Beeld: Getty
Beeld: Getty

Een derde van alle volwassenen slaapt nog met een knuffel of sabbeldekentje. ''Als ik ’s nachts wakker word, ligt Aapje naast mijn kussen. Dan pak ik hem stevig vast. Zijn magische geur brengt me meteen weer in slaap."

Marlies (44) is getrouwd met Eric (51) en moeder van Berry (14) en Robin (12).

“Op foto’s van vroeger steekt steevast een bruin kontje onder mijn oksel uit. Aapje en ik zijn vanaf dag één onafscheidelijk. Op vakan­tie in Duitsland mocht ik een cadeautje uitkiezen. Met mijn dikke peutervingertje wees ik direct naar Aapje. Ik was een jaar of vier toen ik hem kwijtraakte tijdens het buitenspelen. Moord en brand schreeuwde ik. Mijn moeder heeft tot diep in de nacht in de stromende regen naar Aapje gezocht. Ze vond hem onder een dennenboom.

 

Onafscheidelijk

Aapje slaapt nog altijd bij me in bed. Als ik ’s nachts wakker word, lig-t­ie naast mijn kussen. Dan pak ik hem stevig vast. Zijn magische geur brengt me meteen weer in slaap. Toen Eric en ik elkaar net kenden, vond hij Aapje maar een vieze voddenbaal, maar hij gruwde nog meer van mijn kat die ook op mijn bed sliep. Hij werd hysterisch toen het arme beest een keer diarree had en een pootafdruk op ons dekbed achterliet. Eric was onverbiddelijk: Aapje mocht blijven, de kat sliep voortaan in de woonkamer.

Lees ook
''Jos slaapt met zijn knuffelhond, ik lig ernaast met olifantje.'' >

 

Geen vervanging mogelijk

Toen ik mijn eerste kind kreeg en mijn moeder Aapje in het kraam­ bed zag liggen, was ze in alle staten. Hij zag er niet uit, dat kon écht niet meer. Ze beweerde dat het een echte Steiff was – een bekend, Duits speelgoedmerk dat levenslang garantie geeft. Voor ik het wist had ze hem meegegrist en aan haar buurman gegeven die een speelgoedwinkel runde. Hij beloofde me een spiksplinternieuwe aap. Die wilde ik natuurlijk helemaal niet, ik wilde Aapje. Ik was dan ook erg opgelucht toen Aapje een ordinaire nepper bleek en ik mijn haveloze vodje weer in de armen kon sluiten. Sindsdien laat ik mijn moeder niet meer in de buurt van Aapje.

 

Het knuffelvirus

Ik heb mijn dochter aangestoken met het knuffelvirus: ze zet geen stap zonder Gorilla en heeft tig knuffels op haar bed liggen. Vorig jaar gingen we naar Barcelona met vijftien knuffels in haar koffer. Bij de douane werden we eruit gepikt en werden Gorilla en zijn vrienden uitvoerig gevisiteerd. Daarin zouden best eens drugs kunnen zitten, dachten ze.

 

'Hij is perfect'

Aapje is inmiddels doof, blind, zit vol met scheuren en heeft geen voeten meer. Eigenlijk is-­ie al bijna vergaan. In mijn ogen is hij echter perfect. Hij hoeft niet aan de botox, de fillers of wat dan ook.”

Dit artikel staat in Kek Mama 10-2016

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >