Sara van Gorp

Elke week op Kekmama.nl vijf dingen die een van ons geweldig vindt. Van zwemmen in de zee tot lekkere wijn. Deze week: Sara van Gorp, hoofdredacteur van Kek Mama.

Sara is moeder van Toon (bijna 2) en Ko (6) en woont samen met Mark. Op de redactie loopt ze bijna altijd op enorme hakken, is ze steeds haar telefoon kwijt en kun je haar vinden door op het geluid van haar lach af te gaan.

1. Maxi-jurken

Zwiep over m’n hoofd en klaar. Blaast lekker door als het bloedheet is. En geeft ook niks als m’n benen nog (steeds!) niet bruin zijn, want daar zie je met z’n jurk toch niks van. Laatst nog een extreem hysterisch exemplaar op de kop getikt. Je ziet ’m hieronder in het filmpje. (Ik ben die oververhitte moeder met dat pauwengeval aan en twee kanariegele jongetjes plus man die speelt of hij nooit wat doet. In het echt is Mark juist een heel lieve überzorgzame vader, maar: alles voor een fijn filmpje van Kek Mama.) En hier zie je deze leuke maxi-jurk (staat op mijn zomerverlanglijst, en nog maar € 39,95 ook)  en nog een heleboel toffe maxi-jurken in alle soorten en maten. 

 

2. Waterstuiterbal

Wij klooien deze zomer wat af met de waterstuiterbal. Geweldige uitvinding, hebben we allemaal lol van. Deze is € 2,99 bij Bart Smit.

 

3. Vinho Verde

Laatst ontdekt bij een burenborrel: Vinho Verde. Man, wat lekker. En maar 10% alcohol dus je gaat niet meteen knock-out als je in de zon een glas drinkt voor het eten. Ook als het pestweer is zeer geschikt: door de bubbels erin lijkt het gewoon toch zomer. Bij Grapedistrict.nl (nee, ik heb geen aandelen) hebben ze een heel lekkere voor € 5,99.

 

4. Geweldige hangstoel

Deze hebben we van mijn ouders cadeau gekregen en het is de lekkerst zittende camping/strand/tuinstoel die ik ooit heb gehad. Extra fijn: je kunt ’m opklappen tot formaat uit de kluiten gewassen paraplu. De Lafuma Maxi Pop-up is er in verschillende kleuren, vanaf € 59,-. (Niet goedkoop inderdaad, maar nagenoeg onverwoestbaar.)

 

5. Picknicken om de hoek

Beetje zon, geen regen, nog wat puf over en we zitten te picknicken. Thuis snel een pastaatje koken (of gewoon iets kant-en-klaars opwarmen, Japanse omelet is bij Ko en Toon favoriet). Tas volgooien met bestekspul plus kleed en wij zitten (of eigenlijk: liggen) op het grasveld om de hoek te picknicken. De jongens eten veel beter ook nog en scharrelen tussendoor rond bij speeltuin en waterkraan. Instant vakantiegevoel.

 


 

Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >