(Schoon)ouders die zich bemoeien met de opvoeding: dít vinden jullie ervan

30.03.2022 13:20
opa en oma vragen om knuffel kus zoen grootouders Beeld: Getty Images

Onlangs legden wij de Kek Mama-lezeressen een stelling voor: ‘Ik wil niet dat mijn ouders zich bemoeien met de opvoeding van mijn kind’. Er werd massaal op gereageerd.

En wat blijkt? De meningen zijn behoorlijk verdeeld.

  • Lisette: “Mijn vader en zijn vrouw passen twee dagen op, dus voeden ze onze dochter toch ook op? Onze normen en waarden zijn gelukkig hetzelfde, maar wanneer ze twee dagen daar is zullen zij haar dus ook opvoeden/bijsturen/corrigeren/aanmoedigen. Ik denk niet dat je oppassen en opvoeden los van elkaar kunt zien als dat structureel twee dagen oppassen is. En ik ben daar blij om!”
  • Cobette: “Vrijblijvende tips geven mag. Maar ik beslist toch echt zelf hoe ik mijn kinderen opvoed.”
  • Marja: “Als grootouders oppassen is dit al een deel opvoeden. En wat is hier erg aan? Ik woonde bij mijn ouders om de hoek. Mijn moeder gaf haar mening over bepaalde zaken en ook aan mijn zoon. Hij is er niet slechter door geworden. Ik zeg altijd: ‘Mijn zoon had twee moeders.’ Heerlijk toch?”
  • Ilona: “Mijn kinderen gaan soms even daar op bezoek, daar houdt het bij op. En zo blijft het. Heb ook mezelf opgevoed dus mijn kinderen voed ik ook zelf op (alleenstaande ouder).”
  • Eleo: “Als mijn familie zich met de opvoeding van mijn zoontje bemoeit, doen ze dit met alle liefde en wijsheid. Dus graag! Of ik er iets mee doe is iets anders, ben nogal dwars ;).”
  • Madelon: “Opvoeden doen wij wel, laat ze maar lekker opa/oma zijn.”
  • Anouk: “Ik denk dat het enigszins ervan afhangt. Als je ouders zowat de halve week de verzorgers zijn, vind ik dat ze inspraak zouden moeten hebben. Als het zo is bij ons, waar mijn kind de grootouders maar zelden ziet, en dan ook alleen als bezoekje, dan niet.”
  • Sanne: “(Schoon)ouders horen zich niet te bemoeien, die tijd hebben ze gehad. Zijn wij er niet bij omdat zij even oppassen? Dan mogen ze zeker wat zeggen van haar gedrag, maar zijn wij er bij dan is dat aan ons als ouders.”
  • Michelle: “Opvoeden horen de ouders te doen. Zou er niet aan moeten denken dat mijn ouders dat zouden moeten doen.”

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >