Schooluniformen verplichten? ‘Lijkt me heerlijk, geen gezeur in de ochtend’

06.06.2024 11:00

Het bevorderen van gelijkheid tussen leerlingen én minder gestress in de ochtend. Moeten we schooluniformen verplichten? Dit is hoe jullie erover denken.

Dana is het er overduidelijk niet mee eens: “Absoluut niet 👎🏽 past in het kader van propaganda en hokjes denken. Waar we toch juist vanaf moeten?! 🤷🏽‍♀️ ontplooiing van het kind, expressie, creativiteit is waar we meer naar toe mogen als je het mij vraagt. Dikke NEE dus.”

Ramona ziet het juist wel zitten: “Lijkt me heerlijk, geen gezeur in de ochtend. En geen gezeur wie wel of geen dure merkkleding heeft.”

Lydia ook: “Ik zou t niet erg vinden. Geen getreiter om kleding, en hoeven ze alleen in weekend knappe kleding aan. Scheelt een hoop.”

Francisca heeft er goede ervaringen mee: “Tijdens mijn tienerjaren in Australië vond ik dit heerlijk. Geen gedoe over welke kleding in de ochtend. Iedereen was gelijk en hetzelfde.”

Sharon zweert erbij: “Wij wonen in Miami en iedereen draagt hier een school uniform. Lekker makkelijk, geen gezeur over kleding/merken, geen pesten en ideaal met drie jongens. 💙💙💙 Ik zweer erbij!”

Mamaboetiek twijfelt: “Ik weet niet zeker of ik bij mijn antwoord blijf. Maar in eerste instantie zeg ik oneens. Mijn kleuter van 4 vindt het best moeilijk om naar school te gaan, blijft liever bij mij. Maar wat ze elke ochtend heerlijk vindt om te doen is haar kleding uitzoeken en aantrekken. Alsof ze daardoor ook iets heel eigen meeneemt naar school. Stukje thuis, stukje zichzelf. Het voelt alsof ze anders echt 5 dagen per week helemaal weg is ofzo?!?! Met eigen kledingkeuze neemt ze veel van zichzelf mee.”

Anniek ziet de voor en tegens: “Heeft twee kanten. Jammer dat je zelf niet meer kunt kiezen wat je aantrekt. Het zal ook niet iedereen even goed staan. Aan de andere kant zou het misschien wel helpen tegen pesten. Gezinnen die niet veel te besteden hebben zullen dit denk ik heel prettig vinden. Je hebt dan minder kleding nodig en het valt niet op als kinderen iets niet van een bepaald merk hebben.”

Tessa vindt dat kinderen zelf mogen kiezen wat ze aantrekken: “Echt niet !!!!!! Je draagt wat je zelf fijn vindt. Het is ook je identiteit! Ouders kunnen hun kinderen soms wel beter leren wat wel en niet passend bij de leeftijd is.”

Sophie ook: “Nee kinderen moeten aantrekken wat ze zelf willen (mits gepast) en waar ze zich fijn in voelen. 🙌 en ik zie reacties dan worden ze niet gepest ? Kinderen kunnen elkaar overal om pesten niet alleen over kleding…”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.