Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: kroelen op het kleed.

 

December-management. Vlak na de herfstvakantie begon ik er al over te mijmeren. Sinds Ko (net na Sinterklaas geboren) strekt deze maand zich voor me uit als een eindeloze
aaneenschakeling feestelijkheden die leuk zouden kunnen zijn, als het er niet zo ontzettend veel achter elkaar waren.

Dus dit jaar besloten: geheel tegen mijn natuur in spijbel ik zo veel mogelijk. De familie-sinterklaasavond: ik was er niet bij, want één avond (the one and only 5 december) is zat. Schooltraktatie: niet de tot diep in de nacht geweldige Cars-fruitspiesjes maken zoals vorig jaar, maar iets makkelijks met popcorn. Kerst: geen tournee met een auto vol eten langs diverse adressen in het land, maar met z’n vieren lekker BBQ’en op een Canarisch eiland (en gewoon op tweede kerstdag terugvliegen).

Dat spijbelen trek ik zo veel mogelijk door. Toen Ko nog een baby was, kreeg hij de broccoli, pompoen en aardappel apart gepureerd. Zodat hij ‘pure smaken kon leren kennen’. Mijn idee was het niet (ik zeg: gedoe), maar wederhelft had ergens gelezen dat het goed werkte
en ach: we hadden toch de tijd. Nu eet Toon complete stamppotten met witlof, ham én kaas erdoorheen. Bakken Japanse omelet met sugarsnaps en ketjapnoedels schuift-ie eigenhandig naar binnen. Hoezo biologische, apart gepureerde worteltjes? Die tijd steek ik liever in kroelen op het kleed met een van de drie heren des huizes. Dus maken we die maaltijden een paar keer per week niet zelf, we betrekken ze van de grootgrutter om de hoek die kant-en-klaarmaaltijden heeft zonder E-nummers. Een verademing.

Een kerstboom? Ik denk er nog eens over. Een paar kerstkransjes in de koffer doet het vast ook. Wie weet heb ik dan straks voor het eerst sinds zes jaar weer eens zin mijn eigen januari-verjaardag ordentelijk te vieren. Plop!

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (5) en Toon (1).

 

Spijbelen met kerst, geen familiediner, maar Netflix en pannenkoeken. In Kek Mama 13-2015 lees je het hele verhaal van Single moeder Noor. Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

bruiloft-laat-kind-thuis

Moeder Christine Burke en haar man hebben er een hekel aan als ze kinderen op een bruiloft zien. Op Scary Mommy legt ze uit waarom.

‘Kinderen van directe familie zijn natuurlijk welkom, maar verder moeten de bruid en bruidegom zich volledig kunnen focussen op hún grote dag. Niet op jouw kind dat op een stoel staat en alle aandacht naar zich toetrekt’, schrijft ze.

 

'Iedereen smelt'

Christine vindt kinderen in een mini-pakje of wit jurkje schattig om te zien, maar ze is van mening dat ze te vaak de show stelen op een bruiloft en niet altijd op de goede manier. ‘Iedereen smelt als een klein kind gaat dansen of zichzelf insmeert met taart. Kinderen vragen al snel alle aandacht en dat is oneerlijk voor de bruid en bruidegom, die jaren met hun grote dag bezig zijn geweest. Om over het gehuil of geschreeuw van kinderen nog maar te zwijgen.’

 

Lees ook
Fotoserie: 14x het bewijs dat kinderen de show stelen op een bruiloft >

 

'Kinderen niet welkom'

‘Mijn man en ik hadden bewust op de uitnodiging van ons feest geschreven dat kinderen niet welkom waren’, vervolgt de blogger. ‘Een bruiloft is duur en we wilden dat onze gasten konden eten, drinken en feesten hoeveel ze wilden. Ik vertikte het om te betalen voor een kind dat aan het diner een woedeaanval krijgt omdat hij niet lust wat op tafel staat.’

 

Speelhoek

Daarom heeft Christine een boodschap voor alle ouders: ‘Doe me een lol en laat je kinderen lekker thuis. Wie wordt er nu blij van om tijdens de bruiloft om het kwartier naar de wc te moeten met je peuter. Of je kind steeds weg te moeten trekken van de dansvloer omdat het koppel samen de openingsdans doet. Eerlijk is eerlijk: bruiloften zijn niet voor kinderen bedoeld. Ook niet als er een speelhoek is ingericht.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >