Vrolijke opvoedtantes Els en Do: Hond

07.12.2016 21:03
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: de rest van het gezin wil een hond.

Alsof we het al niet druk genoeg hebben met onze twee kleuters, banen en sociale leven, willen man en kroost ook nog een hond. Ik moet er niet aan denken, maar voel me schuldig als ik naar die teleurgestelde snoetjes kijk (ja, ook het snoetje van mijn man).

 

Een middenweg

De tantes zouden zich ook schuldig voelen, maar wij hebben makkelijk praten. Wij hebben geen kleuters, geen werk buitenshuis en ook geen sociaal leven – wij zitten de hele dag spinnend op de bank met onze honden en de laptop. Wat dacht u van een middenweg? In de vorm van zo’n hondje dat Paris Hilton heeft? En het real life-duo Barbie en Michael? Zulke hondjes zijn onderhoudsvrij. Ze hebben de grootte van een cavia, je stopt ze zo in je tas. Ze laten zichzelf uit in een hondenwc’tje op het balkon. Neem wel een vrouwtje, geen reu die geurvlaggetjes achterlaat in de vorm van plasjes. Als u geen lawaai wilt, is het goed te weten dat er honden zijn die niet kunnen blaffen: basenji’s. Koningin Juliana had er een, Zara geheten. Een andere optie is een hond leasen. Dat doen ze in Japan, waar niemand tijd heeft voor een fulltime hond vanwege het bizar hoge werktempo. Er sterven daar zoveel mensen aan werkstress dat het verschijnsel een eigen naam heeft: karoshi.

 

Knuffel op pootjes

Om toch wat te ontspannen huren veel Japanners in het weekend een knuffel op pootjes. Daar organiseren ze hun sociale leven omheen door bijvoorbeeld zijn verjaardag groots te vieren met voorgedrukte uitnodigingen en champagne. Ook uithuwelijken komt voor, waarbij de hondenbruid een sluier draagt en haar verloofde een smoking. Als uw gezin alleen genoegen neemt met een serieuze, fulltime hond, raden we u aan voorlopig bij uw standpunt te blijven en wel omdat de vrouw overal voor opdraait in het leven, zoals wij allen weten. Als uw kinderen groter zijn hebt u nog een schijn van kans dat zij de hond zullen uitlaten; al moet u zich daar niet te veel illusies over maken.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.