Elke woensdag vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Linda (43) geeft les aan groep zes.
Lees verder onder de advertentie
Lotte (10) ligt niet lekker in de groep. Ze wordt niet gepest, maar ook nooit uitgenodigd op partijtjes of speelafspraken. De enkele keer dat ze mag meedoen met een spelletje op het plein, mondt het uit in ruzie. Haar ouders zitten met de handen in het haar. Ze hebben Lotte alle mogelijke sociaal-emotionele vaardigheidstrainingen laten volgen, naast de bijles die ze krijgt. Ook haar cijfers laten te wensen over, iets wat haar ouders lastig te verkroppen vinden.
Ik vermoed dat Lotte thuis veel druk ervaart. Toen ze net bij ons op school zat, plaste ze van de spanning in haar broek toen ze de beurt kreeg met lezen. Vanaf toen vonden de kinderen haar ook nog eens een ‘pissebed’. De toenmalige juf besteedde uitgebreid aandacht aan pestgedrag, maar de dynamiek in een groep is lastig te doorbreken.
Lees verder onder de advertentie
Bazig
Ik zie in Lotte een gemiddelde, prima leerling. Met voldoende zelfvertrouwen en wat positieve stimulans kan ze school makkelijk aan. Maar aan dat zelfvertrouwen ontbreekt het, en dat zorgt ervoor dat ze op een negatieve manier aandacht zoekt. In de klas gedraagt ze zich bazig, tegen mij doet ze brutaal. Het is haar manier om haar kwetsbaarheid te verbergen. Eigenlijk hunkert ze naar vriendschap, bevestiging en acceptatie, maar in die hunkering duwt ze iedereen bij zich weg. Mijn collega’s en ik begrijpen dat, haar klasgenoten zien alleen haar negatieve gedrag.
In de klas probeer ik Lotte zo veel mogelijk te betrekken bij groepsactiviteiten. Onder mijn toeziend oog gaat dat goed en wanneer we aan een knutselopdracht werken voor in het klaslokaal, is het zelfs gezellig en maakt ze grapjes met de kinderen uit haar groepje. Zou het dan toch beter worden, denk ik even.
Tot ik Lotte in de pauze tegen een meisje hoor zeggen: “En jij mag niet meedoen, want wij zijn al met elkaar.” Nog geen minuut later is haar groepje naar het andere meisje overgelopen en staat Lotte weer alleen.
Wanneer ik mijn zorgen uitspreek tegen haar ouders, barst haar moeder uit in gefoeter. Thuis is Lotte ook al niet te hanteren, zegt ze, op alles geeft ze een grote mond. Voor straf moet ze de hele week om zeven uur naar bed en tv mag ze ook niet meer kijken.
“Zou het misschien helpen als jullie haar vragen wat haar precies dwarszit?” probeer ik voorzichtig. “Ik denk dat Lotte zich heel onzeker voelt over zichzelf.” Vader knikt, moeder slaat haar armen defensief over elkaar. “Lotte praat niet over haar gevoel”, stelt ze. Ze stemt er wel mee in dat de schoolmaatschappelijk werkster een poging waagt. Een goede zet, denk ik, voor Lottes ouders is over gevoel praten duidelijk ook geen dagelijkse kost.
Lees verder onder de advertentie
Praten
De maandag erop zie ik Lotte smoezen met twee meisjes uit de klas. Ze hebben een talentenshowgekeken en bespreken de kandidaten. Ha, thuis is alvast één sanctie opgeheven, constateer ik tevreden. Lotte is er nog niet, maar door het laatste gesprek met haar ouders heb ik wel een hernieuwd vertrouwen gekregen. Geduld, aandacht en compassie, daarmee komt ze er wel.
Dit artikel staat in Kek Mama 08-2021.Meer verhalen van De juf? Lees hier de eerdere afleveringen.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Sinterklaas is een feest voor jong en oud, maar als je krap bij kas zit kan pakjesavond je veel buikpijn bezorgen. Ook Danique (36) voelde zich hierdoor radeloos, omdat ze wist dat haar kinderen geen cadeautjes in hun schoen zouden vinden. Tot er op de deur werd geklopt.