Waarom je soms vrienden verliest als je moeder wordt

30.11.2023 13:46
Waarom je soms vrienden verliest als je moeder wordt

Als je voor het eerst moeder wordt, verandert er ontzettend veel in je leven. Je kunt erachter komen dat je vriendschappen niet meer goed bij je passen of verwateren. Wij vertellen je waarom dat helemaal niet zo gek is en wat je eraan kunt doen.

Als je net een kind hebt gekregen, staat je leven compleet in het teken van het moederschap. Voedingen, slaapjes, luiers: het kan behoorlijk lastig zijn om hier een ritme in te vinden. Laat staan dat er tijd overblijft om aan jezelf of aan je vriendschappen te besteden. Ook mentaal neemt het moederschap veel plek in. In je hoofd ben alleen maar bezig met je nieuwe rol. Je leert je kind kennen, maar ook jezelf als moeder en het nieuwe leven dat daarbij hoort. En dan hebben we het nog niet eens over de slapeloze nachten gehad.

Vrienden verliezen als je moeder wordt

Het is dus niet gek als je vriendschappen even op een laag pitje staan. Misschien horen je vrienden zelfs maanden na het kraambezoek niks van je. Vrienden die zelf al kinderen hebben, begrijpen dat vaak goed. Ze weten hoe het is om net een baby te hebben en vatten jouw radiostilte niet persoonlijk op. Misschien zijn ze zelfs wel een grote steun voor je, omdat ze precies weten wat je nodig hebt en waar ze je mee kunnen helpen. Bel- of appcontact met ervaren ouders kan ontzettend fijn zijn in de periode waarin het ouderschap je nogal overvalt. Nieuwbakken ouders zitten vaak vol met vragen. Het kan dus zomaar dat je vriendschappen met vrienden met kinderen nog hechter worden en jullie contact juist frequenter.

Vrienden zonder kinderen

Vriendschappen met vrienden zonder kinderen, hebben het vaak wat lastiger. Iemand die het zelf niet heeft meegemaakt, vindt het misschien moeilijker te begrijpen waarom ze ineens niet zoveel meer van je hoort. Op jouw beurt klets jij misschien liever bij met die andere vriendin, waarmee je wel over darmkrampjes en sprongetjes kunt praten. Er kan ook onzekerheid in het spel zijn: vindt die vriendin je nog wel leuk als je niet zoveel behoefte meer hebt om mee te gaan naar de kroeg of een festival? Of er zijn onjuiste aannames: die vriendin vraagt je niet meer mee naar de kroeg, omdat ze denkt dat jij er niet op zit te wachten nu je een baby hebt, terwijl je dat best nog wel leuk zou vinden.

De eerste van de vriendengroep

Kimberly Houweling is mindsetcoach voor vrouwen. In haar praktijk ontvangt ze vaak vrouwen die hun vriendschappen zien verwateren nu ze moeder zijn geworden. Aan het AD vertelt ze: “Ik herken het ook van toen ik zelf moeder werd. Het contact met sommige vriendinnen werd lastiger omdat ze zich niet konden inleven in mijn nieuwe situatie.” Vrouwen die als eerste moeder worden van hun vriendengroep hebben het volgens Houweling het zwaarst: “Het doet natuurlijk veel met je als je steunpilaren wegvallen. Als je moeder wordt, stel je je prioriteiten bij: andere dingen zijn ineens belangrijker dan je vriendinnen en dat kan tot onbegrip leiden. Ondertussen ben jij je best aan het doen om te ontdekken wie je als moeder bent, is er een kindje dat volledig afhankelijk van je is en wil je nog tijd met je partner doorbrengen. Dat is heel wat.”

Eenzaamheid

Het kan zorgen voor eenzaamheid: “De groep met wie je je eerst identificeerde, voelt misschien niet meer zo passend. En ook kan het zijn dat je onzeker wordt, omdat het lijkt of vrienden zonder kinderen kritiek op je hebben. Zij zouden het zus of zo doen als ze moeder zouden zijn, of zeggen dat iets heus wel kan ondanks je kindje. Je weet dat het uit onervarenheid voortkomt, maar toch.”

Praat juist niet alleen over het moederschap

Haar tip? Communicatie! “Benoem dat steeds laat op de avond iets doen niet meer lukt en vraag of er ook overdag iets gedaan kan worden”, aldus Houweling. “Bepaal voor jezelf wat belangrijk voor jou en je kindje is, en wees er open over naar je vriendinnen.” En realiseer je dat de vrienden waarmee je het niet alleen over het moederschap hebt, heel belangrijk zijn: “Zo blijf je ook aandacht aan je eigen identiteit besteden. Gun het jezelf om af en toe uit die babybubbel te komen: als je leuke dingen doet voor jezelf, zonder je kindje, straalt dat af op je moederschap. Die energie heb je ook gewoon nodig. Daar ben ik van overtuigd.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >