Patricia’s dochter over LHBTIQA+: ‘Jullie volwassenen doen er zó moeilijk over’

09.12.2022 11:50

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Het is vandaag Paarse vrijdag. Deze dag is begonnen in de Verenigde Staten, toen leerlingen in 2010 paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is weer gekozen omdat deze in de regenboogvlag voor ‘spirit’ staat.

De spijker op de kop

Mijn dochter kwam van de week thuis van school met een paarse krant. Toen ik haar vroeg of er ook kinderen in haar klas zaten die deze steun benodigde, antwoordde ze met “Ja, twee”. Toen ik haar vroeg of ze het goed vond dat we er aandacht aan besteedde, was haar antwoord ontluisterend. “Mam, wij maken ons er allemaal niet druk over. Het zijn jullie volwassenen die er zo moeilijk over doen.” En daarmee sloeg ze wat mij betreft de spijker op de LHBTIQA+-kop.

Moraalprinses

Laatst nog was ik echt weer even stil toen een vriendin zich beklaagde over alle aandacht die non-binaire mensen tegenwoordig krijgen. “Waarom moeten wij ons aanpassen aan zo’n kleine groep mensen?”, zei ze, gevolgd door een diepe zucht. Zonder hier de moraalprinses uit te gaan hangen: is dat niet juist wat ons mensen beschaafd maakt? Dat we voor elkaar zorgen en in het bijzonder minderheden?

Verwarring

Wat ik ook vaak hoor is dat we met dit soort ‘dagen’ de jeugd juist aan het twijfelen brengen over hun geaardheid; dat het juíst verwarring veroorzaakt. Maar is je hele pubertijd niet één grote verwarring? Ook als je ‘gewoon’ hetero bent? Ik heb vroeger wel eens met een meisje gezoend en ik weet nog dat ik me daarna ontzettend zondig voelde. Als dat nu zou gebeuren, maakt het niets uit. Just explore love. Dat is toch mooi.

Ach, misschien vind je mij wel een enorme genderkwibus. Want ik ben ook ontzettend voor de transgenderwet die momenteel in de Tweede Kamer ligt. Ik ben in ieder geval blij dat mijn kinderen op zoek kunnen gaan naar wie ze zijn en van wie ze willen houden in dit leven. Ik bedoel: liefde is liefde.

Ok, signing off, ik ga maar eens op zoek naar een paarse trui om vandaag aan te trekken…

 

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.