Vrolijke opvoedtantes Els en Do over mannen en het huishouden

19.05.2016 20:51
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: mannen en het huishouden.

“Ik voel me een slechte man én vader. Ik houd van mijn babyzoontje, maar ik geniet niet echt van hem. Ik haat het getuttel met luiers en huilen en speentjes. Laatst zei ik tegen mijn vrouw dat ik moest overwerken, ging met collega’s de kroeg in en kwam pas thuis toen ik wist dat onze zoon in bed lag. En dat terwijl mijn vrouw ook een baan heeft en terecht vindt dat ik moet helpen in de huishouding.”

U bent te laat geboren. In de jaren vijftig vond Lieve Lita, onze voorgangster bij Libelle, dat moeders ervoor moesten zorgen dat de kindertjes gebadderd en gevoed waren als het gezinshoofd thuiskwam. Citaat: ‘Val uw man nooit lastig met uw muizenissen, hij heeft zoveel belangrijkere dingen aan zijn hoofd.’ Tien jaar later kwamen pas de Dolle Mina’s, die eisten dat mannen ook luiers moesten verwisselen en de afwas moesten doen. Een heel verschil met de miljard jaar daarvoor.

De natuur heeft uw vrouw een hogere stem gegeven omdat baby’s daar beter op reageren. En u een lage om de vijand te intimideren zodat zij in alle rust de borst kan geven. U kunt uw vrouw vertellen dat uw testosteron daalt als u uw zoon verzorgt. Wat ook zo is, maar ze zal niet onder de indruk zijn. Want u leeft nu, na de tweede feministische golf, in de westerse wereld. Als u zich zou gedragen als oerman zou uw vrouw meteen wegrennen, met steun van justitie.

Wegduiken voor gezinstaken heeft ook geen zin. Vrouwen hebben het geheugen van een olifant. Wij kennen bejaarde vrouwen die weigeren hun mans rolstoel te duwen omdat hij hen ooit ergens mee liet zitten.

U kunt twee dingen doen: naar Saoedi-Arabië verhuizen of onderhandelen met uw vrouw. Zeg dat u mentaal minder sterk bent dan zij, dat hoort ze graag. Misschien kunt u haar omkopen met cadeautjes. Als ze onverbiddelijk blijft en eist dat de taken gelijk verdeeld worden, moet u denken op de lange termijn. Uw tijd komt nog. In de wieg ligt uw grootste fan. Hij weet het alleen nog niet. In groep één zal hij opscheppen dat u de sterkste vader bent van allemaal. Ook fijn: tegen die tijd heeft hij geen luier of speen meer nodig.

Lees alle opvoedvragen én antwoorden in Kek Mama 06-2016..

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl