Zo maak je zelf droogbloemen (en het is makkelijker dan je denkt)

09.11.2020 10:58
zelf_droogbloemen_maken

Een vers boeket blijft met een beetje geluk twee weken staan, maar van droogbloemen kun je wel járen genieten. En het mooie: je maakt ze heel gemakkelijk zelf.

Hoe? Bekijk deze tips maar.

 

Welke soorten?

Allereerst is het goed om te weten dat niet alle bloemen geschikt zijn om te drogen: bij bloemen met zachte stelen en veel vocht, bijvoorbeeld tulpen en narcissen, gaat het lastig. Bloemen met houtachtige stelen (rozen, zonnebloemen, korenbloemen, gipskruid, ridderspoor, zonnebloemen, chrysanten en fluitenkruid) zijn daarentegen wél heel makkelijk te drogen.

 

1. Hang de boel op z’n kop

Simpeler kan niet. Bind de bloemen aan de uiteinden van de stelen vast met een touwtje, hang het bosje ondersteboven op een warme, droge, goed geventileerde en donkere plek en voilà: na één tot acht weken heb jij een prachtige bos met droogbloemen. Extra tip: zorg ervoor dat de bloemen elkaar zo min mogelijk raken, zo voorkom je schimmel.

 

Lees ook
Van Poppy tot Senna: de mooiste babynamen gebaseerd op bloemen >

 

2. Gebruik silicagel of rijst

Vul een luchtdicht, afsluitbaar bakje met een flinke laag silicagel (verkrijgbaar in de hobbywinkel) of droge rijst. Prik de kort afgesneden bloemen erin en strooi er nog wat gilicagel of rijst omheen tot ze helemaal bedekt zijn. Doe het bakje dicht en na ongeveer een week zijn de bloemen droog.

 

3. Persen

Deze methode ken je vast nog wel van vroeger, toen je bladeren als kind tussen het immens dikke telefoonboek legde. Dit kun je dus ook heel goed doen met bloemen, maar zorg er wel voor dat de steel niet te dik is. Leg de bloemen tussen keukenpapier, doe het boek dicht en berg ‘m een paar dagen op. Vernieuw vervolgens het keukenpapier en doe dit net zolang tot alles mooi droog is. Spuit er om het af te maken haarlak overheen; zo weet je zeker dat de bloemen mooi blijven.

Bron: maxvandaag.nl

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >