Alles wat je moet weten over een zaaddonor

11.02.2019 19:22
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Van stellen die moeilijk zwanger kunnen worden tot alleenstaande vrouwen: er kunnen allerlei redenen zijn om bij een kinderwens een zaaddonor te overwegen. Maar hoe vind je die en hoe werkt het precies?

Veel vrouwen die een spermadonor overwegen, kijken eerst in hun eigen omgeving: is er iemand uit hun kennissen- of vriendenkring die donor zou willen zijn? Soms is dat het niet het geval. Ook kan het zijn dat een vrouw een donor uit haar eigen omgeving geen prettig idee vindt. In dat geval kan er gekozen worden voor een spermabank. Ons land telt zeven verschillende spermabanken

 

Soorten donoren

Vroeger waren er drie soorten zaaddonoren in Nederland:

  • A-donor

Dit is een volledig anonieme donor, van wie er nooit meer informatie beschikbaar zal komen en met wie een eventuele ontmoeting is uitgesloten.

Sinds de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting uit 2004, die anoniem donorschap verbiedt, bestaat dit type donor niet meer. De wet stelt dat elk kind recht heeft op kennis over zijn biologische afstamming, waardoor de gegevens van iedere zaaddonor in Nederland sindsdien bekend zijn.
 

  • B-donor

Met dit type donor heeft je kind het recht om de donor te ontmoeten als hij 16 jaar of ouder is. Nadeel van dit type donor is dat er een lange wachtlijst is, gemiddeld ruim een jaar, vanwege het te kort aan zaaddonoren in ons land. Ook weet je niet wie de vader is, maar kun je wel een aantal eigenschappen van de donor bekijken zoals uiterlijke kenmerken, opleiding en beroep. Kies je voor dit type donor, dan vindt de behandeling plaats in een fertiliteitskliniek.
 

  • C-donor

Dit type donor is iemand uit je kennissen- of vriendenkring, of iemand die je zelf bijvoorbeeld online hebt gevonden. Jullie bepalen zelf of er ooit enig contact zal zijn tussen de donor en je kind. Het grote voordeel bij dit type donor is dat je de persoon kent en dus ook zijn eigenschappen. Bovendien is er geen wachtlijst en kun je jezelf insemineren. Wel is het belangrijk om met deze donor heel goede afspraken te maken.

 

Lees ook:
‘Ik vroeg mijn beste vriend of hij de donor wilde zijn van mijn baby’ >

Kan iedereen zaad doneren?

Elke man tussen de 18 en 45 jaar, die gezond en vruchtbaar is, kan in Nederland spermadonor worden. Wel hanteren de centra verschillende leeftijdsgrenzen.

Je kunt geen zaaddonor worden als je een erfelijke aandoening hebt of als die in je familie voorkomen. Ook bij een verhoogd risico op een soa, of als je drugs gebruikt of dit ooit hebt gedaan, kom je niet in aanmerking.

 

Hoe werkt de behandeling?

Bij Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) wordt donorsperma kunstmatig in je vagina gebracht. Dit gebeurt vlak voordat je eisprong plaatsvindt. Ongeveer 70% van de vrouwen die een KID-behandeling ondergaan, worden uiteindelijk zwanger. Vaak zijn hier meerdere pogingen voor nodig. Per poging heb je ongeveer 10% kans op een zwangerschap.
 

Hoeveel kost het?

Ben je jonger dan 43 jaar, dan wordt een KID-behandeling in het basispakket vergoed. Wel betaal je je eigen risico en de kosten van het sperma – per poging is dat zo’n honderd euro. Dit bedrag verschilt per ziekenhuis.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >