vond hij de rust die hij van zijn ‘eigen’ ouders niet kreeg. Elke middag zat ze klaar met thee en koekjes en daarna hielp ze hem met zijn huiswerk. Ze ging op de thee – nou ja, wijn – bij Mirella, waardoor die zich gezien voelde.
Floris werd een ander jongetje. Hij was beleefder, maakte geen ruzie meer, en hij werkte zo hard dat hij een van de besten werd. Ik zal Floris’ pre-schooladviesgesprek in groep zeven niet gauw vergeten. Dankzij Colette zaten Diederik en Mirella samen in een ruimte, met haar, mij en Floris. Floris straalde omdat iedereen bij elkaar was. “Het is natuurlijk overduidelijk welk voorlopig advies Floris krijgt; het vwo”, zei ik. “Wat is vwo?” wilde Mirella weten. Ik legde het haar uit, maar haar aandacht slonk al gauw.
Lees verder onder de advertentie
Bij het definitieve adviesgesprek in groep acht liet Mirella verstek gaan. Het ging haar boven de pet, liet ze me weten. Voor Floris was het een domper. Toch zag ik toen hij afscheid nam van de basisschool een stabiele, gemotiveerde jongen, met veel vriendjes, en zelfs een vriendinnetje. Door alle warmte die hij in het huis van zijn vader kreeg en, eerlijk is eerlijk, ook een beetje van zijn juf, had ik er vertrouwen in dat het goed met hem zou komen.
De liefste
Ik bel Colette meteen terug, bezorgd om Floris. Maar met hem gaat het goed, zegt ze, hij zit nu in de tweede van het gymnasium. Ze belt over iets anders. Mirella is opgenomen in een psychiatrische kliniek. Nu willen Diederik en zij graag Floris’ stiefbroertje Jochem (4) in huis nemen. Het gaat om het kind van Mirella’s nieuwe vriend, die weduwnaar is, en niet voor Jochem kan zorgen, omdat ook hij alcoholist is. Jeugdzorg heeft een referentie nodig om hem als pleegkind te plaatsen bij Colette en Diederik. Zou ik die referentie willen geven? Ik krijg een brok in mijn keel. Engelen bestaan. Ik weet niet hoe gauw ik ‘ja’ moet zeggen tegen de liefste stiefmoeder van de wereld.
Lees verder onder de advertentie
Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).