Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Van stellen die moeilijk zwanger kunnen worden tot alleenstaande vrouwen: er kunnen allerlei redenen zijn om bij een kinderwens een zaaddonor te overwegen. Maar hoe vind je die en hoe werkt het precies?

Veel vrouwen die een spermadonor overwegen, kijken eerst in hun eigen omgeving: is er iemand uit hun kennissen- of vriendenkring die donor zou willen zijn? Soms is dat het niet het geval. Ook kan het zijn dat een vrouw een donor uit haar eigen omgeving geen prettig idee vindt. In dat geval kan er gekozen worden voor een spermabank. Ons land telt zeven verschillende spermabanken

More content below the advertising

 

Soorten donoren

Vroeger waren er drie soorten zaaddonoren in Nederland:

  • A-donor

Dit is een volledig anonieme donor, van wie er nooit meer informatie beschikbaar zal komen en met wie een eventuele ontmoeting is uitgesloten.

Sinds de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting uit 2004, die anoniem donorschap verbiedt, bestaat dit type donor niet meer. De wet stelt dat elk kind recht heeft op kennis over zijn biologische afstamming, waardoor de gegevens van iedere zaaddonor in Nederland sindsdien bekend zijn.
 

  • B-donor

Met dit type donor heeft je kind het recht om de donor te ontmoeten als hij 16 jaar of ouder is. Nadeel van dit type donor is dat er een lange wachtlijst is, gemiddeld ruim een jaar, vanwege het te kort aan zaaddonoren in ons land. Ook weet je niet wie de vader is, maar kun je wel een aantal eigenschappen van de donor bekijken zoals uiterlijke kenmerken, opleiding en beroep. Kies je voor dit type donor, dan vindt de behandeling plaats in een fertiliteitskliniek.
 

  • C-donor

Dit type donor is iemand uit je kennissen- of vriendenkring, of iemand die je zelf bijvoorbeeld online hebt gevonden. Jullie bepalen zelf of er ooit enig contact zal zijn tussen de donor en je kind. Het grote voordeel bij dit type donor is dat je de persoon kent en dus ook zijn eigenschappen. Bovendien is er geen wachtlijst en kun je jezelf insemineren. Wel is het belangrijk om met deze donor heel goede afspraken te maken.

 

Lees ook:
'Ik vroeg mijn beste vriend of hij de donor wilde zijn van mijn baby' >Kan iedereen zaad doneren?

Elke man tussen de 18 en 45 jaar, die gezond en vruchtbaar is, kan in Nederland spermadonor worden. Wel hanteren de centra verschillende leeftijdsgrenzen.

Je kunt geen zaaddonor worden als je een erfelijke aandoening hebt of als die in je familie voorkomen. Ook bij een verhoogd risico op een soa, of als je drugs gebruikt of dit ooit hebt gedaan, kom je niet in aanmerking.

 

Hoe werkt de behandeling?

Bij Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) wordt donorsperma kunstmatig in je vagina gebracht. Dit gebeurt vlak voordat je eisprong plaatsvindt. Ongeveer 70% van de vrouwen die een KID-behandeling ondergaan, worden uiteindelijk zwanger. Vaak zijn hier meerdere pogingen voor nodig. Per poging heb je ongeveer 10% kans op een zwangerschap.
 

Hoeveel kost het?

Ben je jonger dan 43 jaar, dan wordt een KID-behandeling in het basispakket vergoed. Wel betaal je je eigen risico en de kosten van het sperma – per poging is dat zo’n honderd euro. Dit bedrag verschilt per ziekenhuis.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

  • Pijn in je onderrug
  • Zwangerschapsstriemen
  • Zwangerschapsmasker
  • Kramp in je benen
  • Slapeloosheid
  • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >