Portretten: Mama slaapt met een knuffel

17.07.2017 09:29
Beeld: Getty Beeld: Getty

Een derde van alle volwassenen slaapt nog met een knuffel of sabbeldekentje. ”Als ik ’s nachts wakker word, ligt Aapje naast mijn kussen. Dan pak ik hem stevig vast. Zijn magische geur brengt me meteen weer in slaap.”

Marlies (44) is getrouwd met Eric (51) en moeder van Berry (14) en Robin (12).

“Op foto’s van vroeger steekt steevast een bruin kontje onder mijn oksel uit. Aapje en ik zijn vanaf dag één onafscheidelijk. Op vakan­tie in Duitsland mocht ik een cadeautje uitkiezen. Met mijn dikke peutervingertje wees ik direct naar Aapje. Ik was een jaar of vier toen ik hem kwijtraakte tijdens het buitenspelen. Moord en brand schreeuwde ik. Mijn moeder heeft tot diep in de nacht in de stromende regen naar Aapje gezocht. Ze vond hem onder een dennenboom.

 

Onafscheidelijk

Aapje slaapt nog altijd bij me in bed. Als ik ’s nachts wakker word, lig-t­ie naast mijn kussen. Dan pak ik hem stevig vast. Zijn magische geur brengt me meteen weer in slaap. Toen Eric en ik elkaar net kenden, vond hij Aapje maar een vieze voddenbaal, maar hij gruwde nog meer van mijn kat die ook op mijn bed sliep. Hij werd hysterisch toen het arme beest een keer diarree had en een pootafdruk op ons dekbed achterliet. Eric was onverbiddelijk: Aapje mocht blijven, de kat sliep voortaan in de woonkamer.

Lees ook
”Jos slaapt met zijn knuffelhond, ik lig ernaast met olifantje.” >

 

Geen vervanging mogelijk

Toen ik mijn eerste kind kreeg en mijn moeder Aapje in het kraam­ bed zag liggen, was ze in alle staten. Hij zag er niet uit, dat kon écht niet meer. Ze beweerde dat het een echte Steiff was – een bekend, Duits speelgoedmerk dat levenslang garantie geeft. Voor ik het wist had ze hem meegegrist en aan haar buurman gegeven die een speelgoedwinkel runde. Hij beloofde me een spiksplinternieuwe aap. Die wilde ik natuurlijk helemaal niet, ik wilde Aapje. Ik was dan ook erg opgelucht toen Aapje een ordinaire nepper bleek en ik mijn haveloze vodje weer in de armen kon sluiten. Sindsdien laat ik mijn moeder niet meer in de buurt van Aapje.

 

Het knuffelvirus

Ik heb mijn dochter aangestoken met het knuffelvirus: ze zet geen stap zonder Gorilla en heeft tig knuffels op haar bed liggen. Vorig jaar gingen we naar Barcelona met vijftien knuffels in haar koffer. Bij de douane werden we eruit gepikt en werden Gorilla en zijn vrienden uitvoerig gevisiteerd. Daarin zouden best eens drugs kunnen zitten, dachten ze.

 

‘Hij is perfect’

Aapje is inmiddels doof, blind, zit vol met scheuren en heeft geen voeten meer. Eigenlijk is-­ie al bijna vergaan. In mijn ogen is hij echter perfect. Hij hoeft niet aan de botox, de fillers of wat dan ook.”

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2016