Bij een gebrek aan dochters heeft Diana een vitrinekast gevuld met barbies. "Dankzij mijn meiden kom ik aan mijn trekken."

Diana Griekspoor (47) is getrouwd met Gerard (46), moeder van zoon Devon (17)  en gek van barbies.

“Als ik thuiskom van mijn werk, loop ik rechtstreeks naar mijn kledingkamer. Daar staan mijn barbies, netjes in hun vitrinekast. Mijn meiden, noem ik ze liefkozend. Ik hoef maar even naar ze te kijken en ik ben weer gelukkig.

Klein meisje

Als klein meisje was ik al gek op barbies. Mijn vader werkte op de speelgoedafdeling van de Bijenkorf en als hij me meenam vergaapte ik me aan al die gloednieuwe poppen. Heel soms mocht ik er eentje uitkiezen. In mijn enthousiasme sloopte ik ze. Bij de ene barbie knipte ik de haren af, bij de ander veegde ik de oogschaduw eraf met aceton.

Erfenis

In de puberteit vond ik jongens een stuk interessanter en verdwenen mijn barbies naar de achtergrond. Jarenlang keek ik er niet naar om. Tot mijn oma overleed en ik een barbie erfde uit de jaren zestig. Ze was prachtig gekleed en had eyeliner à la Jackie Kennedy. Heel anders dan de barbies van tegenwoordig: die hebben allemaal hysterische lovertjes en glitters of dragen enkel lingerie. Dat gaat me allemaal net iets te ver. Dit oudere exemplaar had klasse, straalde charme uit. Dankzij haar is mijn liefde voor barbie weer opgebloeid.

Een eigen hobby

Het is nu twaalf jaar later en ik heb er 250. Ik spaar alleen barbies uit de jaren zestig. Voor zo’n pop en bijbehorende kleding betaal je op een beurs al gauw een paar honderd euro. Aan de andere kant: ik hoef geen dure schoenen en koop mijn kleding op de markt. Bovendien kan mijn man er niets van zeggen, want die spaart vrachtwagentjes. Dat is dan wel weer handig: als je allebei een hobby hebt, begrijp je elkaar beter.

Wassen en aankleden

Het eerste wat ik doe als ik een nieuwe barbie heb, is haar mooi maken. Daar ben ik rustig twee dagen zoet mee: ik was haar haren met babyshampoo en wasverzachter en kleed haar heel voorzichtig aan. Met een pincet, want die kleertjes zijn hartstikke kwetsbaar. Na het kappen zet ik haar in mijn vitrinekast. Ik heb dan wel geen dochter, maar dankzij mijn meiden kom ik aan mijn trekken.”

Lees alle portretten in Kek Mama 11-2016.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >