Wijn is gezond en kaaseters leven langer: 8 feitjes waar je blij van wordt

21.01.2019 06:45
wijn-gezond-kaaseters-feitjes-blij

Het is Blue Monday. Al je goede voornemens heb je alweer verschoven naar 2020, je bent nog steeds niet bijgekomen van de decemberdrukte en het is ijs- en ijskoud buiten. Ach, wat boeit het: kijk naar deze fijne feitjes en je dag kan niet meer stuk.

1. Chocola als ontbijt is goed voor je

Smeer extra veel chocoladepasta of strooi nog eens wat hagelslag op je brood. Of trakteer jezelf en de kinderen op een stuk chocoladetaart in de morgen. Want, echt waar: ontbijten met chocolade is goed voor je. Althans, dat zeggen onderzoekers van de Syracause University. Vooral pure chocolade schijnt goed te zijn voor je cognitieve vermogen: je geheugen, focus en het abstract redeneren. En van dat effect heb je het meeste plezier wanneer je chocolade ’s morgens nuttigt, want dan heeft ons metabolisme nog genoeg tijd om de chocolade te verbranden. Uiteraard geldt hier wel: teveel is nóóit goed. Dat snap je.
 

 

2. Elke dag een glas wijn is goed voor de lijn

Twee glazen wijn per avond? Niets mis mee, als we de Amerikaan Tim Ferriss mogen geloven. Volgens Tim heeft het zo z’n voordelen. Rode wijn heeft een positief effect op allerlei vlakken: het verkleint de kans op suikerziekte, voorkomt dat je ’s nachts gaat snoepen en je krijgt ook nog eens meer zin in seks. Overigens staat Tim niet alleen in zijn opvatting: uit een 13 jaar lopende studie van Harvard University onder 20.000 vrouwen, blijkt dat vrouwen die dagelijks wijn drinken 70% minder kans hebben op obesitas dan niet-drinkers. 
 

 

3. Kaaseters leven langer

Zin in een tosti dit weekend? Of lekker een dikke plak brie op toast bij de wijn? Kan gewoon. Volgens onderzoekers leven kaaseters langer. Het onderzoek van Nature Medicine wijst uit dat het stofje spermidine een langer leven bezorgt. Deze stof komt veel voor in kaas. Eerst dienden de onderzoekers de stof toe aan een groep muizen en ratten waardoor hun levensduur vergroot werd. Daarna hielden de onderzoekers een enquête onder 800 Italianen, want als er één volk veel kaas eet zijn zij het wel. De Italianen die veel sperdimine binnenkregen profiteerden daarvan: deze deelnemers hadden een lagere bloeddruk en minder kans op hart- en vaatziekten.

 

Lees ook
Grappige feiten: 9x dit wist je nog niet over wijn >

 

 

4. Herhaaldelijk afvallen is geen goed idee

Je brein begrijpt er niets van als je steeds weer fanatiek aan het afvallen slaat. Je moedigt je lijf juist aan om reserves aan te leggen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Bristol. Het onderzoek kan verklaren waarom mensen die caloriearme diëten volgen vaak veel te veel eten wanneer ze niet diëten en er daardoor niet in slagen om de kilo’s definitief kwijt te raken. Dus jezelf uithongeren? Helpt niet. Zorg gewoon voor een gezonder eetpatroon.
 

 

5. Samendrinkers blijven langer bevriend

Nog een reden om die fles wijn te ontkurken: vriendinnen die samen drinken, blijven langer bevriend. En dat verzinnen we niet zelf. De Public Assistance Hospitals of Paris deed onderzoek naar het effect van alcohol op gezondheid en het geluk van de mens. Ze verzamelden gegevens van 150.000 Franse mannen en vrouwen die op basis van de hoeveelheid alcohol die ze dronken, werden onderverdeeld in vijf groepen. Wat bleek: vrienden die regelmatig samen drinken, onderhouden langere vriendschappen. 
 

 

6. Diepvriesgroenten zijn niet ongezond

Diepvriesgroenten bevatten over het algemeen net zoveel of soms nog iets meer vitamines dan verse groenten. Dit komt omdat de groenten kort na het oogsten ingevroren worden. Als verse groente wat langer ligt, neemt de hoeveelheid vitamines iets af. Groenten in pot of blik bevatten iets minder vitamines dan verse, maar zijn evengoed gezond. Dus heb je in alle drukte geen tijd voor een verse hap? Geen paniek.

 

7. Lachen is goed voor de lijn

Zet het op een lachen: je verbrandt per minuut lachen zo’n 1,30 calorie, zo wijst onderzoek aan de Vanderbilt University uit. Het precieze aantal hangt onder andere af van hoe hard je lacht en je lichaamsgewicht. Lukt het je niet om op commando te schateren? Als je hard genoeg je best doet om nep te lachen, dan lach je uiteindelijk echt vanzelf.

 

8. Door klunzige eekhoorns groeien er miljoenen bomen per jaar

En last, but zeker not least: een heerlijk dierenfeitje. Wereldwijd groeien er per jaar miljoenen bomen omdat eekhoorntjes vergeten waar ze hun eikels begraven.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >