Juf Suus: “Jezus vindt het niet goed dat jij er bent’, zegt Simon tijdens de les’

04.07.2023 19:58
regenboog lhbtqia+ Beeld: Getty Images

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Suus (47) geeft les aan Mirthe en Simon in groep 6.

“Juf, waarom is Jezus eigenlijk doodgegaan? Komt dat door Hitler?” Dat vraagt Mirthe (9) tijdens de geschiedenisles. “Eh, nee,” zeg ik. “Hitler leefde tweeduizend jaar later dan Jezus. Dus dat kan niet. Jezus werd ter dood veroordeeld door de Romeinen.”

“Maar waarom dan?” vraagt Mirthe. Ik ga even verzitten en graaf in mijn geheugen. “Omdat hij zei dat hij de koning van de Joden was”, zeg ik. “En de Romeinen vonden juist dat zij de baas van de Joden waren. Maar Jezus was populair. Heel veel mensen geloofden hem. Nog steeds.” Ik neem me voor mijn leerlingen – en mezelf ook – bij te spijkeren in Bijbelkennis.

Jezus

Simon heeft dat niet nodig. Zijn ouders zijn van de Pinkstergemeente, vandaar. Hij vult aan wat Jezus volgens zijn ouders nog meer zei: “Jezus vond ook dat homo’s niet mogen bestaan. Dat zeggen mijn mama en papa.” “Dan zou ik toch ook niet bestaan”, zegt zelfverzekerde Mirthe, die twee leuke moeders heeft. Simon krijgt nu een rood hoofd van schaamte. Maar hij vindt het blijkbaar zijn plicht de Bijbel uit te leggen. “Ja, maar Jezus vindt het niet goed dat jij er bent.”

“Jezus vond dat homo’s niet mogen bestaan. Dat zeggen mijn mama en papa”

Mijn mond valt open. Er valt een daverende stilte in de klas. Tot Mirthe begint te huilen. Ik loop naar haar toe en geef haar een knuffel. Ik besluit het gezag van Simons ouders publiekelijk onderuit te schoffelen.

“Simon, ouders zijn heel belangrijk, maar ze kunnen het ook mis hebben”, zeg ik. “En hier hebben ze het volgens mij echt mis. Jezus houdt van iedereen. Ik zal met ze praten.” Wat een bizarre les is dit.

Lees ook – Voorlichtingmissers: ‘Die heeft lesbische moeders, dan valt ze toch op vrouwen?’ >

Twee mama’s

Mirthes biologische moeder heet Claar. De donorvader is de broer van haar andere moeder, Jet. Dat heeft bij de andere kinderen nooit tot vragen geleid, voor zover ik weet. Tot nu toe, tenminste.

“Juf, je hebt toch een zaadje nodig om kinderen te krijgen?” vraagt Floor. “En dat hebben toch alleen mannen?” Mirthe, die haar tranen gedroogd heeft: “Mijn mama’s waren verliefd op elkaar. En toen hebben ze mijn papa gevraagd om een zaadje.” “Maar dat kun je toch niet zomaar aan iemand vragen?” zegt Melissa, nota bene Mirthes beste vriendin, die er kennelijk ook nooit over na heeft gedacht.

“Je kunt toch niet zomaar iemand om een zaadje vragen?”

“Jawel, als je iemand heel goed kent en aardig vindt”, zegt Mirthe. “En mijn vader kennen mijn moeders heel goed, want hij is de broer van mijn mama Jet.” “Hèèè?” zegt Simon. “Maar dan krijg je toch gehandicapte kinderen?” Mirthe: “Nee, want hij gaf het zaadje aan mijn mama Claar.” “O”, zegt Melissa, en ze duikt weer in haar geschiedenisboek.

“Ik heb ook twee salamanders”, zegt Mirthe. Simon, nog steeds met een rood hoofd, zegt: “Mag ik ze zien? Sorry voor wat ik zei.” Hij is dol op reptielen, vandaar. “Kom maar bij me spelen”, zegt Mirthe vergevingsgezind. Ze is bijzonder trots op haar salamanders. Het zou me verbazen als het bezoekje doorgaat. Simon mag vast niet van zijn ouders. Ik neem me voor een hartig gesprek met hen te voeren. Over Jezus en Mirthe.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.