‘Ik snoep regelmatig geld weg van onze gezamenlijke rekening voor mijn eigen plezier’

05.08.2023 23:27
welvaart Beeld: Getty Images

Hadden ze maar nooit afgesproken om alle uit­gaven van hun gezamenlijke rekening te doen, denkt Eline vaak. Nu moet ze slinkse manieren verzinnen om haar luxere uitgaven te bekostigen.

Eline (35), elf jaar samen met Raoul (37) en moeder van Stella (9):

  • Gezamenlijke rekening: € 6.229
  • Gezamenlijke spaarrekening: € 48.840
  • Eigen rekening: € 743
  • Zakelijke rekening: € 6.111

“Raoul en ik hebben echt een toprelatie. We leerden elkaar zo’n twaalf jaar geleden kennen on the job, toen hij als beeldredacteur aanwezig was bij een fotoshoot waarvoor ik de visagie deed. Ik herinner me nog dat hij met een knipoog tegen mij zei: ‘Jij moet het model van vandaag zijn, je bent zo knap.’

Ik kleurde helemaal rood en dook weg achter mijn make-upkwasten, maar tijdens de pauze raakten we alsnog aan de praat. De vonk sloeg toen al over, al duurde het nog zeker vijf gezamenlijke klussen voordat hij mij eindelijk mee uit vroeg.

Vanaf dat moment was het bam-hops-knal-door. Binnen een paar maanden woonden we al samen en twee jaar later werd Stella geboren. We verruilden ons huurappartement in Utrecht voor een klein koophuis in een nabijgelegen dorp en daar wonen we nu nog steeds. Als het aan Raoul ligt niet voor lang, want hij droomt van een ­groter huis met een tuin en wie weet een weitje met daarin een pony voor Stella – ze is gek op paardrijden.

Gezamenlijke bankrekening

Meteen toen we gingen samenwonen vroegen we een gezamenlijke bankrekening aan. Het leek ons het toppunt van romantiek om vanaf dat ­moment alles samen te doen, ook financieel. We maakten de afspraak dat we elke maand onze inkomsten op die rekening zouden storten.

Raoul werkt nu in vaste dienst als artdirector van een reclamebureau en stort elke maand € 3500 euro. Ik ben zzp’er, ik werk als visagist en model, en mijn verdiensten variëren sterk. Als visagist krijg ik tussen de € 150 en € 350 euro voor een dag werken. Als model verdien ik meer, maar een vetpot wordt het pas als je tot de top behoort. Dat is mij nooit gelukt en inmiddels ben ik er te oud voor, in modellenjaren dan. Daarin klinkt geen verbittering door, hoor. Het is wat het is en ik hou heel erg van mijn werk. Ook als dat betekent dat ik niet tot de top tien van het land behoor.

Modellendroom

Als broekie van begin twintig liep ik eens een modeshow in Parijs. De droom van veel modellen, maar ik vond het vooral een chaotische ervaring waarbij je wordt geleefd. Buitenstaanders denken dat je het dan hélemaal gemaakt hebt, maar aan de vergoeding van € 1000 bruto hield ik na aftrek van twintig procent agency fee, het bedrag dat mijn modellen­agentschap krijgt van elke klus, en belasting, nog geen € 300 over.

Ik heb voor veel Nederlandse ­bedrijven gewerkt. Je zag me misschien in campagnes voor onder andere Hema, Scotch & Soda, een kappersketen en de Bijenkorf. Op dit moment word ik veel geboekt voor modeshoots voor vrouwenbladen, per dagdeel betalen ze tussen de € 250 en € 500, en als doorpasmodel en mannequin voor een Nederlandse couturier. Dat laatste is een vaste klus en per maand levert dat me € 750 op.

Wegsnoepen

Gemiddeld genomen haal ik € 4000 per maand aan klussen binnen. Dat geld wordt gestort op een zakelijke rekening die op mijn naam staat. Ik moet natuurlijk rekening houden met de inkomensbelasting die ik daarover moet betalen en ik moet zelf een pensioen zien op te bouwen. Daarvoor reserveer ik 30 procent. De gemiddeld genomen € 2800 die overblijft, stort ik op onze gezamenlijke rekening.

We hebben de afspraak dat we alles van die rekening betalen: hypotheek, verzekeringen, boodschappen, buitenschoolse opvang voor Stella, kleding en verzorgingsproducten, vakanties, de kosten voor de auto’s, verjaardagscadeaus, sociale uitjes. Alles wat je je kunt bedenken dus. En daarin schuilt mijn probleem.

Raoul kan meekijken met elke aankoop die ik doe van de gezamenlijke rekening en vice versa. Daardoor voel ik me vaak bezwaard om aankopen te doen voor mezelf. Maar daar heb ik een maniertje op gevonden.

“Ik lach erom, maar eigenlijk is het heel stiekem wat ik doe”

Ik lach erom nu ik dit hardop zeg, maar eigenlijk is het heel stiekem wat ik doe. Want mijn manier om toch alles te bekostigen wat ik wil, is regelmatig wat extra geld weg te snoepen van mijn zakelijke rekening voor mijn eigen plezier. Daarmee doe ik bijvoorbeeld mode-aankopen die ik niet met goed fatsoen kan doen van de gezinsrekening. Zo kocht ik Dior-­sneakers van € 990. Raoul heeft niet in de gaten dat het geen nepsneakers zijn die ik met een goed dealtje op de kop heb getikt, zoals ik hem heb voorgespiegeld.

Lees ook – Saskia zit met een hoge studieschuld: ‘Het voelt ook nog eens als weggegooid geld’ >

Glitz and glamour

Raoul doet zelden dure aankopen voor zichzelf. Als hij met vrienden afspreekt, houdt hij het goedkoop en drinken ze bijvoorbeeld biertjes bij een van hen thuis. Ik heb weleens een balletje opgegooid om een andere geldverdeling aan te houden door allebei maandelijks een bedrag zelf te houden, maar dat gesprek hield al snel op omdat Raoul geen idee had wat mijn probleem nou was. We wonen samen en doen alles samen, da’s toch veel romantischer, vond hij. En daarmee kapte hij het gesprek af.

In tegenstelling tot Raoul hou ik onwijs van glamoureuze uitjes. Hotelovernachtingen, eten in een dure tent, proosten met een ­hippe cocktail. Gewoon, living the life of a model, haha. Dat kan ik echt niet allemaal bekos­tigen met de gezamenlijke rekening. Raoul ziet me aankomen, joh.

Het recente uitje met mijn beste vriendin naar Londen is dan ook weer mede ­mogelijk gemaakt door mijn zakelijke rekening. Daarmee betaalde ik het treinticket, mijn deel van de hotelkosten en trakteerde ik mijn vriendin op een lekker etentje in een cool rooftop­restaurant. Raoul vertelde ik dat mijn vriendin me trakteerde op dit reisje.

Tweestrijd

Raoul merkt er niks van. Ik hou het net binnen de perken zodat het niet opvalt. Het is ook niet zo dat we elkaars rekeningen doorspitten. Als ik een maand best veel heb ‘weggesluisd’ van mijn zakelijke rekening zeg ik dat ik een mindere maand heb gedraaid en daardoor minder geld kon storten. Het overmaken van het maandelijkse bedrag gaat puur op vertrouwen. En precies daarin zit mijn pijn, denk ik. Want Raoul is de liefde van mijn leven. Mijn ­schatje en mijn ­mattie. Waarom doe ik dit? Het voelt verkeerd.

“Het is niet dat ik het geld jat of zo; ik heb het zelf verdiend door hard te werken”

Maar eerlijk gezegd ben ik ook in tweestrijd. Want het is niet dat ik het geld jat of zo; ik heb het zelf verdiend door hard te werken. Het is míjn geld, gestort op míjn rekening. Zou ik single zijn, dan zou geen haan ernaar kraaien hoe ik die centen uitgaf. Maar omdat de afspraak met Raoul is gemaakt om alles op de gezinsrekening te gooien, kom ik niet rond.

Het zit me erg dwars dat ik het onderwerp niet goed durf aan te snijden. Waarom kan ik het niet gewoon nogmaals bespreekbaar maken dat ik onze verdeling van inkomsten liever anders zie?”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.