Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: slaaf van mijn telefoon.

 

Daar zitten ze op de achterbank, mijn twee bloedjes. Het liefste in mijn leven. En wat doe ik? Ik zit te appen. Achter het stuur. Het stoplicht staat op rood, oké. Maar toch: hoe ongelofelijk sneu ben ik. En niet dat het van levensbelang is hè. Geen groots familiedrama of wereldschokkende spoedjes. Nee, simpelweg uit gewoonte.

Appen op de gang, stiekem. Doe ik ook. Tijdens zo’n vakantie dat mail, Facebook en Twitter in de ban zijn gedaan door wederhelft. Wifi-detox. Want: ‘De fijnste dagen met de kinderen zijn die zonder telefoon.’ Ik ben het met hem eens, maar hé, appen zit niet expliciet in de deal (Toch? Grijns ik als ik word betrapt) dus pak ik tussen het relaxen door nog wat werk op.

More content below the advertising

Ik ben een slaaf van mijn telefoon en ik vind het nog lekker ook. Even een mailtje afhandelen in de file. Tussen het koken door Facebook checken. Een appje naar een  liefdesverdrietige vriendin tijdens een avond Netflixen met wederhelft. Die zich wild ergert, want van het type dat een paar keer per jaar dreigt z’n telefoon ‘voor altijd de deur uit te doen’. Vanwege onruststokend onding.

Met mij als lichtend voorbeeld is het geen wonder dat die telefoon onweerstaanbaar is voor kinderklauwtjes. Spelletjes zitten er niet op, maar joelend ermee rondsjouwen voldoet voor de jongste des huizes. Aangezien ik voor het gemak (in tijden van hemeltergend gegil is alles geoorloofd) ben vergeten het blijf-van-mijn-telefoon-af mee te nemen in de opvoeding, doet hij dat ook dagelijks. En vanwege het gammele hoesje waar m’n telefoon continu uitvalt, dreigt die lifeline het dus ook geregeld te begeven.

Dus: hij gaat voortaan vaker op vliegtuigstand, spreek ik mijzelf streng toe. Maar eerst google ik nog even op hooligan-proof hoesje, kunnen ze op de achterbank voortaan met m’n telefoon spelen. En dagdroom ik gewoon wat bij rood.

SARA

Sara van Gorp (42) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

In het artikel ‘Dat ding eet nog net niet mee’ in Kek Mama 04-2016 lees je wat ervan kan komen als je allebei niet van je telefoon af kunt blijven.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Andere ouders die vertellen hoe jij het aan moet pakken: voor velen herkenbaar. Maar dat ze ook ongevraagd je kind bestraffen of bekritiseren? Dat moet eens afgelopen zijn, vindt moeder en blogger Sa'iyda Shabazz.

'Je weet niet wat voor schade je een kind dat je niet kent toebrengt', schrijft ze op haar blog.

More content below the advertising

 

Geen reden

Sa'iyda voelt regelmatig blikken van andere ouders of volwassenen in haar rug prikken, zodra ze ergens met haar zoon is. Dat is nog tot daaraan toe, vindt ze. ‘Maar er wordt een grens overschreden zodra een vreemde mijn kind in het openbaar gaat bestraffen – waar ik notabene bij ben.’ Ze vindt dat iemand anders geen enkele reden heeft om haar zoon te disciplineren. ‘Tenzij mijn kind diegene lichamelijk letsel toebrengt of in gevaar brengt.’

 

Lees ook:
'Mijn schoonmoeder bemoeit zich met elk detail van mijn opvoeding' > 


Kritiek

Sa'iyda vraagt zich af hoe mensen het in hun hoofd halen om een kind dat ze niet kennen, zomaar kritiek te geven. ‘Zij hebben niet de vrijheid om het heft in eigen handen te nemen. Voor henzelf lijkt het misschien alsof de ouder of verzorger het kind niet in de gaten houdt, maar je weet nooit hoe de situatie is.’

Zo noemt ze een voorval waarbij ze met haar zoon in een wachtkamer zat en plotseling een belangrijk telefoontje kreeg. Haar zoon werd rusteloos en een man naast hem begon met hem kiekeboe te spelen. ‘Dat ging prima, tot een andere man plotseling blafte: ‘Hé jongen, hou je mond!’ Bizar’, zegt Sa’iyda. ‘Ten eerste was mijn zoon niet luidruchtig, ten tweede had hij mij op de schouder moeten tikken en er iets tegen míj over moeten zeggen. Tegen een kind moet je niet gaan schreeuwen.’

 

Kalm blijven

Ze vindt het belangrijk dat volwassenen eerst nadenken voordat ze uitvallen tegen een vreemd kind. ‘Je weet nooit welke gevolgen dit voor een kind heeft. Blijf gewoon rustig en praat met de volwassene die bij hem is. En heus, de meeste ouders zullen echt niet boos op je zijn als je ze vriendelijk vraagt om met hun kind te praten.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Dat je leven verandert als je kinderen krijgt, is te verwachten. Maar dat het wel eens een tikje erger kan zijn dan je dacht, bewijzen deze grappige foto's van BuzzFeed

Weemoed

More content below the advertising
ouders voor en na kinderen

 

De zaterdagavond: energieker dan ooit

ouders voor en na kinderen

 

Ooit de sterkste... nooit de sterkste

ouders voor en na kinderen

 

Lees ook:
Ouders delen geniale 'parenting hacks' op Twitter >

 

Cheers

ouders voor en na kinderen

 

Fijne kerst, maar wij slaan een jaartje over

ouders voor en na kinderen

 

Weg met de wilde haren...

ouders voor en na kinderen

 

...en dat sexy gevoel

ouders voor en na kinderen

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >