‘Na het gesprek kwam mijn zoontje volkomen overstuur uit z’n bed’

15.02.2024 14:09
Dat ging ff mis zoontje overstuur voogdijschap Beeld: Getty Images

Elke maand vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop ze even he-le-maal de mist in ging.

Kelly (39), relatie met Marc (40), moeder van Luke (8).

“Hoogzwanger zat ik bij de notaris om een testament op te laten maken. Mijn zoon is van een onbekende donor en ik wilde het voogdijschap goed regelen. Mocht mij iets overkomen, dan ging Luke naar mijn beste vriendin, zo legde ik vast. Maar toen Luke drie was, ontmoette ik mijn huidige vriend Marc, die zich in de loop der jaren opwierp als liefhebbende stiefvader. Hij heeft Luke zelfs vorig jaar erkend, waardoor hij officieel ook zijn zoon is geworden. Tijd om mijn testament te wijzigingen.

De voogdijvraag

In geval van nood wilde ik dat Luke nu bij Marc zou blijven. Dan hoefde hij niet te verhuizen of te veranderen van school en behield hij dezelfde vriendjes. Ideaal. Voor de zekerheid wilde ik dat met Luke bespreken. Dus tijdens het eten legde ik voorzichtig de voogdijvraag bij hem neer. Vond hij het ook een goed idee? Luke antwoordde stellig dat hij bij Marc wilde blijven. Het was een luchtig, kort gesprek, zonder drama’s of verdere vragen. Ik kon de notaris bellen.

Lees ook – ‘Als een dief in de nacht begroef ik het arme beestje tussen de planten’ >

Volkomen overstuur

Een uurtje later ging Luke naar bed. Om niet veel later volkomen overstuur naar beneden te komen. Hij wilde niet dat mama doodging! Mijn kind was intens verdrietig en ontroostbaar. Hij kon niet zonder mij. Hij wilde niet bij Marc of mijn vriendin wonen, maar bij mama. Het was zo zielig. Ik wist niet wat ik moest doen, anders dan roepen dat ik niet van plan was dood te gaan en dat het meer een afspraak was voor het geval dat. Maar die boodschap kwam nauwelijks over. Hij huilde duizend tranen. Luke kalmeerde pas toen ik hem bij me in bed nam. Die nacht lag ik in een wurggreep bij mijn kind, hij had zich als een zielig aapje aan mij vastgeklampt. Note to self: dat soort gesprekken nóóit meer vlak voor bedtijd voeren.”

Dit artikel stond eerder in Kek Mama.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.