Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: bijzondere vaders.

 

Ik heb twee vaders. Eén die op z’n achttiende knetterverliefd werd op mijn moeder toen ze chansons kwam zingen op zijn jongenslyceum. Waarna ze – ongetrouwd en nog geen twintig – een liefdesbaby maakten (ik!) en mijn katholieke oma drie dagen niet kon spreken toen ze het nieuws had gehoord. Er werd alsnog romantisch getrouwd in een jurk met paarse bloemetjes (wit was out of the question, zo ging dat toen) – en twee kinderen en twee jaar later werd er gescheiden.

Waarna mijn tweede vader ten tonele verscheen. Dwarsfluitist was hij bij het bandje waar mijn moeder een keer kwam meezingen. Dat dit broekie van twintig geen rechtsomkeert heeft gemaakt toen hij doorkreeg dat er ook nog een baby en een peuter aan vastzat, vind ik tot op de dag van vandaag een fantastisch mirakel. Net als ik het een wonder vind dat mijn vier piepjonge ouders (mijn eerste vader was intussen ook hertrouwd) het voor elkaar hebben gekregen jarenlang zo verstandig voor ons te zorgen. Nooit ook maar één rottige opmerking over elkaar, jaarlijks een etentje in Het Wapen van Bladel om ‘de meisjes’ uitgebreid te bespreken en zelfs nu nog komen ze bij elkaar langs. Luxe als kind: opgevoed worden door vier ouders met vier verschillende visies. Geen vaders (en   moeders) op een voetstuk, maar zelf nadenken en weten dat een mening een mening is.

Luxe ook om twee vaders te hebben, een papa (Joep, m’n eerste vader) en een daddy (Geurt, m’n tweede vader). En te merken dat nature en nurture uiteindelijk volledig door elkaar heen lopen. Of zoals mijn tante laatst al zei: “Hee, je hebt dezelfde kleine oortjes als Geurt.”

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (5) en Toon (9 maanden).

In deze Kek Mama ter ere van Vaderdag lekker veel verhalen van vaders. Natuurlijk weer een erg fijne column van onze Jan Heemskerk. En journalist Thomas Braun met een geestig verhaal over zijn elfjarige (intussen ex-)vegetariër. En een papadagboek van ontdekking Harold de Croon (nooit eerder een stuk geschreven, maar man, wat is het mooi).

 

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

bruiloft-laat-kind-thuis

Moeder Christine Burke en haar man hebben er een hekel aan als ze kinderen op een bruiloft zien. Op Scary Mommy legt ze uit waarom.

‘Kinderen van directe familie zijn natuurlijk welkom, maar verder moeten de bruid en bruidegom zich volledig kunnen focussen op hún grote dag. Niet op jouw kind dat op een stoel staat en alle aandacht naar zich toetrekt’, schrijft ze.

 

'Iedereen smelt'

Christine vindt kinderen in een mini-pakje of wit jurkje schattig om te zien, maar ze is van mening dat ze te vaak de show stelen op een bruiloft en niet altijd op de goede manier. ‘Iedereen smelt als een klein kind gaat dansen of zichzelf insmeert met taart. Kinderen vragen al snel alle aandacht en dat is oneerlijk voor de bruid en bruidegom, die jaren met hun grote dag bezig zijn geweest. Om over het gehuil of geschreeuw van kinderen nog maar te zwijgen.’

 

Lees ook
Fotoserie: 14x het bewijs dat kinderen de show stelen op een bruiloft >

 

'Kinderen niet welkom'

‘Mijn man en ik hadden bewust op de uitnodiging van ons feest geschreven dat kinderen niet welkom waren’, vervolgt de blogger. ‘Een bruiloft is duur en we wilden dat onze gasten konden eten, drinken en feesten hoeveel ze wilden. Ik vertikte het om te betalen voor een kind dat aan het diner een woedeaanval krijgt omdat hij niet lust wat op tafel staat.’

 

Speelhoek

Daarom heeft Christine een boodschap voor alle ouders: ‘Doe me een lol en laat je kinderen lekker thuis. Wie wordt er nu blij van om tijdens de bruiloft om het kwartier naar de wc te moeten met je peuter. Of je kind steeds weg te moeten trekken van de dansvloer omdat het koppel samen de openingsdans doet. Eerlijk is eerlijk: bruiloften zijn niet voor kinderen bedoeld. Ook niet als er een speelhoek is ingericht.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >