Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: de rest van het gezin wil een hond.

Alsof we het al niet druk genoeg hebben met onze twee kleuters, banen en sociale leven, willen man en kroost ook nog een hond. Ik moet er niet aan denken, maar voel me schuldig als ik naar die teleurgestelde snoetjes kijk (ja, ook het snoetje van mijn man).

 

Een middenweg

De tantes zouden zich ook schuldig voelen, maar wij hebben makkelijk praten. Wij hebben geen kleuters, geen werk buitenshuis en ook geen sociaal leven – wij zitten de hele dag spinnend op de bank met onze honden en de laptop. Wat dacht u van een middenweg? In de vorm van zo’n hondje dat Paris Hilton heeft? En het real life-duo Barbie en Michael? Zulke hondjes zijn onderhoudsvrij. Ze hebben de grootte van een cavia, je stopt ze zo in je tas. Ze laten zichzelf uit in een hondenwc’tje op het balkon. Neem wel een vrouwtje, geen reu die geurvlaggetjes achterlaat in de vorm van plasjes. Als u geen lawaai wilt, is het goed te weten dat er honden zijn die niet kunnen blaffen: basenji’s. Koningin Juliana had er een, Zara geheten. Een andere optie is een hond leasen. Dat doen ze in Japan, waar niemand tijd heeft voor een fulltime hond vanwege het bizar hoge werktempo. Er sterven daar zoveel mensen aan werkstress dat het verschijnsel een eigen naam heeft: karoshi.

 

Knuffel op pootjes

Om toch wat te ontspannen huren veel Japanners in het weekend een knuffel op pootjes. Daar organiseren ze hun sociale leven omheen door bijvoorbeeld zijn verjaardag groots te vieren met voorgedrukte uitnodigingen en champagne. Ook uithuwelijken komt voor, waarbij de hondenbruid een sluier draagt en haar verloofde een smoking. Als uw gezin alleen genoegen neemt met een serieuze, fulltime hond, raden we u aan voorlopig bij uw standpunt te blijven en wel omdat de vrouw overal voor opdraait in het leven, zoals wij allen weten. Als uw kinderen groter zijn hebt u nog een schijn van kans dat zij de hond zullen uitlaten; al moet u zich daar niet te veel illusies over maken.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >