Zó ga je om met vervelende opmerkingen over je lichaam na je zwangerschap

17.11.2023 09:00
vervelende opmerkingen lichaam na zwangerschap

De meeste mensen weten inmiddels wel dat het not done is om je ongezouten mening te geven over het lichaam van een vrouw. Laat staan het lichaam van een pas bevallen vrouw. Toch zijn er van die opmerkingen die in eerste instantie oké lijken, maar dat echt niet zijn. Zó ga je ermee om.

“Als je nog even doorgaat met borstvoeding geven, ben je dat gewicht zo kwijt” of “Wanneer ga je weer sporten?” Dit soort opmerkingen klinken onschuldig, maar zijn eigenlijk heel vervelend. Ze maken je er bewust van dat je lichaam niet is zoals het voor je zwangerschap was en pushen je om snel weer een strak lichaam te krijgen. Niet oké dus, maar wat doe je als iemand zoiets tegen je zegt?

Vervelende opmerkingen over je lichaam na je zwangerschap

Jennifer Rollin is therapeut en oprichter van The Eating Disorder Center. Zij weet als geen ander wat voor schade opmerkingen als deze kunnen aanrichten. “Deze ogenschijnlijk positieve en goedbedoelde opmerkingen draaien allemaal om een westers schoonheidsideaal: slank zijn”, aldus Rollin. “Zelfs een compliment als ‘je ziet helemaal niet dat je een baby hebt gekregen’ is schadelijk, want ook daarmee benadruk je het belang van slank zijn. Dit kan ertoe leiden dat iemand een ongezonde relatie ontwikkelt met eten en haar lichaam, omdat ze weet dat de complimenten zullen stoppen als ze niet slank genoeg is. De postpartumperiode is al een kwetsbare tijd en een grote focus op gewicht is echt onwenselijk.”

Zó ga je ermee om

De therapeut adviseert je om een van de volgende zinnen te gebruiken als je een opmerking over je lichaam krijgt:

  • “Ik hou mij liever bezig met mijn baby dan met mijn gewicht”
  • “Ik vind mijn lichaam geweldig, het heeft een baby gemaakt”
  • “Ik wil je vragen om geen opmerkingen over mijn lichaam te maken, omdat ik deze kwetsend en schadelijk vind”

Wees je ervan bewust dat je het volste recht hebt om van onderwerp te veranderen of het gesprek te beëindigen als iemand over je lichaam door blijft praten. Zie het ook als een kans om iemand te leren hoe schadelijk dergelijke opmerkingen zijn. Mensen zijn zich hier vaak niet van bewust. Het belangrijkste is dat de opmerkingen niet onder je huid kruipen. Wees trots op je lijf! Rollin: “Je lichaam heeft iets behoorlijk ongelooflijks gedaan en dat is wat er echt toe doet.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Bron: Scarymommy