Klappers op de huizenmarkt: ‘Ik heb wel even moeten huilen toen we onze villa verkochten’

15.10.2023 05:27
bankrekening huizenklapper Beeld: Getty Images

Stephanie verhuisde na haar scheiding van een villa naar een stadswoning, haar vijfde koophuis. Op financieel gebied heeft ze niks te ­klagen, mede dankzij een paar klappers die zij en haar ex maakten op de huizenmarkt.

Stephanie (40, fysiotherapeut en praktijkeigenaar) heeft een latrelatie en is moeder van Nina (8), Moos (7) en Wolf (5):

“Mijn ex en ik hadden een nieuwbouwhuis ­gekocht, een hoekwoning in Hengelo. We ­kochten het ­destijds voor € 317.000 en konden het in coronatijd voor € 550.000 ­verkopen. Het was een fijn huis, maar de tuin was vrij klein en in de lockdown werden we er gek.

We hadden ­behoefte aan meer ruimte en besloten onze droom waar te ­maken; een vrijstaande villa met een groot stuk grond ­eromheen kopen, dat kon nu financieel. De villa waar we ons oog op ­hadden laten ­vallen, in het nabijgelegen dorp Boekelo, stond al zes jaar te koop. Er was nogal wat achterstallig onderhoud, maar daar konden we ­doorheen kijken.

We kochten het pand in 2020 voor € 680.000 en ­hebben het vervolgens flink verbouwd, wat ons in totaal € 120.000 heeft gekost. De ­verbouwing financierden we uit eigen zak, wat nog best spannend was, want je weet natuurlijk nooit wat de huizenmarkt doet; zouden we de investering wel terugkrijgen?

Vrijstaande villa

Het was een heerlijke plek om te wonen, alleen ons huwelijk was op. We zijn in goede harmonie uit elkaar gegaan. Het huis en de hypotheek ­stonden allebei op mijn naam, maar mijn ex en ik waren getrouwd onder huwelijkse voorwaarden met als enige uitsluitsel dat de overwaarde van onze woning 50/50 verdeeld zou worden; hij had immers de helft van de maandelijkse kosten meebetaald.

Ik kon in de villa blijven wonen, maar dan zou ik er de helft van de tijd door ons co-ouderschap alleen zitten. Daar vond ik het huis net even iets te groot voor. Bovendien zaten onze kinderen op school in Hengelo en zou ik dus behoorlijk moeten taxiën. Dat zag ik ook niet zitten.

Ik vond het een lastig besluit ons mooie, grote huis weer te verkopen. Deels was dat emotie, we hadden daar toch iets moois opgebouwd als gezin. Maar het was ook wel een beetje status, zo van: ‘Kijk eens wat wij allemaal bereikt hebben’, en dat leverden we weer in. Ik heb er echt wel even om moeten huilen.

Lees ook – Huis kopen wordt thriller: ‘We boden 40.000 boven de vraagprijs. Zenuwslopend’ >

Klapper op de huizenmarkt

Ik woon nu in een tussenwoning in Enschede. Dit kwam bij toeval op mijn pad. Een vriendin hoorde dat ik ging scheiden en zij wilde net haar huis te koop gaan ­zetten. ‘Is het niets voor jou?’ vroeg ze. Ze noemde een prijs van € 253.000. Ik heb dat vergeleken met andere huizen in de straat en zag dat het zeker geen gek bedrag was. Het is een heel leuke straat met allemaal jarendertig- en jarenvijftigwoningen, makelaars prijzen het vaak aan als ‘een van de leukste straatjes van Enschede’. Ik besloot het te doen.

Afgelopen februari hebben we de villa verkocht voor € 860.000 – een ton ­onder onze vraagprijs, maar nog net boven de ondergrens die we onszelf ­gesteld ­hadden. De vraag naar dit soort panden is een stuk kleiner dan naar een huis dat de helft moet opleveren; je moet het maar net treffen dat er ­iemand interesse in heeft. We zijn tevreden met de prijs die we ervoor hebben ­ge­kregen. Het was toch weer een klapper die we maakten op de ­huizenmarkt, daar ­hebben we echt geluk mee gehad.

“Het was een klapper op de ­huizenmarkt, daar ­hebben we echt geluk mee gehad”

Met de helft van de overwaarde heb ik een deel van mijn ­hypotheek afgelost. Je bent verplicht een bepaald percentage in je huis te ­steken. Ik heb nu nog een hypotheek van € 180.000, waar ik nog geen € 400 per maand voor betaal. Ik heb daarnaast nog een deel van de ­overwaarde in mijn huidige woning geïnvesteerd. Zo laat ik airco’s en ­zonne­panelen plaatsen. Binnenkort wordt er een overkapping in de tuin gemaakt. In het dak van mijn jarenvijftighuis zit helaas asbest. Dat zal mogelijk op den duur verwijderd moeten worden, maar daar heb ik een buffer voor.

Lage woonlasten

Het is heel lekker om er qua woonlasten nu zo ­voordelig bij te zitten. Voor dit bedrag kan ik hier eeuwig blijven ­wonen. Ik ben ondernemer en heb op zich een heel goed ­inkomen, maar dat kan ook nog weleens fluctueren. ­Begin dit jaar ben ik in de kroeg van de trap gevallen en heb ik ­beide ­enkelbanden gescheurd. Daardoor kon ik zes weken ­helemaal niets doen. Mijn personeel heeft de zaak ­draaiende ­gehouden, maar ik heb die zes weken ­moeten interen op de buffer die ik gelukkig had.

Ik heb in mijn leven vijf koopwoningen gehad en vind het voorlopig wel even goed zo. Ik heb me voorgenomen zeker in dit huis te blijven wonen totdat de jongste naar de middelbare school gaat. De kinderen hebben het hier geweldig. Onze tuin grenst aan een speelplaats, waarachter hun school ligt. Alles is op loopafstand, ze hebben hier – in tegenstelling tot het dorp waar we veel geïsoleerder woonden – heel veel vriendjes en we hebben ook nog eens lieve buren. Met mijn nieuwe partner heb ik een latrelatie. Dat hou ik zo. Hij heeft kinderen in dezelfde leeftijdscategorie als die van mij en vijf kinderen bij elkaar is qua prikkelverwerking toch wel heftig.

Dit huis geeft rust. Dat ons vorige huis is gekocht door hele leuke mensen maakt veel goed. Ik gun ze de villa van harte. En ik heb ook nog steeds goed contact met ze.

Onafhankelijk

Of ik me een independent woman voel? Niet elke dag, maar er zijn zeker momenten waarop ik denk: ik fiks dit toch maar even in mijn eentje. Ik ken zat verhalen van vrouwen die na hun scheiding met geen mogelijkheid aan een huis komen en zelfs in een stacaravan eindigen, omdat ze ook niet in aanmerking komen voor sociale huur. Dat vind ik voor een rijk land als Nederland echt een schande.

Financiële onafhankelijkheid is een groot goed. Ik push mijn medewerksters altijd om minstens 32 uur, liefst fulltime te ­werken. Je weet nooit wanneer je dat nodig gaat hebben. Ik heb er altijd hard voor gewerkt, maar geef ook eerlijk toe dat ik in het leven op financieel gebied, en dan vooral in de aan- en verkoop van onze huizen, echt geluk heb gehad.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.