Portretten: invalide moeder

De een rijdt rond met een infuus, de ander heeft geen onderarm en de volgende kan haar been niet gebruiken. “Maar voor de rest ben ik net zoals andere mama’s.”

Jannie Kloppenburg-Meijerink (35) is getrouwd met Jeroen en moeder van Samira (10).

“Mijn dochter weet precies hoe ze me moet knuffelen zonder dat het pijn doet. Als klein kind botste ze nog weleens tegen mijn pijnlijke zijde aan, maar nu komt ze heel voorzichtig op mijn schoot zitten en knuffelt mijn goede kant. Heerlijk.

Ik denk niet dat Samira iets tekortkomt omdat ik invalide ben. Ze vindt het volkomen normaal dat ik in een rolstoel zit. ‘Mama’s arm en been doen het niet meer, maar verder is ze zoals alle andere moeders’, zegt ze. Trouwens, Samira en ik hebben de grootste lol met mijn rolstoel. Als ze op haar fiets zit, houd ik soms haar bagagedrager vast en rol ik vrolijk achter haar aan.

Sinds mijn elfde heb ik het complex regionaal pijnsyndroom. Ik voel voortdurend een snijdende pijn in mijn linkervoet en -arm. Ik kan die voet en arm niet gebruiken, maar ik kan gelukkig wel autorijden, werken en koken.

Toen Samira nog klein was en ik haar uit school ophaalde, kwamen er altijd kinderen op me af. Ze wilden me een rondje over het schoolplein duwen of vroegen waarom ik maar één schoen droeg. Dan legde ik uit dat mijn voet door mijn ziekte altijd in een spits-stand staat. Net als bij een ballerina.

Gelukkig is mijn ziekte niet erfelijk. Ik heb altijd heel graag kinderen gewild, maar tijdens mijn zwangerschap kwam ik mezelf wel tegen. Ik had heftige klachten en na de bevalling moest ik lang herstellen. Zie maar eens met één arm een luier te verschonen of een Maxi-Cosi te dragen. We zijn daarom ook erg tevreden met één kind. Het gaat prima met z’n drieën. Dat willen we vooral zo houden.”

Lees alle portretten in Kek Mama 02-2016.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >