Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: bijzondere vaders.

 

Ik heb twee vaders. Eén die op z’n achttiende knetterverliefd werd op mijn moeder toen ze chansons kwam zingen op zijn jongenslyceum. Waarna ze – ongetrouwd en nog geen twintig – een liefdesbaby maakten (ik!) en mijn katholieke oma drie dagen niet kon spreken toen ze het nieuws had gehoord. Er werd alsnog romantisch getrouwd in een jurk met paarse bloemetjes (wit was out of the question, zo ging dat toen) – en twee kinderen en twee jaar later werd er gescheiden.

Waarna mijn tweede vader ten tonele verscheen. Dwarsfluitist was hij bij het bandje waar mijn moeder een keer kwam meezingen. Dat dit broekie van twintig geen rechtsomkeert heeft gemaakt toen hij doorkreeg dat er ook nog een baby en een peuter aan vastzat, vind ik tot op de dag van vandaag een fantastisch mirakel. Net als ik het een wonder vind dat mijn vier piepjonge ouders (mijn eerste vader was intussen ook hertrouwd) het voor elkaar hebben gekregen jarenlang zo verstandig voor ons te zorgen. Nooit ook maar één rottige opmerking over elkaar, jaarlijks een etentje in Het Wapen van Bladel om ‘de meisjes’ uitgebreid te bespreken en zelfs nu nog komen ze bij elkaar langs. Luxe als kind: opgevoed worden door vier ouders met vier verschillende visies. Geen vaders (en   moeders) op een voetstuk, maar zelf nadenken en weten dat een mening een mening is.

Luxe ook om twee vaders te hebben, een papa (Joep, m’n eerste vader) en een daddy (Geurt, m’n tweede vader). En te merken dat nature en nurture uiteindelijk volledig door elkaar heen lopen. Of zoals mijn tante laatst al zei: “Hee, je hebt dezelfde kleine oortjes als Geurt.”

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (5) en Toon (9 maanden).

In deze Kek Mama ter ere van Vaderdag lekker veel verhalen van vaders. Natuurlijk weer een erg fijne column van onze Jan Heemskerk. En journalist Thomas Braun met een geestig verhaal over zijn elfjarige (intussen ex-)vegetariër. En een papadagboek van ontdekking Harold de Croon (nooit eerder een stuk geschreven, maar man, wat is het mooi).

 

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >