Tussen wel en wee: ‘Omdat hij honger kreeg, moest ik persen tussen de drijvende koekstukjes’

10.04.2024 21:00
Beeld: Getty Images

Het maken van een baby is meestal toch nét iets gezelliger dan het op de wereld zetten ervan. Iedere week deelt een moeder haar wel en wee van de bevalling. Deze week: Soof.

Leeftijd: 35
Waar: Thuis in het bevalbad
Hoeveel weken: 40
Kleur muisjes: Roze
Cijfer: 10 (ja, echt!)
Van persen tot weeën: 2,5 uur

Wat ik nooit meer vergeet… “Is hoeveel je als vrouw wel niet aankan door gewoon goed te blijven ademen. Ik heb geen krimp gegeven, steeds goed geademd en elke wee gezien als een golf waar op ik moest surfen. Ik woon toevallig dichtbij het strand, dus dat was makkelijk visualiseren. Ook heb ik nog altijd mijn man met de waterkoker op mijn netvlies staan. Hij moest het bevalbad nog vullen, dat toch iets groter was dan gedacht, en had wat stress. Was ik niet de enige die iets moest doen, haha.”

Wat ik het liefst wil vergeten… “Is helemaal niets. Ik geef mijn bevalling echt een dikke tien. Niet omdat het niet pijn deed, maar omdat ik me nog nooit zo krachtig en kwetsbaar tegelijk had gevoeld. Veel vrouwen vinden dat vast irritant om te horen, maar ik vond het echt fantastisch en een enorme prestatie. Alles is gefilmd en de bevalvideo kijk ik ieder jaar weer op haar verjaardag. Het ruwe materiaal, helemaal puur. Fantastisch vind ik dat, zou ‘m zo op repeat zetten. Een fantastisch doelpunt wordt toch ook herhaald?! De visite kijkt natuurlijk niet mee; het is echt een momentje voor mijn man en voor mij.”

Mijn man… “Was precies wie ik op dat moment nodig had. Alleen hij en de verloskundige waren erbij. Geen pottenkijkers in opleiding. Ik weet dat ze het ergens moeten leren, maar niet bij mij, haha. Hij wist precies wat ik nodig had. Alhoewel… al dat gesnack van hem boven het bad had niet gehoeven. Hij kreeg honger van de zenuwen, maar dat ‘ie uitgerekend koekjes zat weg te werken terwijl ik zijn kind op de wereld zette?!”

Het aantal scheldwoorden… “Bleef op nul. Ja, zelfs toen ik moest persen tussen die koekstukjes van ‘m!”

Het herstel… “Ging heel vlot. Ik was niet ingescheurd of ingeknipt. Ik kon al snel weer normaal lopen en dingen doen. Al merk ik na twee kinderen wel dat mijn lichaam niet meer hetzelfde is. Ik voel mijn bekken veel sneller dan voorheen. Iedereen die mij kent weet dat ik altijd op hoge palen liep… Liep, ja, want die heb ik sinds ik moeder ben van twee ingeruild voor sneakers.”

Wat ik méteen moest hebben… “Was sushi! En overheerlijke pasta van mijn schoonmoeder met wijnsaus. De wijnsaus had ik gek genoeg meer gemist dan de wijn zelf!”

De eerste keer seks… “Kan ik me niet meer herinneren. Zo speciaal zal het dus wel niet geweest zijn. Misschien kun je het beter aan mijn man vragen. Die weet vast precies hoelang ‘ie moest ‘wachten’, haha.”

Een huis vol… “Zou ik wel leuk vinden, maar dan wel in een groter huis. Al moet je het me niet vragen als ‘ie op de grond van de supermarkt ligt te krijgen. Dan zeg ik toch: never nooit meer. Die dwarse twee-is-nee-fase noem ik pas een bevalling!”

Lees ook – ‘De bevalling begon tijdens het uitpakken van de babyshowercadeaus>

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.