Rachel over haar miracle mornings: ‘Alles heb ik geprobeerd; van meditatie tot medicatie, niets hielp’

28.09.2023 14:46
Rachel Siwaletti de Huismuts Fotografie: Mark Groeneveld

Sinds Rachel ”de Huismuts’ Siwaletti elke dag om 05.00 uur opstaat, kan ze de hele wereld aan. “Ik slaap beter, ik lees meer, leer veel en ben geduldiger dan ooit.”

“Een paar maanden geleden zat ik niet lekker in mijn vel. Ik sliep slechter dan ooit, en dat zegt wat, want ik heb heel mijn leven al moeite met inslapen. Alles heb ik geprobeerd; van meditatie tot medicatie, niets hielp. Dus pas als ik letterlijk omviel van vermoeidheid ging ik naar bed, dat was zelden voor half twee. Hierdoor raakte ik steeds vermoeider.”

Toen viel haar oog op het boek Miracle morning, waarin met behulp van zes gewoontes in de ochtend meer focus, positiviteit, regelmaat en bewustzijn wordt beloofd. Het triggerde haar meteen. “Het idee is dat je elke dag een uur eerder opstaat dan normaal en dat uur helemaal aan jezelf besteedt, aan de hand van zes stappen die elk tien minuten duren.”

Miracle morning

Rachel verslond het boek en begon twee dagen later haar ‘nieuwe leven’. Met, vooruit, aanvankelijk lichte twijfel. “Normaal sta ik om zeven uur op om Pip en Rosie op tijd naar school te krijgen. Daar had ik al de grootste moeite mee, want ik snooze minstens acht keer voor ik eruit ga! Voor een miracle morning moest de wekker voortaan op zes uur, dat leek me onmogelijk.” Toch ging ze ervoor… en het werkte. “Wat blijkt? Je staat wezenlijk anders op als je daarvoor bewust kiest, als je besluit dat dit jouw uur is. Sterker nog: algauw besloot ik er nog een uur aan vast te plakken: van vijf tot zes uur doe ik mijn miracle morning en het uur erna besteed ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling: webinars kijken, opvoedboeken lezen. Uitsluitend dingen die voeden, niet vullen – dus domweg een serie bingen hoort daar niet bij.”

Nieuw patroon

Dit nieuwe patroon vroeg wel om een kleine aanpassing, want wie om vijf uur opstaat, kan niet pas om half twee gaan slapen. “Tegenwoordig ga ik dus rond tienen naar bed, en het grootste cadeau is: ik slaap zonder problemen in en spring eruit zodra de wekker gaat. Ik win slaap én tijd – want wanneer de kinderen wakker worden ben ik al gedoucht en aangekleed. Ik begin mijn dag zonder haast en stress.” Omdat Rachel de miracle mornings niet als verplichting ziet, gaat het haar heel makkelijk af. “Ik ‘moet’ dit van niemand, ik gun mezelf dit: elk uur dat ik op deze manier aan mezelf besteed is meegenomen. In vakanties en de weekenden geniet ik juist enorm van de slow mornings, waarin we eindeloos in onze pyjama lopen en pas om elf uur ontbijten. Heerlijk.”

Tegelijkertijd kijkt ze er tijdens die dagen alweer naar uit om vroeg op te staan: het geeft haar een gevoel van regie. “Vanuit een rustige start bepaal ik heel bewust zelf hoe mijn dag eruitziet. Ik laat me niet meer overnemen door de agenda, appjes, mailtjes of verwachtingen van anderen. Elke dag begin ik met een intentie: wat wil ik uit deze dag halen? Is dat bijvoorbeeld ‘ontspanning en joy’, dan maak ik de rest van de dag beslissingen op basis van die intentie. Dat betekent dat ik een zakelijk mailtje dat binnenkomt als de kinderen net terug van school zijn gewoon laat wachten tot die avond of de dag erna. Het is een
constante reminder.”

Rachel Siwaletti de Huismuts

Positieve uitwerking

Deze nieuwe leefstijl heeft een positieve uitwerking op Rachels relatie met haar kinderen. “Ik ben veel bewuster. Omdat ik de dag vanuit rust begin, kan ik alles wat gebeurt veel beter dragen. Dus is er grote ‘paniek’ om een verkeerd gesneden boterham, dan blijf ik kalm: door mijn rustige flow sta ik 10-0 voor op de rest van de wereld. Daarnaast kies ik om de paar weken een thema waarop ik wil focussen, de ene keer is dat marketing, de andere keer opvoeding: elke ochtend lees ik tien minuten in een interessant opvoedboek waar ik voorheen niet aan toekwam. Door al die persoonlijke ontwikkeling aan de hand van boeken en webinars sta ik steeds sterker in het leven. De ochtend geeft me verdieping en het verbreedt mijn horizon: mijn mentale kracht groeit per dag. Als ik mentaal en fysiek fit ben én goed slaap, dan kan ik alles aan in het leven, de zware en de mooie dingen.”

Meer lezen? Het hele interview met Rachel staat in de nieuwste Kek Mama, nu in de winkels.