Kim: ‘De erfenis van een ton geeft mij en mijn zoon rust’

17.03.2024 15:14
bankrekening grote erfenissen Beeld: Getty Images

Ze had al een leuk bedrag bij elkaar gespaard, maar toen haar vader stierf, erfde single moeder Kim ook nog eens een flinke som geld.

Kim (45) is single moeder van Sil (4) en runt haar eigen kindercoachingspraktijk My Tree House.

“Ik heb altijd zuinig geleefd, geef niks om spullen en recycle zo’n beetje alles. Vóór de komst van Sil heb ik jaren over de wereld gereisd: dat redde ik makkelijk van driehonderd euro per maand. Ik woonde twintig jaar alleen in een goedkope huurwoning en had een goede baan had als projectmanager bij de gemeente.

Toen ik overstapte naar een andere baan en fors minder ging verdienen, had ik al veertigduizend euro op mijn spaarrekening staan. Daar kwam nog een ton bij nadat mijn vader in 2007 was overleden en mijn broer, zus en ik de opbrengst van de verkoop van zijn huis mochten verdelen.

Samenwonen met broer en zus

Mijn vader was huisarts, hij is altijd ontzettend gul geweest voor de mensen om hem heen. Ook nadat mijn ouders waren gescheiden, ik was toen zestien, heeft hij financieel altijd voor mijn moeder gezorgd. Deze maand kregen wij alle drie nog eens dertienduizend euro, dat was na het op heffen van zijn laatste spaarrekening.

Mijn broer, zus en ik hebben een hechte band. Van een deel van de erfenis kochten we samen een vakantiehuisje aan de kust. Dat verkochten we weer toen we vier jaar geleden besloten ons in te schrijven voor vier zelfbouwkavels in Amsterdam-Noord. Afgelopen zomer zijn onze woningen opgeleverd. We wonen nu bij elkaar, met gedeelde werkruimten en een grote gezamenlijke tuin.

Ik ben nogal een loner, heb bijvoorbeeld ook nooit een vaste relatie gehad. Maar ik hou enorm van gezelligheid en het is te gek dat ik die nu kan opzoeken als ik er behoefte aan heb. Bovendien heeft mijn zoontje nu altijd vriendjes om zich heen.

Nooit een liefdesrelatie met de vader

Ik heb nooit een relatie gehad met de vader van Sil. Een vriendin bracht ons met elkaar in contact omdat we allebei een kinderwens hadden. Na een paar leuke ontmoetingen was het ons allebei duidelijk dat we samen een kind wilden. Nou ja, samen… apart dus. Dat we geen liefdesrelatie zouden krijgen was duidelijk. Niels denkt hetzelfde over de belangrijke dingen in het leven, is een in en in goed mens en net zo’n sjacheraar als ik – ons zoontje is niet voor niets vernoemd naar de beroemde romanfiguur Sil de Strandjutter. Een betere vader voor mijn kind had ik me niet kunnen wensen.

Niet van een leien dakje

Dat wil niet zeggen dat alles meteen van een leien dakje ging. Laten we zeggen dat ik wat pro-actiever ben dan hij en het meeste al geregeld heb voor Niels er überhaupt aan denkt. Bovendien bleek hij toen ik zwanger was een vriendin te hebben die moeite had met onze ‘relatie’. Het leidde ertoe dat hij op een bepaald moment bang werd dat hij zijn kind niet meer te zien zou krijgen. Terwijl ik juist de angst had dat hij niet meer een echte vader voor Sil zou kunnen zijn.

Lees ook: ‘Dankzij de erfenis van mijn moeder kon ik scheiden en een nieuw leven beginnen’ >

Enige gedeelde belang: onze zoon

Toen we die zorgen eenmaal hadden uitgesproken was de kou snel uit de lucht. Inmiddels zijn we als ouders steeds meer naar elkaar toegegroeid. Misschien is het makkelijker samen conflicten op te lossen als je nooit een romantische relatie hebt gehad. Niels en ik hebben niet te maken met afwijzing, met liefde die niet langer beantwoord wordt. Ons enige gedeelde belang is onze zoon. Inmiddels vormen we een hecht team en hebben we ook veel voor elkaar over. Als ik een migraineaanval heb die soms wel twee dagen kan duren, blijft Sil gewoon wat langer bij zijn vader. Omgekeerd help ik Niels ook uit de brand.

Alle kosten gedeeld door twee

Waar we sowieso nooit onenigheid over hebben, is geld. Alle kosten voor Sil delen we door tweeën. We hebben een en/of-rekening, waarvan we kleding, de twee dagen buitenschoolse opvang en andere Sil-kosten betalen. Uitjes met Sil betalen we zelf, al was het in het begin even afstemmen hoe we daarmee zouden omgaan. Ook hebben we een gezamenlijke spaarrekening voor Sil. Alles gaat in vertrouwen, er staat niks op papier. Laatst wilde Niels een paar duizend euro extra op Sils spaarrekening storten, omdat hij ook een erfenis had gekregen. Dat mag natuurlijk, maar ik voel me niet bezwaard als ik zijn voorbeeld dan niet volg.

Investeren in eigen bedrijf

Ik heb de afgelopen twee jaar weinig inkomsten gehad, omdat ik investeerde in mijn eigen bedrijf. Bovendien richt ik me op een doelgroep die per definitie niet kapitaalkrachtig is. Ik werk als pedagoog en coach met kinderen en hun ouders die het thuis moeilijk hebben: denk aan spanning en onrust door ruzies, echtscheiding of ziekte van een van de ouders. Ik kan de situatie niet veranderen, maar kinderen wel helpen er beter mee om te gaan. Het zijn vaak de minst vermogende mensen die het meest om hulp verlegen zitten en die help ik graag.

Erfenis geeft mij rust

Rijk zal ik er niet van worden, maar de erfenis geeft me rust. En de ruimte dingen te doen die financieel nog niet meteen heel veel opleveren maar wel tijdrovend zijn. Daardoor heb ik er ook voor kunnen kiezen voorlopig niet allerlei klussen ernaast aan te nemen. Ik kan de rekeningen betalen – dat geeft een vrij gevoel.”

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.