duurder-in-2018

De derde dinsdag in september 2017 was een bijzondere Prinsjesdag: een demissionair kabinet, nog geen nieuw regeerakkoord en toch nieuwe maatregelen. Wij zetten op een rij wat duurder wordt in 2018.

Tanken

De accijnzen op benzine en diesel worden vanaf 1 januari opnieuw hoger. Benzine stijgt met 0,648 cent, diesel met 0,389 cent en LPG met 0,270 cent. Gelukkig geen angstaanjagende prijsstijging: gemiddeld reken je 5 euro per jaar meer af bij het tankstation. 

 

Sigaretten

Ook de accijnzen op tabak worden verhoogd. Zo wordt een pakje van twintig sigaretten 18 cent duurder (accijns + btw) en ben je voor een pakje shag van 40 gram 36 cent (accijns + btw) meer kwijt.

 

Premie zorgverzekeringen

In het nieuwe jaar stijgen de meeste zorgpremies. Een overzicht van de vier grootste verzekeraars: Zilveren Kruis doet 2 euro bovenop de huidige premie en komt uit op 119,45 euro, CZ verhoogt met 3,40 naar 116,25, bij VGZ stijgt de premie met 3,25 euro naar 116,20 en Menzis houdt het maandbedrag gelijk op 119 euro.

 

Lees ook
Mama geld-enquête: één op de tien moeders liegt wel eens over geld >

 

Hypotheek

Waar je voorheen nog een maximale lening van 101 procent van de waarde van je woning kon afsluiten, wordt dit in 2018 verlaagd naar 100 procent. Dit betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en financieringskosten te betalen.

 

Te hard rijden

Rij je te hard, dan moet je in het nieuwe jaar meer dokken. De stijging komt uit op 1 euro tot meer dan 35 euro per kilometer (afhankelijk van de gereden snelheid) maar vooral de boetes buiten de bebouwde kom worden hoger. Wie op dit moment buiten de bebouwde kom bijvoorbeeld 30 km/h te hard rijdt, riskeert een boete van 275 euro. In 2018 gaat dat 312 euro kosten. 

 

Energierekening

Volgend jaar wordt de energierekening per gezin gemiddeld 70 euro hoger. Deze stijging wordt veroorzaakt door de ‘Opslag Duurzame Energie’ (een extra belasting die elke energieafnemer moet betalen) en de verhoogde energiebelasting door het kabinet.

 

Verhoging van het lage btw-tarief

Wat je ongetwijfeld flink gaat voelen in je portemonnee: de verhoging van het lage btw-tarief (6 procent) naar 9 procent. De verandering gaat pas in 2019 in, maar toch goed om nu al op de hoogte te zijn. Zo worden niet alleen je dagelijkse boodschappen duurder, ook een dagje uit of een bezoek aan de kapper gaat je meer kosten. RTL Nieuws heeft een paar handige berekeningen gemaakt: 

  • Boodschappen
    Een doorsnee gezin van twee ouders, een kind van 10 en een kind van 4 jaar is volgens het Nibud nu zo'n 20,84 euro per dag kwijt aan voeding. Straks zal dat 21,43 euro zijn. Het is 'slechts' 59 cent meer per dag, maar op jaarbasis praten we wel over 215 euro aan extra kosten.
  • Dagje uit
    Een bezoekje aan de Efteling voor vier volwassenen (opa, oma, vader, moeder) en twee kinderen (10 en 4 jaar) kost je nu inclusief parkeren 247 euro. Als de verhoging van de btw in 2019 is ingevoerd - en de entreeprijzen gelijk blijven - betaal je 7 euro meer.
  • Kapper
    Nederlanders gaan gemiddeld zo'n acht keer per jaar naar de kapper. De prijs die we daar per bezoek voor betalen is gemiddeld 25 euro. Per jaar zijn we nu dus zo'n 200 euro per persoon kwijt. Na de verhoging is dat bijna 6 euro per jaar meer. Voor een gezin met vier personen betekent dat een stijging van de kosten met 24 euro.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Je sterk houden als je verdrietig bent: veel moeders doen het om hun kinderen te beschermen. Maar Karen Johnson, een Amerikaanse blogger en moeder van drie, verbergt haar emoties niet langer.

'Ik leer mijn kinderen dat zelfs de sterkste mensen huilen', schrijft ze op Scary Mommy.

 

Leugen

‘Ik las een interview met Angelina Jolie, waarin ze zei dat ze na de scheiding met Brad onder de douche huilde. Niet voor het oog van haar kinderen, want die moesten denken dat alles goed zou komen’, vertelt Karen. ‘Dat raakte me. Als moeder begreep ik haar – het is toch onze taak om onze kinderen te troosten? Te zeggen dat ze niet bang moeten zijn en dat alles goed komt, zelfs als dat niet zo is?’
Karen herinnert zich dat ze een paar jaar geleden met haar drie kinderen – toen 6, 4 en 2 – in de kelder ging schuilen voor een tornado. ‘Mijn man was niet thuis en ik fluisterde tegen de kinderen: ‘Het komt allemaal wel goed.’ Wat een leugen was, want ik had geen idee. Maar ik dacht: als moeder moet je soms tegen je kinderen liegen om je werk als mama goed te doen.’

 

Lees ook:
Moeders huilen niet: 'Ik vind het moeilijk om mijn kinderen mijn tranen te laten zien' >


 

De waarheid van het moederschap

Inmiddels ziet Karen het anders. ‘Op een dag zagen mijn kinderen me breken. Ze zagen dat ik bang was en dat ik huilde. Ik zei niet dat alles goedkwam. En dat was goed – want weet je wat ik de afgelopen jaren van het moederschap en het huwelijk heb geleerd? Dat het oké is – zelfs noodzakelijk – dat mijn kinderen andere gevoelens bij mij zien dan geluk, vreugde en geduld.’
Karen vindt nog steeds dat moeders sterk, betrouwbaar en geruststellend moeten zijn voor hun kinderen. ‘Maar het is net zo belangrijk dat mijn kinderen weten dat hun moeder menselijk is. Iemand die gevoelens heeft, die soms even breekt, maar ook weer opkrabbelt. Hoe kan ik ze leren dat het goed is om emoties te hebben, als ik die zelf niet uit? Laatst huilde ik, maar daarna waste ik mijn gezicht en stond ik er weer. Dát is de moeder die ik wil zijn. Iemand die haar kinderen soms de waarheid laat zien van het moederschap. Ik wil dat ze weten dat zelfs op hun ergste dagen de wolken zullen verdwijnen en de zon zal doorbreken. Dat ze oké zullen zijn en dat zelfs de sterkste mensen huilen.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

moeders-altijd-boos

Er zijn van die dagen dat je kind maar één sok hoeft te laten slingeren voordat de stoom uit je oren vliegt. En zo vreemd is dat helemaal niet: blogger Karen Jonson legt op Scary Mommy uit waarom.

‘Boosheid komt altijd voort uit een andere emotie’, schrijft ze.

 

Onderzoek

Karen vervolgt: ‘In dit onderzoek wordt uitgelegd dat boos worden vaak een onderliggende oorzaak heeft: je voelt je onbegrepen, onbelangrijk, onzichtbaar of machteloos tegenover anderen. En vervolgens moeten de mensen van wie je houdt het ontgelden.’ Volgens de blogger is praten de beste manier om hier als moeder mee om te gaan. ‘Vertel waar je behoefte aan hebt, zodat je niet hoeft te exploderen om één klein ding.’

 

Lees ook
'Ik vertel mijn kind liever wat er in míj omgaat dan boos te worden' >

 

'Rondje lopen'

Of, schrijft Karen verder, ‘Loop een rondje buiten, haal een frisse neus en bedenk wat het probleem is: ben je oververmoeid? Heb je te veel aan je hoofd? Houden je kinderen zich niet aan hun afspraken? Zet voor jezelf op een rij wat jou boos heeft gemaakt en kijk wat je hiertegen kunt doen. Niemand verdient het om te leven in een huis vol boosheid - je gezin niet en jij niet. Máár: accepteer ook dat je af en toe je dag niet hebt.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >