Slenteren door een vreemde stad

18.06.2015 11:12

Hoofdredacteur Sara van Gorp (41) woont samen met Mark en zoons Ko (5) en Toon (10 maanden).

Voordat Mark en ik verkering kregen (deze maand zowaar tien jaar geleden, feest!) vierde ik mijn vakanties zo: in m’n eentje. In een stad. Slenterend. Terrassend. Soms met een gezellige gelegenheidsmeneer. Ik nam mezelf mee uit eten en vermaakte me uitstekend. Behalve in Lissabon. Geen terras te bekennen en ik werd als een buitenaards wezen aangestaard als ik op m’n paasbest in een restaurant verscheen om met mezelf en mijn schrijfboekje te dineren.

Nee, dan Barcelona. Met stad én strand en weirde gesprekken met callgirls tijdens de sangria. En niet te vergeten met de Italiaanse pizzeria-ober Alex (hoe klassiek wil je het hebben) met wie ik avond aan avond door de mooie nacht naar zijn appartement scooterde en die een kneitergestoorde tattoognoom op z’n rug had die rode levenselixers brouwde.

Of Andrew in New York die me de muurschilderingen in Harlem liet zien die hij met z’n leerlingen had gemaakt. Leerlingen die ‘Master, Master!’ roepend achter ’m aanliepen terwijl de gospels uit de kerken daverden (ja, het was zondag).

En nu. Een huis, een samenlevingscontract en twee jongetjes verder krijg je mij met nog geen tien paarden in m’n eentje het land uit. Sterker nog, het huis voor een nacht verlaten is al een krachtsinspanning. De mama-watcher alias Toon en ook Ko en Mark hebben een nogal magnetische werking. Ik wil thuis zijn, kroelen, zorgen. Wie had dat gedacht. Komt wel weer. Ooit. Dat slenteren in m’n eentje door een onbekende stad. En dan zonder gezellige gelegenheidsmeneer.

In dit nummer lees je het verhaal van Joan Makenbach, single moeder die elke zomer twee weken naar Las Vegas vertrekt. Zonder kind. Ontaard, zeggen ze dan. Nou, ik zou wel víer weken kinderloos op vakantie willen als ik single moeder was. Die keren dat ik een week voor de jongetjes zorgde in m’n eentje, dacht ik steeds: al die singles die dit jaren zo doen, heilig respect.

Wil je Kek Mama 07-2015 online bestellen? Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.