Twee geloven op een kussen: ‘Mijn man leek wel gehersenspoeld’

02.06.2020 08:57
twee geloven stel kerk Beeld: Unsplash

Cindy (30) heeft een dochter van 5. Ze verliet haar vriend Santi, die streng katholiek is. ‘Het was net een sekte, maar Santi wilde geen kwaad woord over zijn geliefde kerk horen.’

“Toen ik zeven jaar geleden Santi ontmoette in een club, was ik meteen onder de indruk. Het is een knappe man en als echte Zuid-Amerikaan kan hij fantastisch dansen. We kenden elkaar zeven maanden toen ik zwanger werd. Ongepland, maar Santi vond het geweldig. Het geloof speelde toen nog geen enkele rol. Ik wist dat hij katholiek was, en hij had ergens een bijbel liggen. Maar dat was ook alles. Ik ben wel gedoopt, maar totaal niet gelovig opgevoed. Ik heb niets met de kerk, Jezus en Maria.
 

Cultuurverschillen

En toch braken de cultuurverschillen ons op. Santi is erg dominant, hij vond dat ik als vrouw ‘mijn mond moest houden’. En hij was erg streng voor onze dochter. Ze moest stilzitten aan tafel. En als ze niet wilde eten, propte hij de pasta in haar mondje. We kregen de grootste bonje om zulke dingen. En toen stortte Santi zich ook nog op zijn geloof. Hij ging zonder dat ik het wist op zoek naar een Spaanstalige kerk. Op zondag ging hij daar twee keer naar toe.
 

Lees ook
Twee geloven op een kussen: ‘Soms vind ik het jammer dat mijn man niet gelooft' >

 

Net een sekte

Hij liet zich opnieuw dopen en begon in het Spaans te preken tegen onze dochter. Het bleek dat hij een groot deel van zijn loon aan de kerk moest afstaan. Ik riep dat dat belachelijk was, dat het me deed denken aan een sekte, maar Santi wilde geen kwaad woord over zijn geliefde kerk horen. Hij leek wel gehersenspoeld. De ruzies werden me te veel en we besloten een pauze te nemen. Santi kon bij iemand van de kerk logeren.
 

Eisenlijst

Net toen ik dacht dat we ons zouden verzoenen, kwam hij met een eisenlijst: ik moest me ook laten dopen en met hem trouwen, zodat we niet langer ‘in zonde’ leefden. Dat ging me te ver. Zes maanden geleden besloot ik definitief bij hem weg te gaan. Dat werd me niet in dank afgenomen. Zijn pastoor stuurde boze berichtjes: ik was een slechte moeder, een waardeloze vrouw, een egoïst die zichzelf boven haar kinderen stelde. Dat bevestigde voor mij hoe dwingend en verstikkend deze kerk is.
 

‘Hij is perfect, ik ben een zondaar'

Santi is boos. ‘God zoekt jou, maar je leeft in zonde en gaat naar de hel’, roept hij. Hij wordt woedend ik als uitga, terwijl we elkaar nota bene zo hebben ontmoet. De hypocriet. Ik kan niets meer goed doen. Hij is perfect, ik ben een zondaar. Het is een gek idee dat ik hem eigenlijk helemaal niet blijk te kennen. Alsof ik jaren in een leugen heb geleefd.”
 

Dit verhaal heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.