Elke woensdag vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Simone (45) handelt soms verkeerd bij situaties met gescheiden ouders.
Lees verder onder de advertentie
Maandagavond, thuis bij de open haard, kat op schoot, man en puberzoon kijken Netflix. Ik lees de vragenlijstjes die mijn leerlingen hebben ingevuld. Ze moesten hun lievelingseten opschrijven, (‘vrieten’), wat ze na school het liefste doen (‘keemen’), waar ze blij van worden (‘lopen in de bozen’), waarvan verdrietig (‘Toen me vis op de grond viel’). Bij Timmies antwoord op de laatste vraag vergaat me het lachen: ‘Als mama huilt.’ ‘Sommig ruzies tusse me ouders’, schrijft Ilse.
Lees verder onder de advertentie
Echtscheidingsprotocol
De ouders van Timmie en Ilse zijn uit elkaar, zoals die van vijf andere kinderen uit mijn klas. Voor al deze pechvogeltjes moet ik dus het verschil gaan maken, denk ik somber. Dat staat in het Echtscheidingsprotocol: ‘Op onze school maakt de leerkracht het verschil voor kinderen wier ouders scheiden.’ Hoe de leerkracht dat moet doen staat er ook, namelijk door ‘signaleren, interpreteren, de hulpvraag formuleren en doeltreffend handelen met behulp van het risicomodel’, en zo gaat het nog een tijdje door. Het enige wat ik kan onthouden is: ‘Oprechte warmte, belangstelling en respect tonen.’
Lees verder onder de advertentie
Net een verkeersleider
Ik pak een andere vragenlijst uit mijn tas, ingevuld door de gescheiden ouders. Er staat in aan wie ik hun kinderen de volgende dag moet meegeven na school: (stief)vader, (stief)moeder, (stief)oma, (stief)opa. Of de oppas. Soms voel ik me net een verkeersleider. Bij een onaangekondigde ophaler moet ik telefonisch contact opnemen met de eerste ouder; terwijl ik intussen moet bijhouden of de andere acht kinderen in kwestie wel door de juiste persoon worden opgehaald.
Ook bij schoolactiviteiten is het oppassen geblazen. Vandaag ben ik de mist ingegaan bij de sportdag. Gisteren mailde ik alle ouders dat ik te weinig hulpouders had. Op het laatste moment bood Jolies vader zich aan. In mijn blijdschap vergat ik dat Jolies moeder ook kwam helpen, en die had in de vragenlijst aangekruist: ‘De ouders hebben er problemen mee elkaar tijdens schoolactiviteiten te ontmoeten’. Terwijl de elftallen zich opstelden zei Jolie angstig: “Juf, daar komt papa. En mama is er ook.”
Lees verder onder de advertentie
Bekvechtende ouders
Het was alsof er twee planeten op elkaar botsten. Het hele voetbalveld keek toe hoe de twee begonnen te bekvechten. Ik sprong tussenbeide en bood mijn excuus aan. Jolies vader ging boos weg; haar moeder had de rest van de dag de bokkenpruik op. Ik verga van de schuldgevoelens, met name jegens Jolie. Voor ‘signaleren, interpreteren en snel en doeltreffend handelen’ ben ik gezakt als een baksteen.
Lees verder onder de advertentie
We hebben geluk gehad
Ik kijk naar mijn man en zoon. Dat we hier nu met zijn drietjes bij de open haard zitten is niet vanzelfsprekend. Tien jaar geleden werd mijn man verliefd op een collega. Ik was razend, onze zoon ontroostbaar. Mijn man koos uiteindelijk voor mij, en het lukte me hem te vergeven. We hebben geluk gehad, realiseer ik me. “Thee of wijn?” vraagt hij. “Wijn”, zeg ik. “Een groot glas.”
Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.Meer verhalen van De juf? Lees hier de eerdere afleveringen.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Pak je tassen, roep de kinderen en spring in de auto: Europa-Park is de volgende bestemming! Dit onbekende pretpark is nog niet zo bekend bij Nederlanders, maar een absolute must-visit als je Disneyland en De Efteling al gezien hebt.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.