duurder-in-2018

De derde dinsdag in september 2017 was een bijzondere Prinsjesdag: een demissionair kabinet, nog geen nieuw regeerakkoord en toch nieuwe maatregelen. Wij zetten op een rij wat duurder wordt in 2018.

Tanken

De accijnzen op benzine en diesel worden vanaf 1 januari opnieuw hoger. Benzine stijgt met 0,648 cent, diesel met 0,389 cent en LPG met 0,270 cent. Gelukkig geen angstaanjagende prijsstijging: gemiddeld reken je 5 euro per jaar meer af bij het tankstation. 

 

Sigaretten

Ook de accijnzen op tabak worden verhoogd. Zo wordt een pakje van twintig sigaretten 18 cent duurder (accijns + btw) en ben je voor een pakje shag van 40 gram 36 cent (accijns + btw) meer kwijt.

 

Premie zorgverzekeringen

In het nieuwe jaar stijgen de meeste zorgpremies. Een overzicht van de vier grootste verzekeraars: Zilveren Kruis doet 2 euro bovenop de huidige premie en komt uit op 119,45 euro, CZ verhoogt met 3,40 naar 116,25, bij VGZ stijgt de premie met 3,25 euro naar 116,20 en Menzis houdt het maandbedrag gelijk op 119 euro.

 

Lees ook
Mama geld-enquête: één op de tien moeders liegt wel eens over geld >

 

Hypotheek

Waar je voorheen nog een maximale lening van 101 procent van de waarde van je woning kon afsluiten, wordt dit in 2018 verlaagd naar 100 procent. Dit betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en financieringskosten te betalen.

 

Te hard rijden

Rij je te hard, dan moet je in het nieuwe jaar meer dokken. De stijging komt uit op 1 euro tot meer dan 35 euro per kilometer (afhankelijk van de gereden snelheid) maar vooral de boetes buiten de bebouwde kom worden hoger. Wie op dit moment buiten de bebouwde kom bijvoorbeeld 30 km/h te hard rijdt, riskeert een boete van 275 euro. In 2018 gaat dat 312 euro kosten. 

 

Energierekening

Volgend jaar wordt de energierekening per gezin gemiddeld 70 euro hoger. Deze stijging wordt veroorzaakt door de ‘Opslag Duurzame Energie’ (een extra belasting die elke energieafnemer moet betalen) en de verhoogde energiebelasting door het kabinet.

 

Verhoging van het lage btw-tarief

Wat je ongetwijfeld flink gaat voelen in je portemonnee: de verhoging van het lage btw-tarief (6 procent) naar 9 procent. De verandering gaat pas in 2019 in, maar toch goed om nu al op de hoogte te zijn. Zo worden niet alleen je dagelijkse boodschappen duurder, ook een dagje uit of een bezoek aan de kapper gaat je meer kosten. RTL Nieuws heeft een paar handige berekeningen gemaakt: 

  • Boodschappen
    Een doorsnee gezin van twee ouders, een kind van 10 en een kind van 4 jaar is volgens het Nibud nu zo'n 20,84 euro per dag kwijt aan voeding. Straks zal dat 21,43 euro zijn. Het is 'slechts' 59 cent meer per dag, maar op jaarbasis praten we wel over 215 euro aan extra kosten.
  • Dagje uit
    Een bezoekje aan de Efteling voor vier volwassenen (opa, oma, vader, moeder) en twee kinderen (10 en 4 jaar) kost je nu inclusief parkeren 247 euro. Als de verhoging van de btw in 2019 is ingevoerd - en de entreeprijzen gelijk blijven - betaal je 7 euro meer.
  • Kapper
    Nederlanders gaan gemiddeld zo'n acht keer per jaar naar de kapper. De prijs die we daar per bezoek voor betalen is gemiddeld 25 euro. Per jaar zijn we nu dus zo'n 200 euro per persoon kwijt. Na de verhoging is dat bijna 6 euro per jaar meer. Voor een gezin met vier personen betekent dat een stijging van de kosten met 24 euro.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >